190917_libero_UG5_446_Desktop

Vegetarisk kost till små barn

Kanske är du själv vegetarian och vill att ditt barn ska äta vegetarisk kost eller så håller hela familjen på att ställa om samtidigt. Oavsett varför man vill äta grönt så går det ofta alldeles utmärkt för små barn att växa upp på en vegetarisk kost. 

Vegetarisk mat innehåller ofta mer grönsaker, fibrer och har en bättre balans av fetter än icke vegetarisk kost. Du som vill ge ditt barn vegetarisk kost har alltså ett bra utgångsläge här. Både kropp, plånbok och klimat brukar nämligen må bra av att stora, eller hela, delar av ens matintag består av växtbaserad kost. 

Tänk på energiintaget när du lagar vegetariskt till barn

Det kanske ligger nära till hands att tänka sig att det framförallt är svårt att hitta den rätta ersättningen för protein när man väljer växtbaserat, men det brukar sällan vara ett problem eftersom det går att hitta protein i många andra livsmedel, exempelvis bönor, ärtor, linser, quorn, quinoa eller tofu. Det som däremot kan bli en liten utmaning när det kommer till vegetarisk kost för barn är framförallt att de ska få i sig tillräckligt med energi - vilket behövs för att de skall växa och gå upp i vikt. Små barn har små magar och orkar ju inte äta så stora portioner och kött, ägg eller fet fisk innehåller mycket energi per gram vilket innebär att man inte behöver äta så mycket för att få i sig energi. 

Beroende på hur många livsmedel man utesluter behöver man också säkerställa att barnet får i sig viktiga näringsämnen via andra ersättningsprodukter eller livsmedel som är berikade. Vill du ge vegansk kost till ditt barn behöver du skaffa dig extra bra kunskaper i näringslära, och ge ytterligare tillskott av berikade produkter och vissa kosttillskott, exempelvis vitamin B-12. 

Precis som med mat i allmänhet ska man också tänka på att ge en varierad uppsättning av livsmedel. Det är inte bara viktigt ur näringssynpunkt utan en varierad kost behövs också för barns små magar och tarmflora.

Introduktion av smakportioner och mat till bebis som ska äta vegetariskt

Hur du introducerar smakportioner och senare lite större portioner skiljer sig inte åt jämfört med om din bebis också äter animaliska produkter. Däremot får man tänka på att redan från början ge berikade livsmedel med sådant som barnet inte får i sig via den växtbaserade kosten, som exempelvis kalcium och järn. Precis som annars är det också vissa livsmedel som man ska undvika under barnets första år och vissa livsmedel som tvärtom är bra att introducera tidigt – för att minska risken för vissa matallergier. Mer om det kan du läsa i artikeln 20 goda råd om barns mat.  

Tips på bra vegetarisk mat till barn 

Att servera de små vegetariskt är alltså inga konstigheter och här kommer några konkreta tips att ta med till köket: 

  • Järnberikad gröt eller välling behöver barn eftersom de växer så mycket. Vill man laga egen gröt så kan man tänka på att använda järnrika korn som hirs, havre eller bovete och servera med c-vitaminrik frukt. 
  • Laga gärna mat i gjutjärnsgryta, som naturligt släpper lite järn och gör maten lite mer rik på mineralen.
  • Frukt, rotfrukter, grönsaker och bär ger mängder av C-vitaminer och hjälper kroppen att enklare ta upp järn. Försök därför se till att dagens alla måltider innehåller grönsaker, rotfrukter, frukter eller bär.  
  • Hummus, jordnötssmör eller bönpastej är toppen som pålägg på mackan - både energirikt och fullt av näring.
  • Baljväxter som linser, bön- och ärtprodukter innehåller kolhydrater men ger också kroppen det protein och viktiga näringsämnet selen som annars skulle kommit från kött. Testa till exempel kokta och mosade röda linser i pannkakssmeten eller mixade vita bönor i våfflorna. Växtbaserad färs, exempelvis sådan som är gjord på ärtor, är också en bra källa till protein och blir toppen i både ”köttfärssås” och tacos. 
  • Vill du inte ge ditt barn mjölk eller yoghurt så köp berikade havre- eller sojadrycker för att täcka barnets behov av kalcium.
  • Ha i extra rapsolja, linfröolja, mixade valnötter eller krossade chiafrön i maten för det viktiga omega 3-fettet – speciellt viktigt är det om barnet inte äter fisk. Tänk på att algolja skall användas med försiktighet till barn eftersom det (om det överdoseras) kan göra att blodet inte kan levra sig. Övriga algprodukter kan innehålla skadligt höga dosera av jod för barn och ska därför inte användas. 
  • Andra bra energikällor vid vegetarisk kost är exempelvis avokado (toppen att ha som bas i  smoothie) eller nötter som kan hackas fint och blandas med torkad frukt. Nötter innehåller dessutom viktiga näringsämnen selen och zink som man annars får via animaliska produkter.
  • Variera olika sorters spannmål när du köper bröd, kex, flingor och pasta för att få så många olika näringsämnen som möjligt. 
  • Om barnet inte äter ägg, fisk och mjölk (som är en viktig källa till jod) så är det viktigt att se till att det salt som används i barnets mat är berikad med jod.

Kan alla barn äta vegetariskt?

I stort sett ja. Att äta vegetariskt kan man göra oavsett ålder, däremot så finns det några individer som inte enbart bör äta vegetarisk kost eftersom den helt enkelt inte blir tillräcklig ur närings- och energisynpunkt. Det kan handla om barn som inte växer eller går upp i vikt som de ska, eller barn som har många födoämnesallergier och därför behöver utesluta väldigt många andra livsmedel ur kosten. I den typen av enskilda fall bör man alltid diskutera med barnets läkare. 


Faktagranskad av Carina Saunders, Barnläkare och forskare inom tarm, kosthållning och allergi hos barn

Dela artikel

Artiklar som kan vara intressanta för dig