libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_desktop

Att gå över tiden - allt om hinnsvepning och igångsättning

Känns det som att dagarna efter den beräknade dagen för förlossning släpar sig fram? Trots att fönstren aldrig varit renare och chilliätandet har börjat gå lite väl över styr? Då kan det vara bra att känna till att det är helt normalt att föda allt från två veckor före till två veckor efter dagen man är beräknad. Det är bara cirka fem procent som faktiskt får sitt barn på ”rätt” dag.

De flesta tycker det är jobbigt att ta sig genom de sista veckorna av graviditeten, om man sen går över tiden kan det kännas närmast orimligt segt att behöva vänta på bebisen. Efter datumet för beräknad födelse är passerat och man har gått över tiden får man gå på täta kontroller hos barnmorskan. Där håller man koll så att både den som bär barnet och barnet självt mår bra. Ibland, om livmodertappen är mogen, försöker man starta förlossningen med hjälp av en hinnsvepning, men i övrigt strävar man efter att inte ingripa mer än nödvändigt utan att det ska bli en naturlig start av förlossningsarbetet.

Att gå över tiden och vad man kan göra

Finns det då något sätt man själv kan få bebisen att vilja komma ut och sätta igång förlossningen? Det tipsas om att putsa fönster, äta het chilli i mängder och att gå med ena foten på en trottoarkant - men bäst är att spara på krafterna och låta fönstren vara. Det finns nämligen ingen vetenskap som säger att det fungerar, och risken är att bli både trött och få lite ont i magen av all stark mat. Hallonbladsté eller att ha samlag (om man är sugen!) kan vara värt att testa för att få igång förlossningen. Även om det inte finns grund för att té funkar i någon forskning så kan en kopp aldrig skada. Att ligga vet man däremot kan öka oxytocinet i kroppen, alltså det viktigaste hormonet för att stimulera värkar. Nu är det ju under aktiv förlossning som oxytocinpåslaget i form av närhet och kärlek gör som mest nytta och underlättar barnafödandet. Men då, när förlossningen väl är igång, så har man med all säkerhet annat för sig än att hoppa i säng.

Det är vanligare att bli igångsatt som förstföderska. Vad det beror på vet man inte säkert, men även ålder, ärftlighet och övervikt spelar in. För omföderskor är det också vanligare om man gick över tiden med förra barnet.

Vad är en hinnsvepning?

När man som gravid går över tiden och livmodertappen är mogen kan man få göra en hinnsvepning, det kan man bli erbjuden oavsett om man är förstföderska eller gått över tiden som omföderska. Hinnsvepning är en metod som kan hjälpa kroppen att komma igång med värkarna. Den går till så att en barnmorska eller läkare utför en vaginal undersökning med målet att nå till fosterhinnorna och separera dom från den nedre delen av livmodertappen. Separationen stimulerar frisättningen av hormoner som bidrar till att starta förlossningen. För vissa ger hinnsvepningen effekt, medan andra bebisar inte går på det tricket - utan envist håller sig kvar i magen.

Det kan vara bra att veta att hinnsvepning ofta upplevs obehaglig eller smärtsam och att det ofta kan komma en liten blödning efteråt. Viktigt är också att veta att det alltid går att avbryta den om det inte känns bra. En hinnsvepning är alltså inget man ska prova på sig själv hemma, utan ett ingrepp för en barnmorskan som håller koll på läget och kan följa upp genom att lyssna på fosterljud. Det går också att göra flera hinnsvepningar med några dagars mellanrum, om barnmorska och läkare tycker det är lämpligt.

Andra anledningar till att sätta igång en förlossning

Det är inte bara de som gått över tiden som kan få en planerad igångsättning. Det kan också sättas igång om vattnet går utan att värkarna kommer igång, eller om man ser att barnet eller mamman inte mår bra av en eller annan anledning, till exempel havandeskapsförgiftning.

Det finns lite olika sätt att sätta igång en förlossning där följande metoder är vanligast:

  1. Hormoner som tas vaginalt eller sväljs. Det mjukar upp livmodertappen och ger ett hormonpåslag som sätter igång värkarna.
  2. Hormondropp som sätter igång värkarna.
  3. Att ta hål på fosterhinnorna, så att vattnet går.
  4. Att föra in en speciell kateter/platslag i slidan så att spetsen placeras inne i livmodertappen. Sedan blåser man upp en liten ballong med vatten och på så vis får man ett tryck nedåt som bidrar till att livmoderhalsen öppnar sig och triggar värkarna att starta.

Även en igångsatt förlossning brukar ta tid

Att bli igångsatt gör inte att resten av förlossningen skiljer sig så hemskt mycket från om den skulle starta av sig själv, man ska fortfarande igenom förlossningens fyra faser innan man får träffa det lilla barnet. Det kan ta ett till två dygn innan förlossningen kommer igång, men om livmodertappen redan är mogen och man kan börja med värkstimulerande dropp eller ta hål på fosterhinnorna, tar det oftast mindre än ett dygn. Det är alltid lättare att sätta igång en förlossning om processen redan är påbörjad och livmodertappen har mognat av sig själv.

 

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel