App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Torsk på tungan

Plötsligt sticker ditt barn ut en liten vit tunga i stället för en rosa. Torsk är en svampinfektion i munnen som många spädbarn får.

Får barnet svamp i munnen orsakar det dock oftast inte några problem. Behandlingen brukar i första hand gå ut på att förhindra att mamman också får torsk.

Om barnet har vita utslag eller en vit beläggning på tungan, i gommen och på insidan av kinderna är det troligtvis fråga om torsk. Det är en vanlig svampinfektion som oftast sätter sig på barnets tunga och/eller på insidan av kinderna. Den lägger sig som en vit beläggning på slemhinnorna som blir röda och irriterade. Om det bildas mycket svamp kan det bli svårt för barnet att äta.

Så här behandlar du torsk

Oftast försvinner torsk av sig självt utan behandling. Du kan prova att vira en gasbinda eller handduk om fingret, doppa det i kolsyrat vatten och sedan gnida försiktigt med fingret över slemhinnorna i barnets mun. Den här metoden saknar bevisad effekt men en del upplever att det hjälper.

Mer utbredda svampangrepp bör behandlas med svampmedicin. Fråga på BVC om vilket medel du ska använda. Om barnet använder nappar bör de kokas dagligen.
Torsk i barnets mun kan också leda till en kliande svampinfektion i barnets stjärt, eftersom infektionen sprids genom matsmältningssystemet. Kontakta i så fall BVC för vidare åtgärder.

Mamman kan också få torsk

Du som är mamma kan få torsk på bröstvårtorna, i munnen och i slidan. Om du får torsk på bröstvårtorna kan det göra ont att amma. Svampen kan i värsta fall gå in i mjölkgångarna och orsaka svårbehandlade och smärtsamma svampinfektioner.

Du kan då få klåda och känna en brännande och stickande smärta. Rådgör med din läkare, barnmorska, amningsrådgivare eller BVC-sköterska om behandling om du har några av dessa symtom. Då är det viktigt att både du och barnet får behandling.

Om barnet får nappflaska kan du minska risken för fortsatt infektion genom att koka nappen och flaskan i vatten varje dag, och inte själv suga ren nappen om den exempelvis ramlat ner på marken.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...