Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Röd rumpa - så gör du

Oavsett hur noggrann du är kan det vara svårt att undvika att huden på ditt barns lilla stjärt blir röd och irriterad. Blöjutslag, som ibland övergår i vätskande blöjeksem, kan svida och göra ont.

Spädbarn kissar och bajsar ofta, vilket innebär att de behöver få ny blöja fem eller sex gånger om dagen - eller ännu oftare. Men oavsett hur noggrann du är kan det vara svårt att helt undvika att barnets hud ibland blir irriterad. Kiss och bajs innehåller ämnen som snabbt gör problemet värre. I värsta fall kan det uppstå små sår.
Risken för blöjutslag kan öka när barnet får lös avföring eller diarré, till exempel vid magsjuka eller behandling med antibiotika.

Om huden blir irriterad

• Byt blöja ofta och sätt inte på en ny blöja förrän barnets stjärt är helt torr.
• Tvätta med lite babyolja på mjuk tvättlapp istället för vatten på de irriterade ställena. 
• Låt barnets stjärt lufttorka varje gång du har bytt blöja. Låt om möjligt barnet ligga eller krypa runt med naken stjärt en stund.
• Prova att smörja in eksemen med modersmjölk. Låt lufttorka innan du sätter på barnet en ren blöja.
• Om barnet fått utslag som vätskar kan du badda försiktigt med alsollösning (inte alsolsprit, som kan svida). 
• Ett tunt lager kräm mot blöjeksem - Liberos zinkkräm kan hjälpa. Den feta krämen bildar en hinna som skyddar nästa gång det kommer kiss eller bajs i blöjan.
• Röd rumpa börjar ofta med att det ser lite rött ut kring ändtarmsöppningen. Var noga med att smörja med lite skyddande kräm redan vid det första tecknet, så kan du undvika att det blir värre.

Lufta och vårda

För större bebisar kan det vara lättare att lufta barnets stjärt sommartid när det kan krypa runt utan blöja.

Om huden är väldigt röd och irriterad kan det ta några veckors omvårdnad innan den återfår sin vanliga motståndskraft. Ifall det uppstår sår eller blåsor bör du låta en läkare eller BVC-sköterska titta på huden för att avgöra om den är infekterad och behöver behandlas.

Här kan du läsa mer om barnets känsliga hud - prickar, torrheter och utslag.
Se också gärna vår film med tips om blöjbyte.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...