Frågor & Svar

Vad vill du veta?

Libero ger svar på vanliga frågor om barnhud

Torr hud

Vår nyfödda bebis är jättetorr. Ska vi smörja med någon fet salva?

Det är väldigt vanligt att små barn har torr hud. Bebisars hud är tunnare och torkar lättare ut eftersom den förlorar fukt fortare än vuxnas. Smörj med mjukgörande kräm - flera gånger om dagen om det behövs. Tänk också på att tvätt och bad torkar ut huden, så oftast räcker det med 1-2 gånger per vecka. Använd gärna babyolja i vattnet. Den rengör milt och återfuktar huden.

Är du en hudexpert?

Gör vårt quiz och se vad du kan om babyhud. Klarar du alla frågor belönas du med 100 poäng att användas fritt i Liberoklubbens poängshop.

Frågor 1
Värme

Mitt barn har värmeutslag på bröstet. Vad ska vi göra?

Barnens hud är känslig och spädbarn är särskilt benägna att drabbas av värmeutslag eftersom deras svettkörtlar inte är fullt utvecklade ännu. Varmt väder eller för varma kläder kan vara en bidragande faktor. Vanligtvis försvinner utslagen av sig själv, men du kan hjälpa till på traven genom att använda svala och löst sittande kläder. Låt barnet vara utan blöja en stund för att lufta. Badda med tvättservett med kallt vatten för att svalka hudområdet.

Bada

När ska man börja använda shampoo?

Ett nyfött barn behöver inte schampo. Det räcker med ljummet vatten och lite barnolja. Men när ditt barn börjar få lite mer än bara bebisfjun på huvudet kan du börja använda ett milt barnschampo, som exempelvis Libero schampo. Det innehåller nordiska sockerbetor som har en dokumenterat vårdande och fuktgivande effekt. Det är också lätt att skölja ur och är extra skonsamt mot barnets känsliga hårbotten.

Frågor 2
Efter badet

Behöver man smörja in barnet med hudlotion efter badet?

Vatten har en uttorkande effekt på huden och beroende på hur känslig hud ditt barn har så kan det vara bra att smörja efteråt. Antingen med lotion eller barnolja. Använd gärna Liberos babyolja direkt i badet också. Den återfuktar huden och hjälper till att göra barnet rent. Är huden extra torr kan du behöva en fetare kräm, som exempelvis Libero cream.

Födelsemärken

Vilka födelsemärken bör man kolla upp?

Födelsemärken är mörkare fläckar i huden som beror på att små blodkärl eller pigment samlats alldeles under hudytan. De finns i många olika former och de flesta är helt ofarliga. Många försvinner av sig själva med tiden. Det finns i stort sett inga farliga födelsemärken som dyker upp redan under barnåren. Men är du ändå orolig så prata med din sjuksköterska på BVC

Prickar och utslag

Mitt barn har ”finnar” i ansiktet. Är det normalt?

Bebisfinnar (acne neonatorum) är väldigt vanligt och brukar vara som mest utbredda när barnet är ungefär 4 veckor för att sedan försvinna mer och mer. Troligtvis beror dessa finnar eller hormonprickar på att hudens svett-och talgkörtlar är tilltäppta och ännu inte fungerar som de ska. Men det är helt ofarligt. Ibland skrivs det att prickarna beror på mammans hormoner eller på saker som hon äter (choklad, ost etc.), men det är tveksamt eftersom utslagen även finns hos bebisar som inte ammas.

Byta blöja

Vad behöver jag mer än blöjan när jag ska byta blöja?

Är du hemma och har tillgång till vatten så räcker det oftast med en tvättservett, babyolja och vatten för att torka rent. Tänk på att torka helt torrt med en mjuk handduk, även i ljumsken och i alla veck. Om bajset sitter lite extra gör barnoljan att det går lättare att rengöra. Den rengör milt och återfuktar huden. Har rumpan blivit lite röd –byt blöjan oftare och försök lufta rumpan vid varje blöjbyte. Du kan också smörja med en skyddande salva på det röda irriterade området, exempelvis med Libero zinc cream.

Frågor 3
Våtservetter

Kan jag använda våtservetter varje gång jag byter blöja?

Du kan använda Liberos milda och oparfymerade våtservetter varje gång om du vill. Är du hemma och har tillgång till vatten fungerar det utmärkt med tvättservetter, babyolja och vatten. Lufta gärna rumpan mellan blöjbytena om den har lätt för att bli röd.

Frågor 4
Hudvårdsprodukter

Vad behöver jag tänka på när det gäller hudvårdsprodukter till min lilla dotter?

När ditt barn är litet räcker det oftast med vatten och barnolja. När det blir större kan du börja använda mild tvål och milt schampo. Är huden torr kan du smörja med olja och mild lotion eller kräm. Tänk på att använda milda produkter som är anpassade efter barns ömtåliga hud

Skorv

Mitt barn har skorv i hårbotten och i ögonbrynen. Hur gör jag för att få bort det?

En del barn får skorv, det är faktiskt ganska vanligt. Det ser ut som gråvita skorpor och bildas av döda hudceller och talg. Det är helt ofarligt. Smörj hårbotten med Libero babyolja och låt det sitta kvar över natten. Nästa dag när du tvättar och kammar håret lossnar skorporna lättare.

Frågor 5