essity6955_desktop

10 tips på bra mat att äta när man är gravid

Det finns kost som är extra bra för gravida, men det här om att äta för två är en gammal myt - oavsett hur bra mat man äter.

Mängden mat bestäms istället av energiåtgång och var i graviditeten man befinner sig. De första 12 veckorna behövs nästan inget extra alls ur energisynpunkt, en extra frukt per dag ungefär. Däremot är det viktigt att få i sig folsyra i början av graviditeten. Men ju längre in, desto större blir energibehovet och sista trimestern behövs enligt Livsmedelsverket runt två mellanmål och en frukt extra. Ät en varierad och balanserad kost. För att vara säker på att få i sig de viktiga näringsämnena som kroppen och barnet behöver så finns det livsmedel som är lite extra bra att äta.

Här följer några goda råd om bra kost under graviditeten.

  1. Välj fullkorn. Fullkornsbröd och fullkornsgröt innehåller både massor av fibrer som minskar risken för förstoppning, och järn som ju minskar risken för järnbrist!
  2. Vid varje måltid - ät frukt och grönsaker, de innehåller nämligen många viktiga vitaminer, mineraler och folsyra. Färgglatt är nyttigt!
  3. Se till att äta ordentligt med proteiner, till exempel genom kyckling, ägg, magert kött, nötter, frön och baljväxter. Proteiner är viktiga för barnets tillväxt. Är du gravid och vegan är det extra viktigt att äta ordentligt med både protein och järn.
  4. Läs på om järnrik kost för gravida, eftersom det är vanligt med järnbrist.
  5. Ät fisk ett par gånger i veckan. Fisk innehåller viktiga vitaminer och mineraler, till exempel D-vitamin, jod och selen. Men det finns fisk som är nyttig och fisk som man ska undvika på grund av miljögifter. Här finns mer om nyttig och olämplig fisk.
  6. Ät gärna mejeriprodukter, de innehåller kalcium och D-vitamin som är viktiga för barnets skelett och tänder.
  7. Fika lagom. Koffein i höga doser kan öka risken för missfall. Livsmedelsverket rekommenderar max två till tre små koppar kaffe per dag, eller fyra till sex koppar svart te. Tänk också på att det finns andra drycker som innehåller koffein, exempelvis energidrycker.
  8. Även ingefära ska användas måttligt när man är gravid. I mat och som te mot illamående är det ingen fara. Men ta det försiktigt med stora mängder som i kosttillskott.
  9. Använd gärna smör, margarin och olja i din matlagning. Även om du försöker begränsa ditt eget kaloriintag är det viktigt att ”fettsnålt” inte blir ”fettfritt”! Barnet behöver nyttiga fettämnen för att kunna utveckla sin hjärna.
  10. Tänk på att inte äta för mycket av vare sig socker eller salt. Välj salt som är jodberikat, många ört- och mineralsalter innehåller inget tillsatt jod – läs på burken.

Det är inte helt ovanligt att drabbas av illamående under graviditeten. Då kan det bli svårt att hålla sig till kostråden - det är ju långt ifrån alltid man känner sig sugen på mat när man mår illa. Vi har samlat bra tips för hur man hanterar graviditetsillamående.
Detta är några allmänna tips om gravidkost, men förutom detta är det bra att känna till att det finns livsmedel som kan ge farliga sjukdomar under graviditeten, till exempel rått kött och vissa ostar.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel