App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Vattnet går

Oj vattnet går! På film börjar värkarna när vattnet går. I verkligheten går vattnet inte alltid innan värkarna börjar. I själva verket brukar det oftast vara tvärtom.

Från den första värken eller från dess att fostervattnet går kan det ibland ta mer än 24 timmar innan förlossningen ens har startat.  Ibland är det inte förrän i utdrivningsfasen som fosterhinnorna brister och vattnet går.
Läs om tecken på att förlossningen är igång.

Vattnet går innan värkarna kommit igång

Det händer att vattnet går utan att värkarna startar. Kontakta då barnmorskan för att få råd. Tiden är kanske inte inne för att föda men det är dags för ett kontrollbesök. På de flesta håll och om allt är bra med mor och barn väntar man några dygn innan man gör något. Det är för att kvinnan ska få en chans att spontant komma i gång i ett förlossningsarbete, vilket är bäst för både mor och barn. Om vattnet gått och värkarbetet blivit långdraget, sätter man ibland in antibiotika.

Vattnet kanske droppar i stället för att rinna

Det kan vara svårt att avgöra om vattnet har gått eller inte. Barnets huvud kan ligga som en propp i förlossningskanalen och det kan innebära att vattnet droppar i stället för att rinna.
Kontakta barnmorskan om du upptäcker eller misstänker att vattnet har gått, även om du inte känner några värkar.

Igångsättning av förlossningen

På de flesta mottagningarna väntar man mellan 24 och 36 timmar efter att vattnet har gått innan man aktivt gör någon åtgärd för att förlossningen ska gå framåt. Det beror i hög grad på hur barnet mår och på fostervattnets färg. Om vattnet är grönaktigt beror det på att barnet har haft avföring och det kan vara ett tecken på att det är eller har varit utsatt för stress.
 
Man genomför ett CTG-test som är en elektronisk fosterövervakning som mäter fostrets puls i relation till livmoderns sammandragningar, för att kontrollera hur barnet mår inne i magen.

Om allt ser ut som det ska får du vänta på att värkarna kommer igång spontant. Om inte värkarna startar inom loppet av 48 timmar sätter man i gång förlossningen. Det ser lite olika ut beroende på vilket sjukhus man besöker.
Läs mer om olika typer av värkar - förvärkar, förlossningsvärkar och eftervärkar.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...