libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Tvillinggraviditet

Att få reda på att man väntar tvillingar brukar komma som en fullständig överraskning. Känslor som glädje, oro, spänning och förvåning kanske hinner passera, innan allt landat.

Kanske har du i hemlighet gått och drömt om tvillingar? Eller så var det inte alls vad du hade tänkt dig. Oavsett så brukar ändå beskedet att man väntar tvillingar vara rätt omtumlande. När du har landat i nyheten ska du veta att du tillhör de få som kan se fram emot en fantastisk erfarenhet av att få syskon som växer upp sida vid sida, och i många fall utvecklar en väldigt speciell och nära relation till varandra. I flera kulturer betraktas faktiskt tvillingar som en gudagåva.

Tecken på att man väntar tvillingar

Många undrar om det går att känna på förhand om det kan vara en tvillinggraviditet men oftast rör det sig om helt vanliga gravidtecken. Ibland kan visserligen illamåendet bli värre eftersom den fysiologiska förändringen är större. Men det finns inga säkra tecken - vansinnigt illamående kan man ju bli med ett barn i magen också. Oftast är det därför vid första ultraljudsundersökningen som man får reda på om det rör sig om fler än ett barn.

Att vara gravid med tvillingar

Även om de tidiga gravidsymptomen inte skiljer sig något vidare från andra graviditeter så är det helt klart så att tvillingar i magen innebär fler påfrestningar ju längre in i graviditeten en kommer - det är ju två barn som ska skapas och få plats. Magen blir större, det kommer sannolikt lite fler gravidkrämpor och det finns också lite större risk för vissa komplikationer, som exempelvis havandeskapsförgiftning. Den som väntar tvillingar har därför ett ännu större behov av vila. Det är helt enkelt extra kämpigt att bära på tvillingar, lika bra att vara inställd på det. Ofta blir man sjukskriven mot slutet av graviditeten, men oavsett så är det ganska bra att förbereda sig på att inte jobba fram till dagen det är dags att föda.

Flera kontroller och ultraljud med tvillingar

När det är flera barn i magen är det extra viktigt att hålla koll på deras tillväxt. Under hela graviditeten får man därför gå på tätare besök hos barnmorskan och på regelbundna ultraljudskontroller för att se så att båda barnen växer som de ska, hur de ligger i förhållande till varandra och att mamman mår bra. Det kan vara svårt att via ultraljudet se om det rör sig om tvillingar från ett eller två ägg. Sannolikheten för att det ska vara tvåäggstvillingar är dock större eftersom det är ungefär dubbelt så vanligt som enäggstvillingar.

Vilken vecka föds tvillingar?

Det är vanligt att tvillingar föds tidigare. Den genomsnittliga födelseveckan är vecka 36 men vissa föder tidigare och andra går längre. Orsaken till att tvillingar ofta föds tidigare har bland annat att göra med en ökad belastning på livmodertappen men också att det blir för trångt inne i magen mot slutet. Ibland blir man också igångsatt tidigare, exempelvis om det visar sig att den ena tvillingen inte växer lika mycket som den andra.

Att föda tvillingar

Ungefär hälften av alla tvillingfödslar sker vaginalt, och en förlossning med tvillingar skiljer sig inte speciellt mycket från att föda ett barn. Det blir ett värkarbete och ett öppningsskede, men två utdrivningsskeden. Men det första barnet har redan vidgat livmodertappen och förlossningskanalen så även utdrivningsskedet – alltså när man krystar – går nästan alltid lättare med det andra barnet. Det blir alltså inte dubbelt så jobbigt eller gör dubbelt så ont bara för att det är två barn. Däremot kommer det att finnas mer personal närvarande, under själva krystningsarbetet med tvillingar är det alltid två barnmorskor och en förlossningsläkare som hjälper till. När första barnet föds så kommer förlossningsläkaren att hålla i mammans mage på ett sätt som gör att den andra tvillingen ligger i en bra position. Det händer att tvillingarna föds direkt efter varandra, men det är vanligare att kroppen tar en stunds paus, mellan tio minuter och en timme ungefär.

Ibland planeras dock för ett kejsarsnitt, som går till på samma sätt som kejsarsnitt med ett barn. Anledningen till det kan exempelvis vara att första tvillingen ligger i säte eller att barnen väger väldigt lite och att förlossningen antas blir för kraftig påfrestning för de väldigt små bebisarna. En läkare kommer göra den här bedömningen men som förälder är man självklart med i den diskussionen.

Om tvillingarna föds för tidigt kan de behöva vårdas på neonatalavdelning en tid. Då läggs alltid barnen in tillsammans och föräldrarna är med och tar hand om sina barn på sjukhuset den första tiden.

Att förbereda sig som tvillingförälder – mentalt och praktiskt

Att vänta tvillingar kan kännas både extra spännande och extra nervöst, man kan känna sig både utvald och olycksdrabbad, inte sällan alltihop på en och samma gång. En del av den mentala förberedelsen är att försöka låta alla känslor få finnas och att prata om dem med en eventuell partner och andra.

Att fokusera på sin egen hälsa blir också extra viktigt för att man ska orka. Återhämtning är viktigt men vad man får energi av ser ju olika ut för olika personer, kanske är det en promenad i skogen, en stund på yogamattan eller ett varmt bad. Har man en partner blir det extra viktigt att hen är delaktig, både under graviditeten och när barnen har kommit. Att se över partnerns arbetsschema och möjlighet att vara hemma tillsammans i början kan vara klokt. Föräldrapenningen funkar exempelvis så att man kan ta ut den för var sitt barn och på så sätt hjälpas åt de första månaderna. Det är också bra att redan nu börja fundera över hur ens nätverk ser ut och om det finns nära och kära som kan tänkas gå in och stötta praktiskt. Är man ensam förälder om att få tvillingar blir det såklart extra viktigt - för hur goda föresatser man har så har de flesta av oss bara två armar, och små till synes enkla saker som att mata sina små eller hålla tvätthögen i shack kan i början kännas som en smått omöjlig uppgift. Kanske finns det då en äldre släkting eller nära kompis som kan bo hemma med en första tiden.

Det praktiska förberedandet blir ju också lite mer omfattande. En del grejer kanske bebisarna kan dela på men andra bebisprylar behöver man ju skaffa två av, som dubbla sängar, bilstolar… Även vagnen behöver vara anpassad för att kunna härbärgera mer än en bebis. Mycket finns ju dock att köpa begagnat. Ett tips är att förbereda det praktiska så mycket det går innan, exempelvis att bunkra frysen med mat och ansöka om föräldrapenningen för några månader framåt. Det är skönt att ha minimalt med krav på annat som måste göras den första tiden.

Två underverk och en nybliven familj

Första tiden hemma sen är ju minst lika känslomässig som om man fått ett barn, men den ställer också ännu högre krav på återhämtning eftersom en tvillinggraviditet är väldigt påfrestande. Många som får tvillingar upplever också de första månaderna som mycket slitsamma, av naturliga skäl. Det är två små individer att lära känna och dubbelt så många behov att tillfredsställa. För vissa blir fasta rutiner en del av att få vardagen att fungera så smidigt som möjligt, medan det för andra fungerar bättre med variation och flexibilitet. Du som är tvillingförälder gör ett extraordinärt jobb de första månaderna! Men i många fall kan det vända med tiden, och fördelar av att ha tvillingar brukar bli mer och mer märkbara i vardagen när barnen blir äldre. Dubbelt arbete men även dubbel glädje – tvillingar bjuder på både utmaningar och belöningar!

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel