Bad

Vatten kan torka ut

Vatten kan ha en uttorkande effekt. Därför är det bra att använda barnolja i vattnet – det både rengör och återfuktar huden.

Känslig bebishud och bad, hur funkar det?

1-2 bad i veckan är lagom

Små bebisar blir inte direkt smutsiga och därför räcker det med att bada 1-2 gånger i veckan. Förbered badet och se till att du har allt du behöver inom räckhåll. Badvattnet ska vara cirka 37°C varmt. Bada barnet när det är mätt och nöjt, så blir badet oftast en skön och mysig stund för er båda.

Libero Quiz

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Bad 01

Vatten kan torka ut

Vatten kan ha en uttorkande effekt. Därför är det bra att använda barnolja i vattnet – det både rengör och återfuktar huden. Du kan också använda oljan efteråt för att återfukta huden och samtidigt ge lite mysig massage. När ditt barn blir större, och smutsar ner sig vid lek ute kan det vara bra idé att använda en mild babytvål. Smörj in ditt barn med fet kräm, lotion eller barnolja vid behov.

Barn blir smutsigare ju större de blir

När ditt barn börjat krypa och äta själv kan det behöva badas flera gånger i veckan. Då kan det vara smart att passa på att bada före läggdags – som en del i nattningen.

En mysig stund tillsammans

Att bada är ett mysigt och rogivande sätt att vara med sitt barn. Det lilla barnet får lättare att röra sig i vattnet, eftersom vattnet gör det ”lättare”. Det räcker med bara lite vatten för att bada en liten bebis ordentligt. De första baden behöver inte heller vara särskilt långa eller omfattande, låt barnet styra.

Praktiskt att tänka på i badet

Lämna aldrig barnet utan uppsikt!

Var alltid nära med din trygga hand när ditt barn badar. Det säger sig självt med nyfödda, då du ju faktiskt måste hålla stadigt om både huvud, nacke och rygg under badet. Men det gäller också större barn som kan sitta själva. Lämna aldrig ditt barn i badet utan uppsikt. Rätt var det är så kan det halka till och då gäller det att du finns där. Om du använder babyolja i vattnet är det bra att tänka på att barnet lätt blir halt, och då är det ännu viktigare med ett ordentligt grepp. Håll barnet i den arm som är längst ifrån dig, så kan barnet stötta huvudet och nacken mot din arm.

Bad 02

Hårtvätt

Ett litet barns hår behöver inte tvättas med schampo. Det räcker med vatten. På ett större barn kan 1-2 gånger i veckan vara lagom. Använd ett milt schampo som är speciellt anpassat till barn. Var försiktig när du gnuggar in det på huvudet om ditt barn är under 1 år, eftersom fontanellerna inte har hunnit växa ihop än.

Skydda ögon och öron

Eftersom schampot är så milt svider det mindre i ögonen än ett vuxenschampo, men håll ändå en handduk i barnets panna så att det inte får tvål eller schampo i ögonen. Att få vatten i öronen brukar inte heller vara så populärt. Om barnet får schampo i ögonen – skölj med ljummet vatten.

Bad 32

Ställen att hålla extra koll på

När du tvättar ditt barn finns det vissa ställen som du ska vara särskilt noga med:

 • Blöjområdet, alltså rumpan, snoppen och snippan.
 • Händer och fötter. Även mellan fingrarna och tårna.
 • Ansiktet och nacken. Om din bebis har smuts runt ögonen kan du ta bort det med en bomullstuss, i en försiktig rörelse utifrån och in mot ögonvrån.

Smuts kan gömma sig

Nyfödda blir visserligen inte så smutsiga men kan lagra smuts där man minst anar det. Glöm inte att kolla lite extra i knäckvecken och halsvecket, i armhålorna, vid ljumskarna och bakom öronen.

Torr bebis är glad bebis

Torka barnet noga, men försiktigt. Kom ihåg de små vecken också. Försök att inte gnugga huden torr utan torka försiktigt med en mjuk handduk. Det kan också vara bra att lufta huden en liten stund efter badet.

Bad 03

Torr bakom öronen

Var också noga med att torka ditt barn bakom öronen efter badet. Annars kan den tunna och känsliga huden bakom öronen bli torr och spricka. Ytterörat kan du rengöra med speciella öronpinnar för barn och olja. Bomullspinnar ska inte användas inne i örat då det finns risk att skada trumhinnan.

Hjälpsamma produkter för barnbad

Våra produkter innehåller naturliga, vårdande och återfuktande ingredienser. Dessa Libero produkter är rekommenderade av nordiska Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch öppen blöja
 • Libero Touch byxblöja
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Cream
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream