App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Konsten att få barnet att rapa

Många spädbarn sväljer luft när de äter. De rapar eller kräks därför efter maten, annars skulle de få ont i magen. Här är några tips på hur du kan hjälpa barnet att rapa.

Barn visar på olika sätt att de behöver rapa, de kan till exempel verka lite rastlösa. 
Försök få barnet att rapa en eller flera gånger om det blir oroligt eller kinkigt eller verkar vara mätt trots att det inte har ätit på länge.

Tips - Få bebisen att rapa

  • Bär barnet mot dig, och stryk mjukt och försiktigt upp och ner på barnets rygg. Ibland räcker det att lyfta upp barnet i upprättstående ställning för att det ska kunna rapa.
  • Om du lyfter upp barnet för högt, över din axel, kan det bli svårare för luften att komma ut, särskilt om barnet ligger långt över axeln.
  • Om inte rapen kommer kan du låta barnet ligga på mage, till exempel i ditt knä, och sedan ta upp det igen. Rapandet är dock inget måste - en del barn behöver inte rapa alls.

Hjälp barnet att inte svälja för mycket luft

Om barnet verkar svälja mycket luft medan det ammar bör du se till att det får ett ordentligt grepp om bröstet. Försök också få det att rapa ett par gånger under måltiden. En del barn mår bra av att ta en paus i sitt ätande för att rapa.
En bebis som får modersmjölkersättning ur flaska kan ha svårt att hinna svälja maten om hålet i nappen är för stort, vilket kan resultera i att barnet sväljer mycket luft och får ont i magen. Ett sätt att förebygga att det kommer med för mycket luft ner i magen är att vinkla flaskan så att nappen är full av ersättning medan barnet suger.
Amningsnapp, som kan användas för att skydda bröstvårtorna ifall de är ömma och såriga, kan också göra att barnet sväljer mer luft än vanligt vid måltiden.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...