libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Graviditetsdiabetes - vanliga symptom

Orolig för dina blodsockervärden? När man bär ett barn vill kroppen ha allt mer insulin, vilket kan leda till att den som är gravid kan få en speciell typ av diabetes, graviditetsdiabetes. Men oroa dig inte - barnmorskan håller koll.

Redan under första besöket hos barnmorskan kontrolleras blodsockervärdet och under hela graviditeten håller man sedan koll genom att sticka i fingret och mäta blodsockret. Det är nämligen så att när man blir gravid ändras kroppens ämnesomsättning och sockerhalten i blodet kan bli för hög. Behovet av insulin, alltså det hormon som reglerar halten av socker i blodet, ökar under graviditeten. Det beror på att hormoner som bildas i moderkakan gör att man blir mindre känslig för insulin och att man då behöver mer. Klarar inte bukspottskörteln av att öka insulinproduktionen så kan man få graviditetsdiabetes.

Symtom och tecken på graviditetsdiabetes

Hur vet man då om man ligger i farozonen? Det kluriga med graviditetsdiabetes är att man ofta inte märker själv att den smyger sig på, det är därför alla som är gravida kontrolleras regelbundet.
Om blodsockervärdet blir riktigt högt är symtomen desamma som vid andra typer av diabetes, man blir:

  • trött
  • törstig
  • mer kissnödig

Dessa symptom kanske låter bekanta? Kanske förvillande lika vanliga graviditetssymptom - det är ju inte sällan man blir både trött, törstig och mer kissnödig av att vara just gravid. Det är helt enkelt därför som barnmorskan håller kollen på blodsockret under hela resan.

Vem riskerar att få graviditetsdiabetes?

Det går inte att säga med bestämdhet vem som får och inte får det, men saker som ger ökad risk är om den som är gravid:

  • tidigare haft graviditetsdiabetes
  • tidigare fött ett stort barn (4500 gram)
  • har en övervikt med en Body Mass Index (BMI) 30
  • har föräldrar eller syskon med diabetes
  • är äldre

Diabetestest med söt dryck och blodprov

Är det så att det finns en förhöjd risk eller om de rutinmässiga blodproven visar på höga värden görs en så kallad glukosbelastning. Det går till så att man får dricka en sockerlösning på fastande mage. Sedan kontrolleras blodsockerhalten efter ett par timmar. Skulle det vara så att provet pekar på att kroppen hamnat i obalans när det kommer till insulinet så finns det lite olika sätt att hantera det.

Hur behandlas graviditetsdiabetes?

Om glukosbelastningen visar graviditetsdiabetes med måttligt förhöjda blodsockervärden kan det räcka med att man förändrar sin livsstil – äter mindre socker och fett och motionerar mer. Men är värdena än lite högre så kan insulinbehandling i form av tabletter eller sprutor bli aktuellt. De med graviditetsdiabetes blir för det mesta inskrivna på en specialistmödravårdsmottagning där deras värden kollas av regelbundet.

Risker med graviditetsdiabetes

Att gå med obehandlad graviditetsdiabetes är varken bra för barnet eller den som bär det. Risken för komplikationer ökar, både under graviditeten - med en förhöjd risk för havandeskapsförgiftning - och vid förlossningen. Det är också så att barnet i regel ofta blir större, med en födelsevikt över 4500 gram i fullgången tid.

Att föda med graviditetsdiabetes

För den med graviditetsdiabetes kan förlossningen komma att sättas igång. Oftast planeras det till senast vecka 40 om resten av graviditeten varit utan problem - men ser man att bebisen spurtar när det kommer till storlek, att det plötsligt blir mer fostervatten, den gravida får högre blodtryck eller mer protein i urinen så kan det göra att man vill sätta igång förlossningen tidigare än så.
Det kan vara bra att förbereda sig på att en förlossning för den med graviditetsdiabetes kan behöva ske på fastande mage och med både insulin och glukosdropp - självklart följs då blodsockret noggrant. När bebisen kommit ut kommer även det att följas lite extra när det kommer till blodsockret.

Graviditetsdiabetes efter förlossningen

Har man fått graviditetsdiabetes så kan det vara skönt att veta att sockervärdena hos de flesta brukar bli normala igen efter förlossningen. Men har man haft diabetes vid graviditeten ska man nog räkna med att man kommer att vara fortsatt känslig, man löper också en högre risk att utveckla typ 2-diabetes än de som inte haft graviditetsdiabetes. Därför är det inte fel att tänka lite extra på kosten och försöka träna regelbundet eftersom risken då blir mindre. Det är också bra att veta att vid en eventuell ny graviditet så kan de höga sockervärdena återkomma.

Om man har diabetes redan före graviditeten

Den som har diabetes sedan tidigare kommer att få gå på tätare läkarbesök under hela graviditeten. Det beror på att insulinbehovet som bekant förändras och doseringen måste anpassas därefter. Men också barnets utveckling och tillväxt följs mycket noga, med extra ultraljudsundersökningar, för att ge de bästa förutsättningarna under en graviditet som kommer vara lite mer riskfylld.

Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel