nausea_image

Gravid och illamående? 13 tips för att lindra

Omkring hälften av alla gravida känner sig illamående under graviditeten, främst på morgonen. Oftast börjar det efter omkring en månad. Vid ungefär tre månader brukar det gå över. Men ett fåtal mår illa och kräks genom hela graviditeten.

Många som drabbats av klassiskt morgonillamående är eniga om att namnet är vilseledande. Det är nämligen inte bara på morgonen som man brukar må illa, det kan slå till när som helst och vissa är illamående hela dagen eller känner bara av det när det är kväll. Dessutom kan det handla om allt från att må illa ett par dagar till att kräkas varje dag i flera månader.

13 tips mot graviditetsillamående

 1. Ät lätta måltider, gärna varannan eller var tredje timme. Får du inte i dig mat, ta lite rör- eller fruktsocker.
 2. Illamåendet kommer oftast på morgonen. Det beror på att du inte har ätit på länge och att ditt blodsocker sjunkit. Prova att äta lite knäckebröd eller en bit banan innan du stiger upp. Det kan också hjälpa att äta något litet innan du går och lägger dig.
 3. Välj milda, kaloririka matvaror, till exempel fullkornsbröd, ris, pasta och potatis. Man mår ofta bättre om man äter mellanmål med mycket kolhydrater, till exempel frukt eller smörgås. Ät frukt och grönsaker som inte är syrabildande, alltså inte sura. Undvik kött, starkt kryddad och fet och friterad mat - prova istället kokt mat och vegetariskt, eftersom det kan lindra.
 4. Lyssna på kroppen och vad den längtar efter, men försök äta så sunt och välbalanserat som möjligt. Eventuellt kan du bli sugen på ovanliga saker eller mat som du vanligtvis inte äter. Det är okej att ge efter för lusten om det inte handlar om att äta stora mängder godis, snacks eller söta drycker.
 5. Nattsömnen är viktigt, men också att vila en stund under dagen om det är möjligt. De flesta blir oerhört trötta under graviditetens första veckor, vilket kan bidra till att illamåendet ökar. Också frisk luft och promenader kan lindra illamående - och gör gott för kroppen.
 6. Drick massor av vatten, bubbelvatten eller mjölk, särskilt om du kräks ofta.
 7. Undvik kaffe och svart te.
 8. Prova akupunktur – vissa upplever att det lindrar.
 9. Undvik längre bilresor eller segelturer om du brukar bli åk- eller sjösjuk.
 10. Armband mot illamående kan köpas på till exempel apotek eller på nätet. Det sägs aktivera en särskild akupressurpunkt på handleden.
 11. Undvik cigarettrök och avgaser.
 12. Ibland är illamåendet så besvärande att du behöver läkemedel för att lindra. Medicin mot åksjuka kan köpas receptfritt på apotek, men berätta för personalen att du är gravid först.
 13. Det finns även receptbelagda läkemedel om inget annat hjälper - prata alltid först med din barnmorska eller läkare. De kan också se om besvären är så pass svåra att en sjukskrivning behövs.

När kommer illamåendet när man är gravid?

Det brukar börja runt den sjätte veckan efter den sista menstruationen. Hos de flesta försvinner det kring vecka 14, men för en del kan det fortsätta under hela graviditeten. Illamåendet beror på att blodsockernivån faller och/eller på hormonsvängningar. Men alla mår inte illa, att slippa illamåendet - eller bara känna av det lite lätt några veckor i början - betyder inte att något är fel utan att du haft tur.

Om du inte får behålla maten

Vissa kan må dåligt och samtidigt vara jättehungriga. Men det är motigt att äta om man hela tiden får upp maten. Var inte orolig för barnet, det får vad det behöver för att växa. Det ser naturen till! Så länge du inte mår så dåligt att du inte kan behålla maten under flera dagar, eller inte får i dig tillräckligt med vätska, behöver du inte oroa dig.
Ät det du klarar av - även om det blir enformigt. Vila och kontakta din barnmorska för stöd. Faran med att kräkas mycket är att bli uttorkad, vilket visar sig genom att du blir torr i munnen, kissar mindre och känner dig trött och yr. Är läget så allvarligt ska du kontakta sjukvården.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska.

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel