
Det finns kost som är extra bra för gravida, men det här om att äta för två är en gammal myt - oavsett hur bra mat man äter.
Mängden mat bestäms istället av energiåtgång och var i graviditeten man befinner sig. De första 12 veckorna behövs nästan inget extra alls ur energisynpunkt, en extra frukt per dag ungefär. Däremot är det viktigt att få i sig folsyra i början av graviditeten. Men ju längre in, desto större blir energibehovet och sista trimestern behövs enligt Livsmedelsverket runt två mellanmål och en frukt extra. Ät en varierad och balanserad kost. För att vara säker på att få i sig de viktiga näringsämnena som kroppen och barnet behöver så finns det livsmedel som är lite extra bra att äta.
Det är inte helt ovanligt att drabbas av illamående under graviditeten. Då kan det bli svårt att hålla sig till kostråden - det är ju långt ifrån alltid man känner sig sugen på mat när man mår illa. Vi har samlat bra tips för hur man hanterar graviditetsillamående.
Detta är några allmänna tips om gravidkost, men förutom detta är det bra att känna till att det finns livsmedel som kan ge farliga sjukdomar under graviditeten, till exempel rått kött och vissa ostar.
Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska