libero-recruitment-2021-19-late-pregnant-woman-belly-desktop

Vad händer när vattnet går?

Hoppsan! Vattnet går… I filmerna börjar allt med ett splash och sen kommer värkarna, följt av en bebis en liten stund senare. Men i verkligheten är det inte riktigt så enkelt. Långt från alltid börjar en förlossning med vattenavgång, oftast är det faktiskt tvärtom och värkarna har hållit på en stund när vattnet väl går.

Att det inte alltid blir det där Hollywoodska splashet kan vara bra att veta om för när vattnet går kan det lika gärna kännas som att man kissar på sig. Rejält. Det är också bra att veta att det nästan är vanligare att vattnet går efter att man haft värkar en stund, eller att det kanske till och med dröjer ända till utdrivningsfasen innan fosterhinnorna brister och vatten forsar, eller snarare rinner, ut. Så att se vattenavgång som det första tecknet på att förlossningen är igång är ingen idé eftersom det kan ske långt innan förlossningen ens har startat, eller precis i slutet på den.

Hur känns det när vattnet går?

Hur det känns när man är gravid och vattnet går är väldigt olika och för vissa kan det faktiskt vara lite svårt att avgöra om det har gått eller inte. Det beror lite på hur bebisen ligger, har den lagt sig så att huvudet ligger som en propp i förlossningskanalen så kan det innebära att vattnet bara droppar lite. Det blir då lite blött i trosan, som att man inte kan hålla tätt. Känns det jobbigt så kan det vara skönt med ett trosskydd för inkontinens (typ TENA), som absorberar vatten bra. Ett vanligt trosskydd är bättre om det är mycket slemblandat och mer som en flytning. För andra är passagen för vattnet fri och det kommer en plötslig, liten rejälare mängd vatten. Är det så att fosterhinnorna vill hålla ut i det längsta och vattnet går under utdrivningsskedet kan det kännas som en varm lugn flod som rinner ur en. Om vattnet går under eller precis innan förlossningen möter man det kanske med spänning, förväntan och möjligen en smula lättnad - då vet man att det inte dröjer så länge innan man får träffa sin bebis.

Varför går vattnet?

I livmodern så ligger barnet omsluten av en hinna, fosterhinnan. Mot slutet av en graviditet så försvagas den gradvis och brister innan, eller under, förlossningen. Då rinner eller droppar ungefär 7,5 dl vatten ut. Exakt hur mycket det är beror faktiskt vilken veckan man är i, under vecka 38 och 39 så har man som mest fostervatten, mellan 9 - 10 dl. Under graviditeten så har fostervattnet som uppgift att dels skydda barnet och spänna ut livmodern men också - i början - att förse fostret med näring. Från andra trimestern så cirkuleras vattnet genom att fostret sväljer och sen kissar ut det. När det sen är dags för bebisen att komma så behövs ju fosterhinnan inte längre utan brister.

Man kan undra över hur det känns innan vattnet går? Om man kan veta att det är på gång? Men det är omöjligt att veta. Vattnet går när det går, och man vet inte förrän det händer.

Vad händer om vattnet går innan värkarna kommit igång?

Det kan hända ibland att vattnet går utan att värkarna vill starta. Är det så, eller om man misstänker att vattnet gått, ska man kontakta sin barnmorska för att få råd och ett kontrollbesök för att se om det är fostervatten kvar eller ej. Har vattnet gått så väntar man för det mesta mellan 24 till 36 timmar innan man gör något - förutsatt att mamma och barn mår bra. Anledningen är att man vill ge kroppen en chans att själv kicka igång förlossningsarbetet, vilket den för de flesta gör.

Igångsättning av förlossningen

Hur länge man väntar beror som sagt på hur barn och mamma mår, men också på fostervattnets färg - för den kan berätta om hur barnet i magen mår. Om vattnet är grönaktigt beror det på att barnet har haft avföring och det kan vara ett tecken på att det är stressat eller har varit utsatt för stress. Man genomför ett CTG-test, en elektronisk fosterövervakning, som mäter fostrets puls i relation till livmoderns sammandragningar, för att kunna ha lite kontroll på barnet.

Om allt ser ut som det ska får man som sagt vänta på att värkarna kommer igång spontant. Kommer de igång, men värkarbetet blir långdraget så sätter man in antibiotika. Vill värkarna inte sätta igång inom loppet av 48 timmar sätter man i gång förlossningen, men det ser lite olika ut beroende på vilket sjukhus man föder på.

Är det så att man har en planerad igångsättning av förlossningen så kan det vara så att barnmorska eller läkare kan ta sönder fosterhinnan med ett instrument om det inte vill hända av sig själv - att få fostervattnet att gå kan göra att värkarna startar.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel