App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Mat gravida bör undvika - hela listan

Det finns mat som du bör undvika när du är gravid. Viss ost, kött och fisk kan innehålla bakterien listeria, parasiten toxoplasmos eller höga halter av miljögifter.

Slipp maginfektioner genom extra god hygien i matlagningen och genom att välja rätt färdiglagad mat. Dessutom bör du undvika stora mängder kaffe, sötsaker och söta drycker som läsk och saft.

Som gravid bör du tänka på att äta extra hälsosam kost som ska täcka näringsbehovet för både dig och barnet i magen. Läs mer om bra kost under graviditeten. Men det finns också livsmedel du bör undvika eller vara försiktig med.

Lista med vad du bör undvika att äta som gravid:

 • Två till tre små koppar kaffe
 • Välj rätt fisk
 • Ingen alkohol
 • Lakrits med måtta
 • Inte för mycket vitamin A
 • Ost gjord av opastöriserad mjölk

Max tre små koppar kaffe

Undvik att få i dig mer än 200 mg koffein per dag eftersom det kan påverka ditt foster. Håll dig till två till tre små 1,5 dl, koppar kaffe, eller fyra till sex muggar svart te om dagen. Var också lite försiktig med cola- och energidrycker som innehåller koffein.

Välj rätt fisk

Fisk och skaldjur är bra mat när du är gravid, men en del fiskar från insjöar och Östersjön innehåller för mycket miljögifter.
Läs mer om vilken fisk du bör undvika och vilken du kan äta mycket av.

Ingen alkohol

Alkoholhalten i ditt blod blir densamma i det blod som passerar över till ditt barn via moderkakan. Eftersom fostret är känsligare för alkohol än du, och under konstant utveckling, bör du undvika alkohol helt.
Läs mer om alkohol och graviditet.

Lakrits med måtta

Tokig i lakrits? Som gravid kan du behöva tänka på hur mycket du faktiskt äter. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör du inte äta mer än 50 g lakrits om dagen under graviditeten.  

Inte för mycket vitamin A

A-vitamin behövs för att graviditeten ska utvecklas normalt, och för barnets syn. Det finns i inälvsmat såsom lever, mjölk, matfett. Men i för stora mängder är A-vitamin skadligt och det finns misstankar om att den kan ge en viss ökad risk för fosterskador tidigt i graviditeten.

Grönsaker och rotfrukter, till exempel morötter, innehåller karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen - och inte kan överdoseras.
Läs mer om läkemedel och kosttillskott under graviditet.

Ost gjord av opastöriserad mjölk

Du kan äta hårdost precis som vanligt. Undvik all ost som är gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittostar även om de är gjorda på pastöriserad mjölk. Bakterien listeria kan ge infektioner som är skadligt för ditt barn. Drick heller inte opastöriserad mjölk.

Parasiter och bakterier

Både bakterien listeria och parasiten toxoplasma kan finnas i vanliga livsmedel och vara farliga för utvecklingen av ditt ofödda barn om du blir sjuk. Dessutom bör du vara extra noga med maten för att undvika andra maginfektioner eller matförgiftning.

Listeria

Listeriabakterien kan växa i kylskåpstemperatur och överlever i frysen. Den dör däremot om den tillagas och upphettas till minst 70 grader, det vill säga när det bubblar.

Så undviker du listeria:

 • Var försiktig med kallrökt eller gravad fisk och kött som börjar närma sig bäst-före-datum. I en vacuumförpackning kan bakterier bli stora på några veckor. Nyförpackad mat går bra. Sushi som är gjord på färska råvaror går också bra att äta.
 • Skippa patéer, sallader och syltor från affärens delikatessavdelning – du vet inte hur och när de tillagats.
 • Undvik alla mjölk- och ostprodukter som är gjord på opastöriserad mjölk. Läs på förpackningen om produkten är pastöriserad eller ej. Ordentligt upphettad ost är aldrig farlig att äta. Hårda ostar, till exempel herrgård, grevé och parmesan går också bra.
 • Värm upp eventuella färdigrätter ordentligt.

Toxoplasmos

Toxoplasmos är en sjukdom som orsakas av en parasit.
Till skillnad från listeriabakterien så dör toxoplasmaparasiten vid djupfrysning (minst -18 grader) och vid matlagning, över 65 grader.

Så undviker du toxoplasmos:

 • Undvik varje form av rått kött. Genomstek allt och tvätta skärbrädor och händer som varit i kontakt med rått kött.
 • Toxoplasma kan också finnas i kött som gravas, torkas eller kallröks, till exempel parmaskinka och salami. Vill du äta sådant kött kan du frysa det i tre dygn, då dör eventuella toxoplasmaparasiter.
 • Tvätta händerna noga om du grävt i jorden och ska laga mat därefter.

Matförgiftning

Du bör vara extra noga med hygienen kring livsmedel när du är gravid. En maginfektion påverkar både barnet och dig. Att drabbas av salmonella eller campylobakter är ju aldrig bra, men nu finns det ytterligare skäl att försöka minska risken.

Så undviker du maginfektioner:

 • Tvätta händerna noggrant med tvål innan och efter att du handskas med matvaror, innan du äter, när du har varit på toaletten, har bytt blöja eller har haft med djur att göra.
 • Skölj frukt och grönsaker noggrant innan du äter dem.
 • Kontrollera sista hållbarhetsdatum på förpackningar.
 • Servera varm mat varm och kall mat kall.
 • Värm alltid matrester tills de är ordentligt genomvärmda. De flesta bakterier dör vid ca 100 grader. Värm aldrig upp mat mer än en gång, och ät tillagad mat inom två dagar.
 • Tillred alla matvaror, framförallt kyckling, så att de blir genomstekta.
 • Ställ snabbt in resterna i kylskåpet. Låt inte matvaror och dryck stå framme i värmen om måltiden dröjer. Det gäller särskilt utomhus. Förvara maten i täckta kärl så att inte insekter kommer åt den. Tina inte upp frusna matvaror och kött på köksbordet. Låt dem tina i kylskåpet eller i mikrovågsugnen.
 • Förvara råa och tillredda matvaror på olika ställen under tillredning och förvaring. Diska skärbrädor och redskap mellan tillredning av olika livsmedel.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...