App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Att vänta tvillingar

Före den första ultraljudsundersökningen har de flesta ingen aning om ifall de väntar ett eller flera barn. Beskedet brukar komma som en fullständig överraskning. Känslor som glädje, oro, spänning och förvåning kanske hinner passera, innan allt landat. Det är naturligtvis extra omtumlande att få beskedet att man väntar mer än ett barn.

Om det finns tvillingar i släkten kanske det inte känns lika främmande och det finns erfarenhet i familjen.

Ibland finns det också speciella föräldragrupper som man kan kontakta, som riktar sig till er som väntar tvillingar. Det kan vara lugnande att träffa andra tvillingföräldrar som kanske har eller har haft samma tankar och frågor. Prata med barnmorskan som har tips och erfarenheter. Helt naturligt så behöver blivande föräldrar lite mer tid och stöd för att förbereda sig på att bli föräldrar till två på en gång. Läs också om att Amma tvillingar

Hur blir det tvillingar?

Det blir så kallat tvåäggstvillingar när två ägg befruktas av två spermier. Tvillingarna får då olika arvsmassa och är inte mer lika varandra än vanliga syskon. Däremot när det kommer till enäggstvillingar är det en spermie som befruktat ett ägg och detta ägg delar sig. De två fostren får då identisk arvsmassa och är därför mycket lika varandra.

Hur vanligt är det med tvillingar?

Att vänta tvillingar är ovanligt. Under en period såg man en ökning av förekomsten av tvillingar och ibland trillingar vilket berodde på tillvägagångssättet vid provrörsbefruktning. På senare tid har man anpassat och förfinat metoderna och därmed ser man nu åter en minskning i antalet tvillinggraviditeter i Sverige. Kvinnor som är lite äldre har en större benägenhet att få tvillingar och det föds ungefär 1500 tvillingpar per år i Sverige. 

Extra kontroll när man bär på fler barn

Det är naturligtvis bra att tidigt få veta hur många barn man bär på. När det handlar om fler barn är det extra viktigt att hålla koll på barnens tillväxt i magen.  Under hela graviditeten får du därför gå på regelbundna ultraljudskontroller för att mäta tillväxten hos barnen. Dessutom undersöks det hur barnen ligger i förhållande till varandra. Man undersöker om de har var sin moderkaka eller en gemensam och om de växer i separata hinnsäckar eller delar på en. Det är svårt att under graviditeten avgöra om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Det senare är betydligt vanligare.

Mer av allt - så ta hand om dig

Förbered dig på att du kanske inte arbetar fram till den dagen det är dags att föda. Du väntar två barn och du kommer troligen att vara extra trött jämfört med de kvinnor som bara väntar ett barn. Ta emot all den hjälp du kan få av din partner, din familj och dina vänner.

När du väntar tvillingar blir det mer av allt. Du kommer att äta mer, behöva vila mer och öka mer i vikt. Om antalet barn är dubbelt eller tre gånger så stort är det normalt att din vikt också ökar proportionellt. Läs gärna artikeln med tips om bra kost under graviditeten.

De normala graviditetsbesvären kan bli mer uttalade och det är vanligt att den blivande tvillingmamman tidigt blir erbjuden sjukskrivning för att barnen ska få möjlighet att utvecklas i lugn och ro i magen. Du kan läsa mer på Försäkringskassans webbplats.

Vilken vecka föds tvillingar?

Det är vanligt att tvillingar föds för tidigt. Den genomsnittliga födelseveckan är vecka 36 men vissa föder redan i vecka 25 eller går alla 40 veckorna. Orsaken till att tvillingar tenderar att födas för tidigt beror ofta på en ökad belastning på livmodertappen.

Tvillingar och förlossningen

Innan förlossningen är det dags att samla trupperna. Finns det kanske någon i familjen som kan finnas till hands när tvillingarna kommit? All hjälp kommer vara uppskattad i början. 

Om ingen komplikation tillstöter kan de flesta föda på vanligt sätt men vid avvikande fosterläge eller annan komplikation brukar man överväga kejsarsnitt. Runt hälften av alla tvillingar föds med hjälp av kejsarsnitt. Vilket förlossningssätt som blir aktuellt avgörs individuellt. Prata med barnmorskan och gå igenom vad som händer på förlossningen och även hur det kan förändra sig.

Barnen föds också ofta några veckor tidigare, i genomsnitt två till tre veckor. Om det blir nödvändigt med vård på neonatalavdelning så läggs barnen alltid in tillsammans. Då är ni föräldrar med och tar hand om era barn så mycket ni vill och kan.

Det händer att tvillingar föds direkt efter varandra, men det är vanligt att det dröjer en liten stund mellan första och andra barnet. Kroppen tar ofta en paus innan barn nummer två vill komma till världen. När det första barnet har fötts blir det mycket plats i livmodern för det andra barnet innan livmodern drar ihop sig.

Då är det viktigt att barnmorskan styr ner barnet så att det kommer i rätt position, oftast med huvudet neråt, men ibland är det rumpan som kommer ut först. De första faserna av förlossningen är desamma som vid vanliga förlossningar, men just vid framfödandet av barnen blir det lite mer vårdpersonal i rummet, här kan du läsa mer om förlossningens tre faser.

Två underverk och en nybliven familj kommer hem

När du och din partner kommer hem med de två barnen ska du ta hand om dig själv så mycket du kan, vila, sova middag och be om hjälp. Nu är det två små personer som är beroende av dig så det är viktigt att du orkar. 

Du kan amma ett barn i taget eller båda samtidigt. Det finns flera sätt att hålla tvillingarna medan du ammar dem och det gäller att hitta positioner och vanor som både du och barnen känner sig bekväma med. Börja gärna amma en i taget så att du lättare kan se hur var och en beter sig vid bröstet. Det kan vara överväldigande att starta med två barn som ska ammas, försök ta all hjälp du kan få av personalen på sjukhuset innan ni går hem och ha tålamod för det här är ju nytt för er alla tre. Läs mer om: Amning

Nu behövs det två av det mesta

När du/ni väntar tvillingar blir det mer av allt. Försök att förbered så mycket som möjligt så det viktigaste ni behöver är klart innan barnen föds. Det underlättar och är också ett sätt att förbereda sig på för många. En del saker behöver köpas redan innan barnen föds och mycket behövs det två stycken av istället för en.

Bilbarnstolar, spjälsängar även om barnen kanske delar samma vagga i början, barnstolar och mycket mer är saker ni kommer behöva. Här kan du läsa mer om vad som kan vara bra att ha när du får barn: Den enda inköpslista du behöver

Ett gott råd om ni vill hålla utgifterna nere är att låna saker eller handla begagnat. Använda barnkläder är också mjukare och urtvättade så att risken för att de innehåller gifter/kemikalier är låg.

En tvillingvagn behöver ni ha. Det finns flera olika modeller på marknaden där barnen ligger bredvid varandra eller på rad. Tandemmodellen där barnen sitter på rad, det ena ovanför det andra är främst till för syskon i olika åldrar. Vilken modell du ska välja beror på när och hur du ska använda den. Inne i stad eller ute på landet? Har du en stor eller liten bil eller ingen alls?
Här kan du läsa mer om att välja rätt barnvagn.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...