Beröring

Närheten mellan dig och din bebis

Forskning har visat att mänsklig beröring, hud mot hud, är enormt viktig för alla människor och närmast livsviktig för små barn. I det här avsnittet går vi igenom olika fördelar med hudkontakt och olika tips för att få till en bra rutin kring det.

Kärlek och trygghet

Omställningen till livet utanför livmodern

Att födas är en otroligt stor omställning för ett barn. Att låta sitt barn ligga hud mot hud är ett fantastiskt sätt att underlätta övergången till livet utanför livmodern. En av hudens viktigaste funktioner är känseln. Genom huden får vi reda på om det till exempel är varmt eller kallt, men känseln kan förmedla så mycket mer än det. En klapp på kinden, en kram eller en puss – beröring är ett sätt att kommunicera och förmedla känslor.

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Kommunicera genom beröring

Eftersom små barn inte lärt sig prata eller att fullt ut förstå verbal kommunikation är hudkontakten och beröringen ett väldigt, väldigt viktigt sätt för dig att förmedla närhet, trygghet, ömhet och kärlek till ditt barn. Och för ditt barn att visa sina känslor till dig.

Beroring 04

Beröring frigör oxytocin

När du klappar, stryker, kramar, bär och masserar ditt barn stärker du inte bara bandet mellan dig och ditt barn utan beröringen stimulerar också frisättningen av hormonet oxytocin som har flera viktiga egenskaper – bland annat verkar det läkande och avstressande. Barn behöver helt enkelt mänsklig kärlek genom närhet, inte krångligare än så.

Medicinska fördelar

Hud mot hud stärker immunförsvaret

När barnet ligger i magen får det antikroppar från mamman som skyddar mot vissa infektioner under det första halvåret. Antikropparna skyddar främst mot sådana infektioner som mamman har haft. Även bröstmjölk innehåller antikroppar, som särskilt skyddar slemhinnor i luftvägar och tarm. Immunsystemet är fullt utvecklat redan när man föds, men man kan säga att det är otränat. Ett sätt att hjälpa ditt barns immunförsvar att utvecklas är att låta ditt barn vila naket (eller bara med blöjan på), hud mot hud mot dig. Då överförs nämligen din skyddande bakterieflora successivt till ditt barn. Hudkontakten är dessutom smärtstillande och lugnande, och stimulerar tillväxten hos din lilla bebis.

Kängurumetoden

Att använda hud mot hud som behandlingsmetod utvecklades under 1970-talet på ett sjukhus i Bogota i Colombia – där man hade ont om kuvöser. Man märkte då att barnen växte ifatt snabbare och att föräldrarna mådde bättre av att inte separeras från sitt barn. Idag rekommenderas hud mot hud av WHO för att minska dödlighet bland för tidigt födda i utvecklingsländer. Det kallas ofta för Kängurumetoden. Metoden används på många ställen i hela världen, i Sverige används den på de flesta sjukhus i vården av barn som fötts för tidigt. Idag anser man att det är bättre att vårda för tidigt födda barn hud mot hud – tillsammans med nödvändiga medicinska hjälpmedel – i stället för i kuvös. Många behandlingar och vårdrutiner går alldeles utmärkt att göra och ha med barnet tätt intill förälderns bröst. Kängurumetoden har bland annat visat sig påskynda barnets immunförsvarsutveckling, amningsförmåga, sömnrytm och temperaturreglering.

Beroring 05

Hud mot hud stärker immunförsvaret

 • Barnets hjärtrytm och andning blir stabilare och lugnare
 • Barnet håller temperaturen och får stabilare blodsocker
 • Barnet blir mindre stressat
 • Barnets immunförsvar utvecklas fortare
 • Barnets amningsreflex stimuleras genom hudkontakten och lukten
 • Oxytocin frigörs – det är ett hormon som lugnar, minskar smärtkänsligheten och stimulerar tillväxt och läkning
 • Anknytningen och de känslomässiga banden mellan barn och föräldrar stärks
 • Barn som får kroppskontakt gråter mindre

Rutiner kring ompyssling och beröring

Massage och kroppsuppfattning

Babymassage är ett klassiskt sätt att stimulera ditt barns behov av närhet och hudnära beröring. Massagen hjälper också till att utveckla ditt barns kroppsuppfattning och motorik. Det kan även hjälpa ditt barn att somna lättare. Några droppar babyolja är perfekt att använda när du masserar.

Beroring 06

Känn efter vad som passar bäst

Det finns egentligen inte några bestämda regler för hur du bäst masserar ditt barn. Känn efter vad ditt barn gillar och låt det styra. Passa på att massera när din bebis är på gott humör och tillfreds. Vänta med massage cirka 30 minuter efter måltid, så magsäcken har hunnit tömmas. För nyfödda är det lagom att massera i cirka 10 minuter. Självklart kan du massera korta stunder när som helst, till exempel vid amning, flaskmatning och eller insomning.

Gör ompysslingen till en vana

Livet som småbarnsförälder kan ibland vara lite fullt upp och det blir inte alltid som man planerat. Ett sätt att hinna med det man vill, och att komma ihåg att göra det man ska, är att skapa sig goda vanor. Både barn och vuxna mår ju bra av att ha vissa rutiner, självklart utan att det blir inrutat och tråkigt.

En mysig ritual vid läggdags

Om du till exempel gör det till en vana att smörja in, massera eller bara kela lite med ditt barn precis före läggdags blir det snart en mysig liten ritual som ger ditt barn en lugn, trygg och avslappnad känsla innan det ska somna.

Varva ner med mysig massage

Våra produkter innehåller naturliga, vårdande och återfuktande ingredienser. Dessa Libero produkter är rekommenderade av nordiska Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch öppen blöja
 • Libero Touch byxblöja
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Cream
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream