10_bloja_0153__Desktop

Bebisbajs - hur ska det se ut?

Vilken färg har bebisbajset? Vilken konsistens brukar spädbarnets avföring ha och hur ofta ska en bebis bajsa? Nyblivna föräldrar brukar ofta förvånas över hur enkelt det plötsligt blivit att prata om en annan persons bajs.

Det här nya intresset för bebisars avföring och gaser som föds hos en nybliven förälder kan vara svårt för människor i ens omgivning att förstå, framförallt om de inte själva har barn. Men faktum är att det finns en anledning till det nya intresset och varför man gärna pratar om hur ofta ens bebis bajsar eller om bebisbajset i blöjan är grönt. För vad som hamnar i blöjan kan nämligen säga en hel del om hur ens bebis mår. 

Barnbeck – den nyföddas första svarta bajs

Det allra första bajset kan komma redan i mammans mage, då behöver man övervakas extra noga vid förlossningen, men det vanliga är att en bebis första bajs kommer inom ett dygn efter födseln. Det här första bajset kallas mekonium, eller barnbeck. Det har grönsvart färg och påminner en hel del om tjära både i utseende och konsistens, däremot luktar det nästan ingenting. Eftersom barnbecket är kletigt kan det vara lite klurigt att ta bort - ett tips när du ska byta blöjan är att använda lite babyolja så brukar det gå lättare. Ganska snart under första veckan kommer du se att bajset ändrar färg, det är helt normalt och ett tecken på att matsmältningen och tarmarna kommit igång.

Grön bajs eller slemmig avföring hos bebisen

Om den lilla ammas blir avföringen först gradvis tunnare och gulgrön med lite sur lukt, innan det övergår till ett relativt luktfritt bajs som påminner lite om senap i sin färg och konsistens. Att ammande spädbarn har ganska löst bajs är alltså helt normalt. Skulle det helt plötsligt ändras och bli tunnare än vanligt, kanske till och med att avföringen blir vattnig i sin konsistens, så handlar det troligen om diarré - det kan nämligen även små bebisar få om de exempelvis är magsjuka. Diarré brukar också lukta lite annorlunda. Blir bebisen förkyld är det vanligt att du ser slemmigare avföring än du brukar - vilket är helt normalt. De barn som får bröstmjölksersättning har ofta lite fastare bajs som brukar vara starkare till lukten och ha en mörkare gulbrun färg.

När det sen är dags att börja testa smakportioner kommer du se en förändring, oavsett om bebisen ammat eller fått ersättning tidigare, då kommer nämligen färgen på bajset successivt blir mörkare och brunare. Om det, och mycket mer, kan du läsa om i Liberos bajsskola.

Hur ofta ska en bebis bajsa?

De första två månaderna bajsar ett spädbarn ofta, ibland efter eller under varje matning. Inte sällan kan det komma som en riktig bajsexplosion (till alla er föräldrar som vet vad vi pratar om så kan vi glädja er med att Libero Touch nu finns med en ficka baktill som hjälper till att hindra bajs att läcka ut på ryggen). Spädbarn som helammas blir väldigt sällan förstoppade - även om det kan se ut som att de får ta i rätt rejält när de ska bajsa. Däremot kan frekvensen på bajsandet skilja rätt mycket från dag till dag. De som äter bröstmjölksersättning brukar inte bajsa fullt lika ofta som ammande bebisar, och det händer ibland att de som äter ersättning blir förstoppade. Skulle det vara så att din nyfödda bebis har så mycket som upp till 3-4 dagar mellan varje bajstillfälle så prata gärna med BVC, oavsett om bebisen ammar eller äter ersättning – eller om du helt enkelt undrar vad som är normalt. BVC kan man alltid ringa, de finns där som stöd för föräldrar.

Efter några månader så brukar bebisen bli lite mer regelbunden i sina bajsvanor, men här brukar också variationerna bli stora mellan olika barn. För precis som med oss vuxna så har även bebisar och barn olika toalettvanor: allt från flera gånger om dagen till någon gång i veckan är normalt.

Vitt bajs eller blod i avföringen

Gul och även grön avföring hos ett i övrigt friskt barn är alltså helt normalt, och lite gulbrunare om bebisen äter bröstmjölksersättning. Vitt eller gråvitt bajs hos en bebis kan däremot vara ett tecken på att gallan - som normalt ger bajset sin färg - inte når tarmen. Det är ovanligt men allvarligt - händer det ska man spara blöjan och direkt söka upp en barnakut så att en läkare kan undersöka bebisen och kontrollera avföringen. Skulle du upptäcka en strimma färskt blod i bajset så behöver det inte vara någon fara, men fortsätter du se lite blod i avföringen så är det viktigt att kolla upp hos en barnläkarmottagning eller vårdcentral. Mycket eller gammalt blod i avföringen behöver alltid kollas upp direkt! 


Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Bajs på Ryggen? Skulle inte tro det.

Läs mer här

Dela artikel