Hudvård

Ta hand om huden på bästa sätt

Bebisars hud är känslig och kan ibland behöva tas om hand lite extra. Då är det viktigt att man använder rätt typ av produkter och hanterar huden på rätt sätt. I det här kapitlet går vi igenom vad du ska tänka på och smarta tips för att pyssla om din bebis lite extra.

Torr eller irriterad hud

Torr hud är väldigt vanligt

Det är väldigt vanligt att barn har torr hud. Din bebis hud är tunnare och torkar ut lättare eftersom den förlorar fukt snabbare än din. Om huden blir torr uppstår små sprickor i huden där bakterier lättare kan tränga igenom och risken för eksem eller infektion ökar. Det är därför viktigt att smörja och återfukta regelbundet.

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Yttre faktorer eller ärftlighet

Att man får torr hud kan bero antingen på yttre faktorer eller ärftlighet. Sol, vind, kyla, vatten, torr luft eller kläder som stänger in huden kan orsaka torr hud. Undvik tvålar med högt pH-värde och var noga med vilket tvättmedel ni använder.

Hudvard 01

Huden kan behöva hjälp på traven

För det mesta klarar sig huden utmärkt på egen hand, men barns hud är känsligare än vuxnas och vi kan behöver smörja för att skydda, mjukgöra, vårda och återfukta huden. När du smörjer ditt barns hud, se till att använda produkter som är anpassade för barn.

Bebishud har ett annat pH-värde

Ditt barns hud är, som sagt, annorlunda på många sätt jämfört med din. Bland annat är hudens pH-värde lägre hos barn än hos vuxna. Detta värde ändrar sig efterhand som barnet växer. Bara under barnets första 30 dagar sjunker pH-värdet i huden från 6,3 till runt pH 4,7. Det vill säga att värdet blir surare. Använd därför hudvårdsprodukter som är anpassade för barn så att du vet att det blir rätt då hudvårdsprodukter för vuxna är anpassat efter vuxnas pH-värde.

Hudvard 02

Ta hand om alla hudveck

Små barn har mer hud än en vuxen i relation till sin vikt. Det gör också att de har fler hudveck. I dessa veck kan huden ibland bli röd och fnasig. Rengör alltid noga i vecken, gärna med barnolja. Tänk också på att försiktigt torka torrt i alla veck så ingen fukt ligger kvar.

Lufta huden emellanåt

Är huden irriterad kan du låta barnet ligga naken på en mjuk handduk eller filt så att huden får lufttorka och återhämta sig. Se till att rummet är varmt och behagligt och att barnet ligger säkert.

Hudvard 03

Skorv

Skorv eller mjölkskorv som det också kallas, kan bildas i hårbotten och ibland runt ögonen. Skorven liknar mjäll, fast är aningen fetare och gulare. Det är oklart varför skorv uppstår, men det växer bort med tiden. Du kan ta bort skorven genom att smörja in hårbotten med barnolja och sen försiktigt kamma ur skorven. Om håret blir väldigt kladdigt kan man tvätta bort det med milt schampo. Var försiktig när du gnider in huvudet över fontanellerna.

Händer & fötter

Ett barns händer undersöker det mesta och behöver därför tvättas ofta. Genom att göra det till en vana att alltid tvätta händerna när ditt barn kommer hem från förskolan kan ni undvika och förebygga många infektioner. Tänk på att torka händerna ordentligt efteråt – bakterier trivs i den fuktiga miljön.

Hudvard 04

Prova att tvätta med barnolja

Prova att ibland tvätta med olja istället för med tvål – oljan kan också i kombination med tvål lösa smuts lättare. Det är dessutom skonsammare och torkar inte huden som enbart tvål kan göra. Fötterna och händerna är speciellt utsatta även hos barn och kan då och då behöva smörjas in med återfettande och fuktighetsbevarande kräm.

Hudvard 05

Var rädd om kinderna

Röda och torra kinder är mycket vanligt på barn, framför allt på vintern när det är torrt och kallt ute. Det stramar, sticks, kliar och kan göra ganska ont. Torr hud blir också känsligare och ömtåligare. När du tvättar ansiktet på barnet – undvik att gnugga utan badda istället försiktigt rent. Smörj den torra huden ofta med fet kräm, gärna på kvällen eller en stund före ni ska gå ut så krämen hinner gå in ordentligt i huden.

Libero använder naturliga ingredienser

Libero använder enbart vegetabiliska oljor som framställs ur växtriket. Den oljan vi använder kommer från nordisk raps, vilken mjukgör och skyddar ömtålig bebishud. Våra hudvårdsprodukter är parfymfria, svanenmärkta och rekommenderas av Asthma Allergy Nordic. Som förälder kan du känna dig helt trygg med Liberos produkter.

Barn och sol

Aldrig i solen utan skydd!

Barns hud är känsligare än vuxnas och blir lättare utsatt i solen. Små barn ska inte vistas i ute i solen utan skydd. Det bästa är att skydda med kläder av mjukt bomullstyg. Spädbarn ska helst inte utsättas för direkt solljus alls. Efter att barnet fyllt sex månader är det okej att börja använda solskyddsfaktor speciellt anpassad för barn, men kom ihåg att även då är bättre att hålla sig i skuggan.

Om barnet bränt sig

Om huden blivit röd och ömmar bör man undvika solen helt i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också vid soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor. Om huden svider kyl ner den med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och kliande soleksem kan även lindras med en receptfri hydrokortisonkräm.

Kom ihåg d-dropparna!

Huden bildar det livsviktiga D-vitaminet med hjälp av solljus. D-vitamin är viktigt för uppbyggnaden av skelettet. D-vitaminbrist kan påverka hälsan negativt. Här i Norden är bara solen stark nog under sommarmånaderna, och dessutom ska små barn undvika solen. Därför rekommenderas det alltid att små barn får D-droppar för att garantera att de får i sig tillräckligt av vitaminet.

Kom ihåg att smörja in ordentligt

Våra produkter innehåller naturliga, vårdande och återfuktande ingredienser. Dessa Libero produkter är rekommenderade av nordiska Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch öppen blöja
 • Libero Touch byxblöja
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Cream
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream