
I fisk och skaldjur finns det massor av näringsämnen som barnet i magen och den som är gravid behöver. De innehåller bland annat viktiga fettsyror som är avgörande för utvecklingen av barnets hjärna. Men vissa fiskar kan innehålla miljögifter, så det gäller att välja med omsorg.
Fisk är nyttigt, med många viktiga vitaminer och mineraler, till exempel D-vitamin, jod och selen – för att inte prata om omega-3-fettsyror. Så passa på att laga den där härliga fiskgrytan, tonfisksalladen eller ugnsbakade laxen nu!
Under graviditeten är det bra att äta både oljerik (fet) fisk och vit fisk - helst två, tre gånger i veckan. Den kan vara färsk eller frusen, eller varför inte välja enkelt fixad fisk på burk, fiskbullar eller fiskpinnar. Det är som sagt bra näring för både barnet i magen och den som är gravid. Men all fisk är inte nyttig. Vilka fiskar kan man äta då?
Varför finns det en lista med ”godkända” fiskar? Jo, tyvärr finns fisksorter som innehåller höga halter av miljögifter - till exempel PCB, dioxiner och kvicksilver - som kan störa utvecklingen av barnets nervsystem och som man därför inte ska äta så ofta om man är gravid. Livsmedelsverket har på sin hemsida aktuell information och rekommendationer. Här har vi samlat deras råd om fiskar att undvika:
Alla vill inte äta fisk och det finns andra sätt att få i sig omega-3-fettsyror på, antingen genom tillskott på fiskolja, algolja eller andra livsmedel. Äter du vego och vill veta mer om vegetarisk eller vegansk kost under graviditeten kan du läsa här. Är du ute efter mer generella råd om bra kost när man är gravid finns de samlade under våra tio tips om bra kost under graviditeten här.
Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska