App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Blöjor och bajs

Grönsvart, gult eller grönt bajs kan vara helt normalt hos små barn.

Du tror det kanske inte, men risken är stor att du nu kommer att utveckla ett visst intresse för avföring – närmare bestämt ditt barns. Bajsblöjan säger nämligen en hel del om hur ditt barn mår.

Grön eller gul avföring

Barnets allra första avföring är viktig och bör komma inom 24 timmar efter födseln. Den kallas mekonium eller barnbeck och har grönsvart färg. Barnbecket är väldigt kladdigt och svårt att tvätta bort – försök med lite barnolja. Avföringen brukar se ut så här under de allra första dagarna.
Om barnet ammas blir avföringen gradvis tunn och gulgrön med lite sur lukt. Så småningom börjar den likna senap till färg och konsistens. Sådant bajs luktar vanligtvis inte särskilt illa.
Den första tiden är barnets avföring ofta tunn i konsistensen och kommer ofta med en viss kraftansträngning. Det är helt normalt, så du behöver inte oroa dig för att barnet har diarré.

Mörkare avföring hos barn som äter ersättning

När barnet är två till tre månader börjar barnet bajsa mer sällan och lukten förändras.
Barn som får modersmjölksersättning har vanligtvis en något fastare och mörkare avföring med kraftigare lukt. De har lite lättare för att få förstoppning. Om det blir till ett problem kan du eventuellt byta till en annan modersmjölksersättning. Hör med BVC som kan ge tips och råd.
Barn som ammas får praktiskt taget aldrig förstoppning.
Grön avföring hos ett i övrigt friskt barn är helt normalt. Om barnets bajs däremot är vitt eller gråvitt kan det vara ett tecken på att gallan - som normalt ger bajset dess färg - inte når tarmen. Det är ibland ett symtom som kan tyda på problem i lever och gallvägar. Om bajset inte återfår vanlig färg snart, sök tid hos barnläkare för undersökning.

Lär dig mer om bebisbajs i vår bajsskola.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...