Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Vegetarisk mat till små barn

Om du själv som förälder är vegetarian vill du kanske att ditt barn också ska äta vegetarisk kost. Det är helt okej men kräver ofta lite planering för att se till att barnet får i sig alla viktiga näringsämnen.

En del föräldrar skippar köttet men ger sitt barn fisk, ägg och mjölk. Det brukar fungera bra, särskilt om barnet i fråga tycker om grönsaker och baljväxter.

Vegetarisk kost
Vegetarisk mat innehåller ofta mer grönsaker, fibrer och en bättre balans av fetter än icke vegetarisk kost. Men har ni ett barn som inte tycker om varken grönsaker eller baljväxter så är en vegetarisk kost inte att rekommendera.
Mineraler som järn och zink är livsviktiga för växande barn, men kan vara svåra att få tillräckligt av i en vegetarisk kost. Järn finns i bönor, linser och fullkornsprodukter och tas upp bättre i kroppen om man samtidigt äter C-vitaminrik frukt eller grönsaker.
D-vitaminer är ett annat näringsämne som vegetarianer bör hålla extra koll på. De behövs bland annat för att barnet ska kunna bygga upp ett starkt skelett. Vitaminberikade mjölkprodukter säkerställer normalt det här behovet, men helvegetarianen kan välja D-vitaminberikat margarin eller flytande margarin.
Läs gärna artikeln om näringsämnen, vitaminer och mineraler som ditt lilla barn behöver få i sig.

Nötter och frön är nyttigt godis - om barnet tål det. 
Här hittar du fakta om matallergier och födoämnesintolerans.

Laktovegetarisk kost
I laktovegetarianens kost ingår inte kött, ägg eller fisk, men däremot mjölk och mejeriprodukter. En bra, välbalanserad laktovegetarisk kost kan absolut täcka barnets näringsbehov. Men du behöver fortfarande vissa kunskaper för att garantera att barnet får i sig alla viktiga näringsämnen.

Vegankost
Vegansk kost innehåller varken kött, fisk, ägg eller mjölk. Den kräver stora kunskaper om näringslära och dessutom måste barnet få vissa särskilda kosttillskott.
Kontakta din BVC-sköterska innan du börjar ge barnet fast föda om du känner att du behöver veta mer. Läs gärna mer på Livsmedelsverkets hemsida

Det finns en del mat som man bör vänta med till sin lilla bebis.
Läs gärna vår artikel med 20 viktiga kostråd om mat till barn. 

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...