App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Utslag hos barn, prickar eller torr hud?

Att försöka identifiera olika prickar och utslag är ibland en större del av föräldrarskapet än man kanske skulle önska. Här nedan hittar du en lista på olika saker som ofta syns på bebishud.

Värmeutslag

Spädbarn har svårt att reglera sin kroppsvärme och kan få tillfälliga utslag av värme och fukt. Utslagen kommer framför allt på bröstet, halsen och under armarna. De är helt ofarliga och försvinner i regel lika snabbt som de kommer. 

Svamp

Vid svampangrepp blir barnets stjärt skinande röd och barnet får ont. Ibland ser man en vitaktig beläggning som samlas i hudvecken. Bästa sättet att förebygga svampinfektion hos spädbarn är att ofta lufta just de här vecken, där fukten lätt blir kvar. Har svampen fått fäste bör den behandlas - ta då kontakt med BVC eller läkare.

Prickar och utslag

Det är vanligt att nyfödda barn har prickar eller utslag. De flesta är helt ofarliga.

  • Milier är vita, knappnålstora talgprickar som oftast sitter på barnets näsa eller kinder. De försvinner i regel av sig själva inom 1-2 månader.
  • Mer än hälften av alla nyfödda barn får så kallat toxiska utslag någonstans på kroppen. Det är röda utslag på 2 till 10 millimeter. Oftast syns även små knottror som blir gulvita när man trycker på huden. Toxiska utslag brukar försvinna efter några dagar.
  • Hormonutslag, eller ”babyfinnar”, är små rödaktiga prickar som barnet kan få under sina första levnadsmånader. De kan vara lite gula i toppen och se ut som små finnar. Utslagen försvinner av sig själva.

Olika slags födelsemärken hos barn

  • Storkbett - så kallas de röda, platta märkena i nacken på många nyfödda barn och är en samling ytliga blodkärl. De kan finnas kvar i flera år. Storkbett kan också sitta i pannan eller på ögonlocken där de dock brukar försvinna snabbare. Märkena brukar synas extra tydligt då barnet skriker. De flesta storkbett försvinner inom ett par år.
  • Mongolfläckar är blåfärgade hudområden, oftast i korsryggen och på skinkorna. Fläckarna förekommer främst på mörkpigmenterade barn och bleknar med åldern.
  • Smultronmärken, hemangiom, ger en klarröd fläck av kärlnystan under huden. Födelsemärket växer i regel fram under de första sex månaderna, för att sedan försvinna efter några år.
  • Leverfläckar är bruna, runda födelsemärken som oftast inte försvinner med tiden. De är normalt helt ofarliga under småbarnsåren.
  • Pigmentsamlingar som kallas "café au lait-fläckar" är en form av ofarliga, ljust bruna leverfläckar. Om barnet har många sådana fläckar kan det ibland tyda på annan sjukdom, rådgör med din BVC om saken.

Atopiska eksem

Atopiska eksem är en hudsjukdom som kan orsakas både av ärftliga orsaker och miljöfaktorer. Den börjar ofta som fläckar av torr hud på barnets kinder och kan sedan sätta sig på halsen, bröstet, magen och blöjområdet. Eksemen ser ut som torra, röda utslag som ibland fjällar eller vätskar sig. Från två års ålder brukar de övergå till kliande böjveckseksem i till exempel knäveck, armveck och handleder. 

Atopiska eksem bör undersökas av läkare och behandlas regelbundet med feta krämer, i vissa fall kortisonkräm.

Matallergi eller nässelutslag

Överkänslighet mot mat eller medicin kan orsaka utslag på barnets hud. När utslagen bildar ljusröda eller vita områden som ändrar storlek och form kallas de nässelutslag. Matutslag hos spädbarn kan exempelvis bero på allergi mot proteiner i bröstmjölksersättning baserad på komjölk, eller på att mamman har ätit något som gått över i bröstmjölken och givit upphov till en reaktion hos barnet. Vid nässelutslag frisätts ämnet histamin som ger en intensiv klåda. Nässelutslag brukar försvinna inom 24 timmar men kan då dyka upp på nya ställen. Om situationen blir för besvärlig eller om du märker att barnet blir allmänpåverkat bör ni söka läkare akut. 

Läs mer om matallergier och födoämnesintolerans.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...