App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Graviditetsdiabetes - symptom och tecken

Orolig för dina blodsockervärden? Alla gravida kvinnor får sitt blodsockervärde kontrollerat flera gånger vid besöken på MVC.

Ungefär fem gånger under de 40 veckorna kontrolleras den blivande mammans blodsocker genom ett stick i fingret. Under en graviditet ändras nämligen kroppens ämnesomsättning och sockerhalten i blodet kan bli ohälsosamt hög. Behovet av insulin, det hormon som reglerar halten av socker i blodet, ökar.
Vissa kvinnor kan behöva hjälp med att ändra sin livsstil för att hålla nere blodsockernivåerna, eller få extra insulin i form av sprutor.

Diabetestest med söt dryck och blodprov

Om de rutinmässiga blodproven visar på höga värden görs en så kallad glukosbelastning. Då får man dricka en sockerlösning på fastande mage. Sedan kontrolleras blodsockerhalten efter ett par timmar.

Ändrad livsstil eller extra insulin

Om glukosbelastningen visar graviditetsdiabetes med måttligt förhöjda blodsockervärden kan det räcka med att man förändrar sin livsstil – äter mindre socker och fett och motionerar mer. Men vissa kvinnor kan även behöva insulinbehandling i form av sprutor.
Kvinnor med graviditetsdiabetes blir normalt inskrivna på en specialistmödravårdsmottagning där de kontrolleras regelbundet.

Risker med graviditetsdiabetes

Obehandlad graviditetsdiabetes är varken bra för mor eller barn. Risken för komplikationer ökar, både under graviditeten och vid förlossningen. Barnet blir då också i regel större, med en födelsevikt över 4500 gram i fullgången tid.

Symtom och tecken på graviditetsdiabetes

Ofta märker man inte själv av att man utvecklar diabetes vid graviditet, det är därför alla gravida kvinnor kontrolleras regelbundet.
Om blodsockervärdet blir riktigt högt är symtomen desamma som vid andra typer av diabetes, man blir:

  • trött
  • törstig
  • mer kissnödig

Vem riskerar att få graviditetsdiabetes?

Det är högre risk att drabbas för kvinnor som:

  • tidigare haft graviditetsdiabetes
  • tidigare fött ett stort barn (4500 gram)
  • har en övervikt med en Body Mass Index (BMI) 30
  • har föräldrar eller syskon med diabetes

Graviditetsdiabetes efter förlossningen

Hos de flesta brukar sockervärdena bli normala efter förlossningen. En del kvinnor utvecklar dock bestående typ 2-diabetes.
Barnets blodsockervärde kontrolleras också det första dygnet efter förlossningen.
De flesta som haft diabetes vid graviditet bör räkna med att de kommer att vara fortsatt känsliga. De bör tänka lite extra på kosten, försöka hålla en lagom vikt och träna regelbundet.
Vid en ny graviditet kan de höga sockervärdena återkomma.

Om man har diabetes redan före graviditeten

Kvinnor som har diabetes sedan tidigare kontrolleras med täta läkarbesök under hela graviditeten. Insulinbehovet förändras och doseringen anpassas därefter.
Barnets utveckling och tillväxt följs också noga, med extra ultraljudsundersökningar.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...