App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Farliga sjukdomar under graviditeten

Riktigt farliga infektioner är mycket sällsynta under graviditeten och de flesta bakterier och virus kan inte skada ditt barn. Om du skulle råka bli sjuk är det i de flesta fall inte skadligt för barnet, men det finns några undantag.

Här nedan kan du läsa om några av de sjukdomar som kan vara skadliga för barnet under en graviditet eller förlossning.

Röda hund
Röda hund är en virusinfektion. Om du blir smittad under graviditetens första hälft och inte har blivit vaccinerad eller haft röda hund förut, kan det skada barnet. Ibland kan det leda till missfall eller missbildningar på hjärnan, öronen och hjärtat. Kvinnor som inte har haft sjukdomen som barn och inte har blivit vaccinerade ska vaccinera sig innan de planerar att bli gravida.

Toxoplasmos och listeria
Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. 

Om du är gravid kan du skydda dig genom att följa nedanstående råd:
• Be någon annan att tömma kattlådan om ni har egen katt.
• Skölj frukt och grönsaker och tvätta händerna efter direkt kontakt med jord. Använd handskar om du arbetar i trädgården.
• Välj bort opastöriserad mjölk och ost.
• Undvik varje form av rått kött och beställ väl genomstekt kött när du är på restaurang.

Herpes
Herpes är ett virus som visar sig som sår runt munnen eller vid könsorganen. Herpes kan överföras till nyfödda och är en allvarlig sjukdom för spädbarn. Läkare rekommenderar kejsarsnitt om herpes uppträder för första gången under en graviditet. Om den gravida kvinnan har haft herpes förut är det nyfödda barnet skyddat av mammans antikroppar.

Grupp B-streptokocker
Grupp B-streptokocker är en utbredd bakteriegrupp. I sällsynta fall kan de medföra problem under graviditeten på olika sätt som urinvägsinfektion hos mamman, för tidig födsel eller allvarlig sjukdom hos barnet.
Vanligtvis utförs ingen provtagning för att diagnostisera eventuella grupp B-streptokocker under graviditeten. Om du tidigare har varit smittad av dessa bakterier tas ett urinprov och ett prov på livmoderhalsen. Grupp B-streptokocker kan enkelt behandlas med antibiotika.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...