essity6955_desktop

Gravid med halsbränna? - tips som hjälper

Halsbränna kan bli ett besvärande problem när barnet växer och tar allt mer plats i magen. Det kan vara lite jobbigt, även om det inte är farligt, så här kommer några lindrande tips.

Varför får man halsbränna när man är gravid?

Runt hälften av alla gravida drabbas av halsbränna och sura uppstötningar - magsaftsreflux. Det brukar bli mer påtagligt mot slutet av graviditeten men kan också dyka upp tidigt. Halsbrännan beror på att surt maginnehåll - alltså magsaft - kommer upp i matstrupen eller munnen. Allt eftersom magen växer och hormoner gör att slutarmuskeln mellan matstrupe och magsäck blir slappare, så kan det göra att man får sura uppstötningar och halsbränna. Då gör det ont, svider och bränner i övre delen av magen.

Vad hjälper mot halsbränna och sura uppstötningar när man är gravid?

Här är några tips:

  • Ät lite och ofta.
  • Undvik att äta precis innan läggdags.
  • Grovt bröd kan lindra.
  • Drycker med kalcium, typ mjölk och yoghurt, neutraliserar magsyran.
  • Husmorskurer och tips innefattar allt från att mandlar, bubbelvatten och banan – där får man prova sig fram.
  • Undvik starkt kryddad och fet, friterad och stekt mat, juice, kaffe och te.
  • Höj huvudändan på sängen eller använd en extra kudde för att ligga mindre plant.
  • Halsbränna kan förvärras av mediciner som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak. De bör generellt undvikas under graviditet - även om man inte har halsbränna. Behövs en värktablett så är det bättre att välja paracetamol.

Läkemedel och medicin mot halsbränna

Om inget annat hjälper, köp ett receptfritt läkemedel mot halsbränna på apoteket. Berätta alltid om graviditeten så att det blir rätt medicin. De funkar lite olika - vissa neutraliserar magsyran så den blir mindre sur, andra bildar ett slags skum som lägger sig som ett lock överst i magsäcken för att hindra magsaften att komma upp till matstrupen.

När ska man söka hjälp?

Om det inte blir bättre efter 2-3 veckor och man försökt med tipsen och receptfria läkemedel så är det bra att kontakta vårdcentralen eller MVC. En läkare kan eventuellt skriva ut receptbelagda preparat om besvären är riktigt svåra och inte ger med sig.

Har du halsbränna och samtidigt mycket ont i magen eller bröstet kan du vända dig till barnmorskemottagningen eller förlossningen för rådgivning!

Halsbränna och sura uppstötningar är en av många saker man kan få besvär av under graviditeten. Är du nyfiken på fler av de vanligaste gravidkrämporna har vi samlat info om dom åt dig här.

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel

Artiklar som kan vara intressanta för dig