Blöjbyten

Hela vetenskapen bakom blöjor, rengöring och röda rumpor

När man får barn börjar plötsligt väldigt mycket handla om bajs. Hur ska det se ut? Och hur ofta ska det bajsas? I det här avsnittet går vi igenom allt som är värt att veta om blöjor och hud.

Hur många blöjor går åt?

6–9 blöjor om dagen

Ett barn kissar flera gånger per dygn (det blir ungefär 5-6 våta kissblöjor per dag). Hur ofta ett barn bajsar kan däremot variera väldigt mycket – från flera gånger varje dag till någon gång i veckan.

Nyfödda kräver flest blöjor

Nyfödda brukar kissa och bajsa oftare än lite äldre spädbarn. Ofta vid varje måltid. Det brukar betyda 5-6 gånger per dag, ibland upp till 8-9 gånger per dag. Du bör alltid byta blöja så fort du märker att barnet har bajsat.

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Kiss och bajs irriterar huden

Ditt barns hud är tunnare än din. Den är faktiskt hälften så tjock, vilket gör den betydligt mer ömtålig och känslig. Att gå för länge med en blöja som behöver bytas är inte bra för ditt barns hud. Kiss och bajs irriterar huden.

Blöjbyten 01

Det första bajset

Första bajset kallas barnbeck eller mekonium och är segt och grön-svart. Efter premiärbajset brukar sedan nyfödda bajsa varje gång de äter och då är avföringen oftast väldigt lös. Bajset är oftast gult och lite grynigt, men det kan också vara åt det gröna hållet.

Alla barn bajsar olika ofta

Efter en eller ett par veckor bajsar de flesta barn lite mer sällan. En del barn som ammas kan helt plötsligt börja bajsa en gång i veckan. Ibland kan det gå upp till tio, tolv dagar. Som förälder blir man lätt orolig om barnet inte har bajsat på några dagar, men det behöver du inte vara om ditt barn äter och sover bra och verkar nöjt. Men är du ändå orolig, prata med BVC.

Blöjeksem och röd rumpa

Håll koll på blöjan

Genom att byta ofta förebygger du röd stjärt, eksem, klåda och sveda. Blöjor från Libero Newborn och Libero Touch har en våtindikator som gör att du lätt kan se när det att dags att byta. Det är också viktigt att hitta den blöjstorlek som passar ditt barn, sitter åt lagom mycket och håller tätt på rätt ställen.

Blöjbyten 02

Vatten, olja eller tvål?

Den dagliga rengöringen av ditt barn kan du göra på skötbordet (eller på en handduk på golvet eller sängen) med en tvättlapp. I de allra flesta fall är vatten och barnolja det bästa. Barnolja är skonsammare än tvål och gör huden mjuk och len dessutom vårdar och återfuktar den huden. Är du inte hemma och inte har tillgång till vatten är det praktiskt att rengöra med våtservetter.

Vatten kan ha en uttorkande effekt

Vatten och tvål kan ha en uttorkande effekt. Många tvättar med tvål eftersom tvålen är smuts- och fettlösande. Även vanligt vatten tar bort lite av det skyddande fettlagret från hudens yttersta lager (hudbarriären). Vad många inte vet är att man kan använda barnolja för att tvätta rent små barn med. När barnet är lite större kanske inte det räcker och när du då använder tvål - tänk på använda en som är anpassad för barn, och återfukta gärna huden med barnolja eller mild lotion efteråt. Har du inte vatten i närheten är våtservetter ett bra alternativ.

Om huden är irriterad

Hur noga du än är med att byta blöja ofta och rengöra försiktigt så händer det ibland att ditt barns stjärt blir röd och irriterad. Det kan till och med hända att det uppstår små sår eller blåsor. Små barn kissar ofta och främst är det fuktigheten i blöjan som orsakar irritationen, men kontakten med urin och avföring bidrar förstås också.

 Blöjbyten 03

Tvätta rent och lufta huden

Är huden röd och irriterad är det skonsammare att rengöra med barnolja på en ren och mjuk tvättlapp än med tvål och vatten. Låt ditt barn ligga naket på en mjuk handduk efter blöjbytet, så att huden får återhämta sig ordentligt. Tänk på att nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vi vuxna. Se därför till att rummet är varmt och behagligt. Smörj eventuellt med en skyddande kräm innan du sätter på den nya blöjan.

Tips och tricks

Trefingergreppet

När du ska byta blöja kan du börja med att öppna flikarna utan att ta bort blöjan. Torka sedan av eventuellt bajs med blöjan och vik sedan den smutsiga blöjan på mitten, under barnet. När du sedan torkar och tvättar stjärten på ditt barn kan det vara bra att använda trefingergreppet – det vill säga håll barnets båda knän med din ena hands tumme, pekfinger och långfinger. Då har du ett bra och ordentligt grepp för att hålla styr på en livlig liten krabat.

Flicka eller pojke?

På flickor tvättar man framifrån och bak för att undvika att bakterier kommer in i urinröret. Har det kommit bajs innanför blygdläpparna är det bra att försiktigt tvätta bort det med en mjuk, tunn tvättlapp som är fuktad med vatten, oparfymerad tvål eller barnolja som är naturligt återfuktande. Har du en pojke ska du undvika att dra tillbaka förhuden för att göra rent.

 Blöjbyten 34

Rätt storlek på blöjan

Att det är skillnad på storlekar på blöjor har nog ingen missat. Oftast är blöjorna indelade efter produktnamn och viktklass. Liberos blöjor heter till exempel Newborn, Comfort, UP&GO och Touch och finns i en mängd olika kilointervaller. Dessutom överlappar storlekarna varandra så att du ska hitta en blöja som verkligen sitter bra på ditt barn i just den åldern. Barn kan ju väga lika mycket men vara i ganska olika ålder och tvärtom.

Ålder och vikt avgör

I första hand är det barnets vikt som avgör när du väljer storlek. Men eftersom små barn kissar ofta och lite och större barn kissar sällan och mer och att dessa två barn kan väga lika mycket, är även åldern viktig. En blöja som sitter bra och är anpassad efter barnets kropp och behov läcker inte.

Olika åldrar, olika krav

Ett litet barn som ligger på rygg behöver en blöja som bland annat har extra resår i ryggen för att förhindra läckage bakåt som till exempel Libero Newborn och Libero Touch. Medan ett barn som rör sig mycket behöver en blöja som är smal i grenen och flexibel med resår i midjan som till exempel Libero UP&GO och Libero Touch.

Lämna aldrig barnet utan uppsikt!

Den säkraste platsen för att byta blöja på ditt barn är egentligen på golvet, men det blir ju i längden lite jobbigt för oss föräldrar. Då är det bra med ett skötbord som ger en bättre arbetsställning för dig som byter blöjan. Tänk på att aldrig lämna ditt barn ensam på skötbordet. Barns utveckling går snabbt och plötsligt gör din lilla buse nya rörelser som du inte är beredd på. Se till att ha allt du behöver inom räckhåll – och måste du vända dig om efter något, så håll handen på barnet så tar du inga onödiga risker och barnet känner sig också tryggt.

Produkter som kan vara bra vid blöjbyten

Våra produkter innehåller naturliga, vårdande och återfuktande ingredienser. Dessa Libero produkter är rekommenderade av nordiska Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch öppen blöja
 • Libero Touch byxblöja
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Cream
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream