08_pappa_0166_desktop

Torsk på tungan

Plötsligt har den tidigare rosa lilla tungan bytt färg till vit. Då är det inte en alldeles för vild gissning att din bebis bebis fått torsk i munnen - en vanlig, ytlig svampinfektion i munnen hos spädbarn.

Om du ser vita utslag, eller en vit beläggning på tungan, i gommen eller på insidan av kinderna handlar det troligen om torsk på tungan. Muntorsk, eller oral candidos som det också kallas är en slags svamp som förekommer naturligt i bebisars munflora men som inte sällan kan komma i obalans i perioder. Då får den lite mycket fäste och torsken sprider sig i munnen. För det mesta behöver man inte göra något utan det går över av sig själv. Men ibland bildas det så mycket svamp att det kan göra ont när barnet ska äta och då behöver man behandla. Det kan vara bra att veta att svampen också kan sprida sig till en ammande mammas bröst.

Så behandlar du torsk på bebis

Oftast försvinner som sagt muntorsk av sig självt utan att du behöver behandla. Vill du testa så kan du prova att vira en gasbinda eller handduk om fingret, doppa det i kolsyrat vatten och sedan gnida försiktigt med fingret över slemhinnorna i barnets mun. Den här metoden saknar bevisad effekt men en del upplever att det hjälper. Hur länge en bebis har torsk varierar men ett par veckor är inte ovanligt. I de fall det går längre tid och svampen inte vill gå över eller om bebisen verka ha ont och svårt att äta, så ska den däremot behandlas med receptbelagt läkemedel. Prata med din BVC så hjälper de dig. Ibland kan torsk även sprida sig via matsmältningssystemet och bli till en svampinfektion i barnets rumpa. Det brukar synas genom att rumpan blir skinande röd. Även i ett sånt fall är det bra att prata med sin BVC för att få hjälp med behandling.

Sterilisera nappflaska och nappar – och håll koll på brösten

Om bebisen får flaska eller använder napp kan du minska risken för fortsatt muntorsk genom att sterilisera nappen eller flaskan en gång per dag med kokande vatten. Tänk också på att försöka stoppa reflexen att själv suga rent nappen om den exempelvis ramlat ner på marken eftersom du då kan få torsk i munnen, det är smittsamt även om det inte är farligt.

Ammar man en bebis med torsk är det också bra att rengöra brösten före och efter amningen, för att minska risken att svampinfektionen förs över till mamman. Det kan nämligen ge en hel del obehag som klåda och brännande smärta i brösten. Blir det så är det viktigt att både mamma och bebis ska få behandling för att bli av med torsken.

Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel