App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Planerad igångsättning av förlossningen

Känns det som att dagarna efter utsatt tid för förlossning släpar sig fram? Då kan det vara bra att tänka på att det är helt normalt att föda från två veckor före till två veckor efter beräknad tid. Det är också bara cirka fyra procent som föder på ”rätt” dag. Så håll ut.

När du går över tiden får du gå på täta kontroller. Man kontrollerar att barnet och du mår bra. Man strävar efter att inte ingripa mer än nödvändigt eftersom en naturlig start av förlossningsarbetet alltid är det bästa för både dig och ditt barn.

Förlossningen sätts inte bara igång hos kvinnor som har gått över tiden. Förlossningen kan till exempel sättas igång om vattnet går utan att värkarna kommer igång. Den kan också sättas igång om barnet eller du inte mår bra av en eller annan anledning, till exempel havandeskapsförgiftning.

Metoder på förlossningsavdelningen på sjukhuset för att få igång förlossningen
Följande metoder är vanligast:

  1. Hormoner som tas vaginalt eller sväljs. Det mjukar upp livmodern och sätter igång värkarna.
  2. Hormondropp som sätter igång värkarna.
  3. Att sticka hål på fosterhinnorna, så att vattnet går.
  4. Att föra in en speciell kateter/platslag i slidan så att spetsen placeras inne i livmodern. Sedan blåser man upp en liten ballong med vatten och på så vis får man ett tryck nedåt som bidrar till att livmoderhalsen öppnar sig.


Även en ingångsatt förlossning brukar ta tid
Det kan ta ett till två dygn innan förlossningen kommer igång, men om livmodertappen redan är mogen och man kan börja med värkstimulerande dropp eller ta hål på fosterhinnorna, tar det oftast mindre än ett dygn. Det är alltid lättare att sätta igång en förlossning om naturen redan har påbörjat processen och livmodertappen har mognat av sig själv.

Läs gärna mer om förlossningens tre faser och om olika typer av smärtlindring.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...