
Att bli magsjuk eller matförgiftad är aldrig roligt, men det är nog ännu lite jobbigare som gravid. Det kan vara skönt att veta att det i de allra flesta fall inte är farligt för barnet i magen.
Det finns lite olika orsaker till magsjuka. Det absolut vanligaste är att ett virus infekterar magen och man får maginfluensa, ett exempel på det är vinterkräksjukan.
Men illamående, kräkningar och diarré - alltså de vanliga symptomen för att magen inte är ok - kan också orsakas av bakterier eller parasiter.
Går det då att förebygga maginfektioner om man är gravid? Det bästa är att göra som man alltid gjort, fast extra noggrant. Just hygien och framförallt livsmedelshygien är viktigt att hålla koll på, inte bara för att slippa matförgiftning utan också för att undvika listeria eller toxoplasmos.
Så här minskar du risken för maginfektioner:
En graviditet gör att ens kropp blir lite mer mottaglig för infektioner, men barnet i magen kan inte få magsjuka. Eftersom en maginfektion inte låter en behålla varken mat eller vätska så finns en risk att bli uttorkad - den som är gravid och magsjuk eller matförgiftad behöver därför se till att få i sig tillräckligt med vätska.
Det finns gravida som lider av illamående och kräkningar redan innan magsjukan, vilket gör att risken för att bli uttorkad ökar. Då blir det extra viktigt att man får i sig rikligt med vätska.
Oftast går det över efter en till ett par dagar. Men sök vård via barnmorskemottagningen vid något av följande symptom:
Tänk på att ringa istället för att åka in direkt - det kan vara ett virus och väldigt smittsamt.
Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska