App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Gravid och magsjuk

Att bli magsjuk eller matförgiftad är aldrig roligt, men det är nog ännu lite jobbigare som gravid. Det kan vara skönt att veta att det i de allra flesta fall inte är farligt för barnet i magen.

Det finns lite olika orsaker till magsjuka. Det absolut vanligaste är att ett virus infekterar magen och man får maginfluensa, ett exempel på det är vinterkräksjukan.
Men illamående, kräkningar och diarré - alltså de vanliga symptomen för att magen inte är ok - kan också orsakas av bakterier eller parasiter. Oavsett vad som orsakar maginfektionen så kan det vara skönt att veta att det inte är farligt för fostret.

Undvik magsjuka eller matförgiftning som gravid

Går det då att förebygga maginfektioner om man är gravid? Det bästa är att göra som man alltid gjort, fast extra noggrant. Just hygien och framförallt livsmedelshygien är viktigt att hålla koll på, inte bara för att slippa matförgiftning utan också för att undvika listeria eller toxoplasmos.
Så här minskar du risken för maginfektioner:

  • Tvätta händerna noggrant med tvål innan och efter du handskas med matvaror, innan du äter, när du har varit på toaletten, bytt blöja eller haft med djur att göra. Tänk på att handsprit inte hjälper mot vinterkräksjukan, så tvålen är vår bästa vän i kräksjuketider.
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant.
  • Kontrollera sista hållbarhetsdatum på förpackningar.
  • Servera varm mat varm och kall mat kall.
  • Värm alltid matrester tills de är ordentligt genomvärmda. De flesta bakterier dör vid ca 100 grader. Värm aldrig upp mat mer än en gång, och ät tillagad mat inom två dagar.
  • Tillred alla matvaror, framförallt kyckling, så att de blir genomstekta.
  • Ställ snabbt in resterna i kylskåpet. Låt inte matvaror och dryck stå framme i värmen om måltiden dröjer, det gäller särskilt utomhus. Förvara maten i täckta kärl så att inte insekter kommer åt den. Tina inte upp frusna matvaror och kött på köksbordet utan låt det tina i kylskåpet eller i mikrovågsugnen.
  • Förvara råa och tillredda matvaror på olika ställen under tillredning och förvaring. Diska skärbrädor och redskap mellan olika livsmedel.

Om magsjukan ändå kommer

En graviditet gör att ens kropp blir lite mer mottaglig för infektioner, men barnet i magen kan inte få magsjuka. Eftersom en maginfektion inte låter en behålla varken mat eller vätska så finns en risk att bli uttorkad - den som är gravid och magsjuk eller matförgiftad behöver därför se till att få i sig tillräckligt med vätska.
Det finns gravida som lider av illamående och kräkningar redan innan magsjukan, vilket gör att risken för att bli uttorkad ökar. Då blir det extra viktigt att man får i sig rikligt med vätska.

Oftast går det över efter en till ett par dagar. Men sök vård via barnmorskemottagningen vid något av följande symptom:

  • Trött och svag
  • Har diarré i mer än en vecka
  • Är torr i mun, törstig och kissar mörkt - då det kan vara tecken på vätskebrist.
  • Har diarré efter utlandsresa
  • Har kräkts mer än 24 timmar och det inte avtar.

Tänk på att ringa istället för att åka in direkt - det kan vara ett virus och väldigt smittsamt.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...