App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Föda med doula

Egentligen har de alltid funnits där - kvinnorna som har erfarenhet och kunskap om förlossningar. Nutidens doula är ett stöd för hela familjen under förlossningen och ofta en viktig person även innan.

Vad är en doula?

Doulans uppgift är att stötta både mamman, pappan eller partnern.

Grunden är att skapa en positiv förlossningsupplevelse och att finnas till hands för alla och bidra med allt som familjen behöver utöver barnmorskans och läkarens roll. Doulans mål är att bidra till en förlossningsupplevelse som föräldrarna kan minnas med glädje. Hon delar med sig av sin erfarenhet, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper. 

I samråd med de blivande föräldrarna

Doulan skapar en lugn och varm atmosfär i samråd med de blivande föräldrarna samt finns med under hela förlossningen. Hon ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen som har det medicinska ansvaret. 

Doulan stödjer de båda blivande föräldrarna

Hon kan göra förlossningsrummet vackert, se till att den musik som paret valt spelas, se till att det finns mat och dryck, ge massage och annan avslappning och vara ett lugnt och positivt stöd till båda föräldrarna. En doula stöttar båda. Partnern är alltid det viktigaste stödet för mamman så man kan säga att doulan stödjer partnern till att bli ett ännu bättre stöd. Målet är att förmedla trygghet och tro på kvinnans och parets egna krafter och resurser.

Anlita en vän eller en professionell doula

I grund och botten handlar det om att en kvinna ger stöd åt en annan kvinna och hennes partner under förlossningen. Så är du med och hjälper en vän eller släkting som föder kan man säga att du är en doula.

Det finns också professionella doulor som utbildat sig. De anlitas då och bekostas av de blivande föräldrarna själva. Doulan arbetar helt utanför sjukvårdssystemet.

Alla doulor som finns med på ODIS sida har genomgått godkänd utbildning. ODIS-doulor förbinder sig att följa vissa etiska riktlinjer. ODIS websida är www.doula.nu

Doulan har funnits länge

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”kvinna som ger omvårdnad”. Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse som både funnits och finns i olika kulturer. Läs också om att Föda hemma.

Länge var det självklart att andra kvinnor, förutom barnmorskan skulle samlas runt den födande kvinnan för att ge trygghet och praktisk hjälp. Att föda med stöd av en doula kan vara ett sätt att återknyta till den urgamla kvinnotraditionen.

Vad kostar en doula?

Vad en doula kostar kan variera väldigt mycket beroende på upplägg och utformning men det är vanligt att priset ligger på mellan 7000 - 9000 kronor. Dock finns det även de som kan tänka sig att ställa upp gratis.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...