
Omkring hälften av alla gravida känner sig illamående under graviditeten, främst på morgonen. Oftast börjar det efter omkring en månad. Vid ungefär tre månader brukar det gå över. Men ett fåtal mår illa och kräks genom hela graviditeten.
Många som drabbats av klassiskt morgonillamående är eniga om att namnet är vilseledande. Det är nämligen inte bara på morgonen som man brukar må illa, det kan slå till när som helst och vissa är illamående hela dagen eller känner bara av det när det är kväll. Dessutom kan det handla om allt från att må illa ett par dagar till att kräkas varje dag i flera månader.
Det brukar börja runt den sjätte veckan efter den sista menstruationen. Hos de flesta försvinner det kring vecka 14, men för en del kan det fortsätta under hela graviditeten. Illamåendet beror på att blodsockernivån faller och/eller på hormonsvängningar. Men alla mår inte illa, att slippa illamåendet - eller bara känna av det lite lätt några veckor i början - betyder inte att något är fel utan att du haft tur.
Vissa kan må dåligt och samtidigt vara jättehungriga. Men det är motigt att äta om man hela tiden får upp maten. Var inte orolig för barnet, det får vad det behöver för att växa. Det ser naturen till! Så länge du inte mår så dåligt att du inte kan behålla maten under flera dagar, eller inte får i dig tillräckligt med vätska, behöver du inte oroa dig.
Ät det du klarar av - även om det blir enformigt. Vila och kontakta din barnmorska för stöd. Faran med att kräkas mycket är att bli uttorkad, vilket visar sig genom att du blir torr i munnen, kissar mindre och känner dig trött och yr. Är läget så allvarligt ska du kontakta sjukvården.
Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska.