190917_libero_UG5_446_Desktop

Vegetarisk mat till små barn

Om du själv som förälder är vegetarian vill du kanske att ditt barn också ska äta vegetarisk kost. Det kräver kunskap om mat och näringsämnen och planering för att vara säker på att barnet får i sig alla viktiga näringsämnen.

En del föräldrar skippar köttet men ger sitt barn fisk, ägg och mjölk. Det brukar fungera bra om kosten är varierad och innehåller mejeriprodukter (av komjölk) och ägg, särskilt om barnet tycker om grönsaker och baljväxter. Vegansk kost kräver extra goda kunskaper samt kräver ofta extra tillskott av vitamin B12, jod och E-vitamin.

Vegetarisk kost
Vegetarisk mat innehåller ofta mer grönsaker, fibrer och en bättre balans av fetter än icke vegetarisk kost.
Mineraler som järn och zink är livsviktiga för växande barn, men kan vara svåra att få tillräckligt av i en vegetarisk kost. Järn finns i bönor, linser och fullkornsprodukter och tas upp bättre i kroppen om man samtidigt äter C-vitaminrik frukt eller grönsaker.
D-vitaminer är ett annat näringsämne som vegetarianer bör hålla extra koll på. De behövs bland annat för att barnet ska kunna bygga upp ett starkt skelett. Vitaminberikade mjölkprodukter säkerställer normalt det här behovet, men helvegetarianen kan välja D-vitaminberikat margarin eller flytande margarin.
Nötter och frön är nyttigt godis - om barnet tål det. 

Laktovegetarisk kost
I laktovegetarianens kost ingår inte kött, ägg eller fisk, men däremot mjölk och mejeriprodukter. En bra, välbalanserad laktovegetarisk kost kan absolut täcka barnets näringsbehov. Men du behöver fortfarande vissa kunskaper för att garantera att barnet får i sig alla viktiga näringsämnen.

Vegankost
Vegansk kost innehåller varken kött, fisk, ägg eller mjölk. Oavsett om du själv är vegan, kräver det extra kunskaper om du väljer denna kost till ditt barn och även stora kunskaper om näringslära och kosttillskott.
Kontakta din BVC-sköterska innan du börjar ge barnet fast föda om du vill veta mer om vilken typ av kosttillskott ditt barn behöver.

Det finns en del mat som man bör vänta med till sin lilla bebis.
Läs gärna vår artikel med 20 viktiga kostråd om mat till barn.