App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

För tidigt född - prematura barn

Ett av 20 barn föds för tidigt, det vill säga före 37:e graviditetsveckan. De flesta av dessa små bebisar utvecklas helt normalt och får inga problem. Men ju tidigare ett barn föds, desto mer vård brukar det behöva.

För tidigt födda, så kallat prematura, barn har oftast en födselvikt under 2500 gram. Även en del barn som föds i normal tid kan väga så lite – de brukar benämnas "lätta för tiden".
Det innebär ingen större risk för barnet att födas tre veckor för tidigt. Ett barn som föds några veckor för tidigt kan ofta vårdas på en vanlig BB-avdelning och komma hem redan några dagar efter förlossningen. Det viktigaste är alltid att barnet kan äta, få ordentligt med syre och hålla sin kroppstemperatur.

Specialistvård på neonatalavdelningen

Barn som av någon anledning behöver lite extra övervakning får ligga på en så kallad neonatalavdelning. Där övervakas bland annat barnets syreupptagning, temperatur, blodsockernivå, näringsintag och hjärnans utveckling.
För tidigt födda barn har inte utvecklats färdigt och därför inte hunnit förbereda sig för miljön utanför livmodern. Bland annat är de extra känsliga för infektioner av olika slag.

Prematura barn får ligga i kuvös

De för tidigt födda barnen har nästan inget eller mycket lite värmeisolerande underhud. Dessutom är deras värmereglering fortfarande omogen varför de behöver hjälp med att hålla rätt kroppstemperatur. För att inte bli avkylda läggs barnen därför i kuvös eller värmesäng i ett övervakningsrum med dämpad belysning och ljudnivå. Miljön här ska påminna om tillvaron inne i livmodern.
Idag rekommenderas föräldrarna sitta långa stunder med barnet mot bröstet, hud mot hud. Denna nära kroppskontakt kallas "kängurumetoden" och har mycket god effekt på det lilla barnets utveckling, anknytning, och tillfrisknande.

Sond, dropp och sedan amning

Först runt vecka 34 kan det prematura barnet börja ammas helt. Innan dess får bebisen sin mat genom sondmatning eller mjölkdropp. Då har barnet en slang genom näsan som leder ner i magsäcken. Maten brukar bestå av den egna mammans, eller en annan mammas donerade bröstmjölk, eventuellt förstärkt med näringsämnen och vitaminer.

De riktigt små barnen

Barn födda före graviditetsvecka 32 får i regel någon slags intensivvård. Ungefär en procent av alla nyfödda föds före graviditetsvecka 29.
Barnets chanser till överlevnad beror till stor del på lungornas mognad. Gränsen för när barnet har en chans att överleva ligger runt vecka 22. Ungefär hälften av barn födda i vecka 23 överlever, medan åtta av tio barn födda i vecka 25 överlever.
Hos ett så här pass mycket för tidigt fött barn måste noggrann övervakning ske dygnet runt. Hjärnan är under utveckling och kan skadas av längre syrebrist eller blödningar. Barnet kan behöva respiratorbehandling, behandling med mask med övertryck (CPAP-behandling) eller enbart extra syrgas i kuvösen. Hjärnan hos det prematura barnet har dock en förbluffande förmåga till självläkning.

Orsaker till att barnet föds för tidigt

Det finns många olika orsaker till att barn föds för tidigt, till exempel försvagad livmoderhals, infektion eller annan sjukdom som påverkar barnet. Det kan också handla om havandeskapsförgiftning.
Många gånger är det oklart varför barnet kommer för tidigt.

En prematur födsel kan vara något av en chock för en förälder som inte tänkt sig att få barn än på flera veckor - eller månader. Det är viktigt att få samtala med barnläkare och annan vårdpersonal för att bearbeta och förstå vad som hänt och vad som händer efter förlossningen.

Utveckling för tidigt födda barn - prognosen allt bättre

Undersökningar visar att över 90 procent av de för tidigt födda barn som föddes på 1980-talet är friska och går i vanliga skolor. Vården av för tidigt födda barn förbättras hela tiden och forskning pågår ständigt. Därför är prognosen ofta god för dem som föder prematura barn idag.
Det nyfödda barnets föräldrar är självklart väldigt involverade i vården på neonatalavdelningen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...