15_Handduk_0303_Desktop

Värmeutslag hos bebisar och barn

En liten bebis har inte samma förmåga att svettas som vi vuxna och kan därför lätt få värmeutslag när det blivit för varmt eller fuktigt.

Det är lätt att bli lite orolig när det dyker upp små utslag på bebisens mjuka hud - men värmeutslag hos barn är vanligt, ofarligt och går bort av sig självt. Det kan ibland vara lite irriterande för barnet och det finns saker man kan göra för att bli av med värmeutslagen.

Varför får barn värmeutslag?

Värmeutslag hos både spädbarn och barn är som sagt vanligt. De uppstår eftersom svettkörtlarna inte är färdigutvecklade, sen har små barn också svårare att reglera sin kroppsvärme och reagerar lätt på värme och fukt. Vanligtvis dyker värmeutslag upp i nacken, på halsen och ryggen. Men bebisar kan även få värmeutslag i ansiktet, vid rumpa och ben - och lite överallt där huden blir för varm.

Risken för värmeutslag ökar om barnet har för varma och åtsittande kläder. Om bebisen känns svettig i nacke eller på rygg är det alltså ett tecken på att det är för varmt och det behövs en lite svalare miljö. Befinner man sig i tropiska och fuktiga klimat så ökar också risken för utslag.

Hur ser värmeutslag ut?

Det finns lite olika typer av värmeutslag men de brukar se ut ungefär som röda prickar eller fläckar. Det kan dock vara svårare att se på en mörk hy, ofta kan man dock känna dem lite lätt på huden. Värmeutslag kan till utseendet likna de hormonprickar som nyfödda bebisar kan få några dagar efter födseln, men är lite mer utflytande i formen. De kan komma prickvis eller i kluster och huden kan lätt kännas lite hård och skrovlig över området där de sitter. Barnet störs oftast inte av utslagen, men en del värmeutslag kan klia och det kan göra barnet oroligt.

Skulle bebisen får mycket utslag, och att de ser ut mer som blåsor/vattendroppar så ska man höra av sig till BVC för rådgivning så det inte beror på något annat.

Hur blir man av med värmeutslag?

  • Byt till svala och luftiga kläder som andas bra.
  • Byt blöja så snart du märker att den är för våt och låt gärna barnet lufta den lilla rumpan en stund mellan varje blöjbyte.
  • Badda bebisens panna och nacke med svalt vatten.
  • För det mesta behöver man inte smörja men om det kliar på barnet kan du testa en kylande salva.
  • Om barnets rumpa blivit väldigt röd och irriterad kan det vara en form av värmeutslag. Vi har lite fler tips om hur du tar hand om bebisens rumpa.

När barnet blir svalare ska utslagen försvinna, vanligtvis inom något dygn. Värmeutslag på barn är som sagt inte farligt, men grundorsaken – en allt för varm bebis – kan däremot vara direkt skadligt då det exempelvis kan orsaka vätskebrist. Hos en liten bebis med små marginaler kan det bli väldigt allvarligt.

Vill du lära dig mer om barns hud, och hur du tar hand om den på bästa sätt, hittar du tips och hjälp i vår hudskola.

Faktagranskad av Maria Frid, barnläkare

Dela artikel