
Halsbränna kan bli ett besvärande problem när barnet växer och tar allt mer plats i magen. Det kan vara lite jobbigt, även om det inte är farligt, så här kommer några lindrande tips.
Runt hälften av alla gravida drabbas av halsbränna och sura uppstötningar - magsaftsreflux. Det brukar bli mer påtagligt mot slutet av graviditeten men kan också dyka upp tidigt. Halsbrännan beror på att surt maginnehåll - alltså magsaft - kommer upp i matstrupen eller munnen. Allt eftersom magen växer och hormoner gör att slutarmuskeln mellan matstrupe och magsäck blir slappare, så kan det göra att man får sura uppstötningar och halsbränna. Då gör det ont, svider och bränner i övre delen av magen.
Här är några tips:
Om inget annat hjälper, köp ett receptfritt läkemedel mot halsbränna på apoteket. Berätta alltid om graviditeten så att det blir rätt medicin. De funkar lite olika - vissa neutraliserar magsyran så den blir mindre sur, andra bildar ett slags skum som lägger sig som ett lock överst i magsäcken för att hindra magsaften att komma upp till matstrupen.
Om det inte blir bättre efter 2-3 veckor och man försökt med tipsen och receptfria läkemedel så är det bra att kontakta vårdcentralen eller MVC. En läkare kan eventuellt skriva ut receptbelagda preparat om besvären är riktigt svåra och inte ger med sig.
Har du halsbränna och samtidigt mycket ont i magen eller bröstet kan du vända dig till barnmorskemottagningen eller förlossningen för rådgivning!
Halsbränna och sura uppstötningar är en av många saker man kan få besvär av under graviditeten. Är du nyfiken på fler av de vanligaste gravidkrämporna har vi samlat info om dom åt dig här.
Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska