libero_recruitment_2021_6_pregnant-woman-in-bed_mobile

Farliga sjukdomar för gravida

De flesta bakterier och virus som finns kan inte skada barnet i magen och infektioner som är riktigt farliga för gravida är tack och lov sällsynta. Men det finns några undantag som kan vara bra att känna till.

Vilka sjukdomar är farliga för gravida?

Under en graviditet är immunförsvaret lite nedsatt. De flesta sjukdomar man åker på är ändå ofarliga, även om det kan ta lite längre tid än vanligt att bli kvitt dem. Men några få - däribland röda hund, toxoplasmos, listeriainfektion, herpes och GBS - kan vara skadliga för barnet under en graviditet eller förlossning.

Röda hund

Röda hund är en mycket sällsynt virusinfektion. Om du blir smittad under graviditetens första trimester och inte har blivit vaccinerad eller haft röda hund förut, är det vanligt att det påverka barnet på olika sätt. Inte sällan kan det leda till missfall eller missbildningar på hjärna, ögon, öron eller hjärta.

Även då det bara rapporterats in enstaka fall av röda hund de senaste åren finns det en rekommendation att man vaccinerar sig om man inte haft sjukdomen, eller fått vaccin, som liten. Är man osäker på hur det ligger till med den saken kan det vara skönt att veta att barnmorskan har i uppdrag att kolla efter antikroppar under första besöken.

Toxoplasmos och listeria

Det finns två sjukdomar som man kan få via mat och som, om man blir smittad under graviditeten, kan vara farliga för utvecklingen av fostret eller i värsta fall orsaka missfall: listeriainfektion och toxoplasmos. Risken att smittas är liten och håller man sig till listan över mat att undvika under graviditeten så kan man minimera risken ytterligare.

Herpes

Herpes är en annan sjukdom som man håller extra koll efter under en graviditet. Det är ett virus som visar sig som sår runt munnen eller könsorganen och kan smitta bebisen vid förlossningen. Upptäcker man herpesliknande symptom under graviditeten tas ett prov så att man vet att det är herpes. Då skrivs antivirala läkemedel ut för att undvika att sjukdomen riskerar att föras över till barnet - herpes är nämligen ett virus som kan ge allvarlig sjukdom hos nyfödda. Har man ett svårt herpesskov när förlossningen närmar sig får man antiviraler för att undvika att bebisen ska smittas under födseln. Ibland blir det, trots medicin, aktuellt med kejsarsnitt för att vara helt på säkra sidan.

Grupp B-streptokocker

Grupp B-streptokocker, eller GBS som de också kallas, är en utbredd bakteriegrupp. Hos många finns de i tarmen utan att de orsakar varesig infektion eller symptom. Men i sällsynta fall kan de sprida sig till underlivet och medföra problem under graviditeten. Vanligast är att de ger en urinvägsinfektion hos gravida - vilket kan resultera i en för tidig födsel, men bakterien kan också orsaka allvarlig sjukdom hos barnet.

För det mesta utförs ingen provtagning för att diagnostisera eventuella grupp B-streptokocker under graviditeten om den som är gravid inte visar symptom på urinvägsinfektion. Har man tidigare har varit smittad av dessa bakterier, eller har upprepade urinvägsinfektioner, tas ett urinprov eller ett odlingsprov från slida och ändtarm. Visar det sig att det innehåller GBS så börjar man behandla med antibiotika under graviditet och förlossning. Efteråt fortsätter man hålla koll på både den nyförlösta och det lilla barnet - vilket gör att man ibland kan få stanna kvar på BB ett par dygn extra.

Andra allvarliga gravidsjukdomar

Det finns även andra åkommor man kan råka ut för som gravid. Graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. De har gemensamt att de kommer av att kroppen hamnat i obalans under graviditeten och är något som barnmorskan håller koll på under besöken på MVC.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel