App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Värmeslag och vätskebrist hos bebisar och små barn

Värmeslag eller vätskebrist kan vara livshotande, särskilt för små barn för att de oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme.

För att minska risken för värmeslag bör bebisar få hjälp att dricka mer när det är varmt.

Du kan också amma oftare under den varmare årstiden. Ett bra knep för att kontrollera barnets temperatur är att känna efter med ett finger i nacken. Känns barnet lagom varmt är allt som det ska.

Läs också

Solskydd för bebis
Resa med små barn
Hemligheten för att lyckas med en bra semester med barn

Ställ aldrig barnvagnen i solen

På varma soliga dagar bör ni klä barnet svalt och se till att ni vistas mycket skuggan. Små barn ska aldrig vara i direkt solljus under dagens varmaste timmar. Om barnet sover i barnvagnen, låt aldrig vagnen stå i solsken.

Det kan innebära direkt livsfara och värmen kan stiga enormt under sufletten, speciellt om man hängt för ett tyg. Se till att vagnen hela tiden står i skuggan. För att undvika insekter och smådjur kan man använda ett insektsnät över vagnen.

Viktigt med vätska

Alla kan få värmeslag om kroppens förmåga att styra sin temperatur inte fungerar. Det sker oftast när det är ordentligt varmt ute och luftfuktigheten är hög. Vätskebrist och uttorkning uppstår när kroppens vätskebalans är för låg.

Bebisar och små barn torkar lätt ut bland annat för att deras kroppar är så små och då innehåller mindre vätska än en vuxens, och för att de inte alltid talar om när de är törstiga och behöver dricka. Små barn behöver man erbjuda dryck och se till att de verkligen dricker. Man bör vara uppmärksam på om barnet kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att det druckit för lite..

Symtom på värmeslag

 • Kroppstemperaturen är över 40 grader
 • Yrsel, irritation och förvirring
 • Snabb puls
 • Rödflammig, torr hud
 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Synstörningar

Vård och behandling vid värmeslag hos bebisar och små barn

Om du tror att ditt barn fått värmeslag behöver du söka vård så fort som möjligt. Se också till att ta barnet till en sval plats och hjälp till att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk. Man kan alltid ring 112 om det är akut. 

Symtom på vätskebrist 

Om man inte får i sig tillräckligt med vätska kan man bli medtagen och förlora medvetandet. Man kan också känna:

 • Muntorrhet
 • Huvudvärk
 • Yrsel
 • Trötthet

Vård och behandling vid vätskebrist hos bebisar och små barn

Om du tror att barnet har vätskebrist, se till att det dricker något på en gång. Om barnet är kraftigt uttorkat behöver ni akut söka vård . Då kan barnet få vätska i form av dropp för att snabbt återfå vätskebalansen.
Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om

 • Ett litet barn kissar lite eller inget alls och är slött.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...