preg13566_desktop

Läkemedel under graviditeten

Även en gravid kropp kan bli sjuk och ibland så pass att man kan behöva läkemedel. Då kan det vara bra att ha koll på att det finns olika sorters receptfria läkemedel man ska undvika. Här går vi igenom de vanligaste, hur man kan tänka kring medicin generellt som gravid och vad som gäller för naturläkemedel.

Som gravid är det viktigt att alltid berätta att man väntar barn när man har kontakt med vårdpersonal eller köper receptfri medicin på apoteket. Det är för att många läkemedel passerar över till moderkakan och kan påverka barnet. Långt ifrån alla är såklart skadliga och för flera typer av mediciner som är det finns det ändå alternativ som man som gravid kan ta. När det kommer till naturläkemedel och den typen av preparat så ska man dock vara lite extra försiktig.

Värktabletter och smärtstillande om man är gravid

Huvudvärk, ryggvärk eller ont i lederna kan man ju få oavsett om man är gravid eller ej, men en del får det lite extra som en del av de gravidbesvär man kan råka ut för. När det dyker upp kan man prova smärtlindring på naturlig väg som vila, vetevärmare eller kanske få massage - innan man går på smärtstillande läkemedel. Det är nämligen klokt att inte ta det i onödan. Men ibland hjälper inte alternativen och vid enstaka tillfällen kan man behöva ta värktabletter mot till exempel huvudvärk. Då är det viktigt att inte ta huvudvärkstabletter som innehåller acetylsalicylsyra, vilket gruppen av NSAID-läkemedel gör.

Paracetamol eller ibuprofen - vilket är okej?

När det kommer till vilken typ av febernedsättande och smärtstillande som fungerar att ta som gravid kan man lägga på minnet att man ska undvika inte bara värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra utan även läkemedel med den aktiva substansen ibuprofen, alltså den typ som kallas cox-hämmare (NSAID). Det på grund av att NSAID är skadligt för fostret. Däremot går läkemedel som bygger på substansen paracetamol att använda vid graviditet. Vid hög feber går det att ta den typen av febernedsättande medicin, men är det en lättare infektion så är det bättre att istället försöka vila bort den. Det bästa är nämligen att undvika smärtstillande eller febernedsättande i möjligaste mån. Dyker det upp ett behov av att använda paracetamolbaserade läkemedel under en längre tid ska man rådfråga en läkare.

För den som försöker blir gravid kan det vara bra att veta att man ska se upp med NSAID-gruppen av läkemedel, eftersom de kan göra det svårare att bli med barn.

Medicin mot magbesvär under graviditet

På samma sätt som man ska försöka undvika att i första hand ta en tablett mot huvudvärk eller feber gäller samma för magen. Vid magont brukar vila kunna hjälpa, kanske med en skön vetevärmare på magen. Massage eller ett varmt bad kan också lindra vissa typer av magont. Är det mycket gaser i magen så brukar det kunna släppa om man rör på sig. Ger inte smärtan med sig så kan man tänka på värktabletter med paracetamol som sista utväg. Ligger problemet högre upp i magen, att halsbränna dyker upp trots att man undviker starkt kryddad eller fet mat, kaffe och te så finns det receptfria läkemedel som är tillåtna att ta även om en är gravid.

För många kommer illamåendet som ett brev på posten under första trimestern. Det finns en rad knep och huskurer att prova, det kan också det vara klokt att prata med barnmorskan för lite vägledning. Är det så att inget hjälper kan man behöva läkemedel. Receptfri medicin mot åksjuka och illamående finns på apoteket - då ska man fråga efter en typ som lämpar sig för gravida.

Sluta inte med din vanliga medicin

När det kommer till medicin som man tar regelbundet till exempel mot astma, allergi eller depression, så ska man kontakta sin läkare så snart man upptäcker att man är gravid. Är det så att man har astma är det viktigt att fortsätta ta mediciner, men när det kommer till vissa allergimediciner så finns det de som är mer lämpliga än andra under graviditet – rådfråga läkare, eller på apoteket tills du får tid hos läkare. Samma sak gäller vid läkemedel mot depression eller ångest - här kommer läkaren i möjligaste mån föreslå ett alternativt läkemedel om det är så att den sorten som man brukar ta inte är lämpligt vid graviditet.

I de fall det behövs en medicin där det inte finns något alternativ som rekommenderas för gravida kommer en övervägning att göras. Där kan läkaren landa i en rekommendation att fortsätta med preparatet eftersom riskerna att sluta är större än eventuella risker för fostret.
En generell regel att hålla sig till är att om man äter en medicin som en läkare skrivit ut ska man inte sluta tvärt med den utan att först rådfråga sin läkare.

Antibiotika under graviditeten

Ibland råkar man ut för infektioner som kräver behandling med antibiotika. Det kan exempelvis handla om en bihåleinflammation, en urinvägsinfektion eller ett infekterat sår. Alla sorters antibiotika passar inte för den som är gravid, men det finns många olika sorter som gör. Talar man om för läkaren att man är gravid kommer en sort som får användas vid graviditet att skrivas ut.

Naturläkemedel och vitaminer under graviditet

Man ska vara försiktig med kosttillskott och naturläkemedel när man är gravid, och alltid prata med sin barnmorska eller läkare innan man börjar ta några. Anledningen är att de oftast inte är lika noga testade som vanliga läkemedel är. Extra försiktig ska man som gravid vara med naturpreparat med ginseng, kalebasskrita och även algprodukter. Men är det så att man inte äter fisk kan man behöva äta algolja för att få i sig tillräckligt med fettsyran DHA.

Vitaminer är såklart viktigt att få i sig - de flesta av oss får dock i oss tillräckligt genom kosten - men tar man vitamintabletter så får man vara noga med att inte överdosera och hålla extra koll på A-vitaminen. Mer än 1 milligram A-vitamin per dag är onödigt att få i sig via tablett. Vi har samlat mer om vilka vitaminer och mineraler som är viktiga att få i sig under en graviditet, där man ibland kan behöva tillskott. Ett exempel är folsyra som är bra att få i sig lite extra av redan innan graviditeten.

Undvik onödiga läkemedel även om du ammar

De rekommendationer om läkemedel och graviditet gäller faktiskt vidare för den som ammar. Det är viktigt att man, precis som under graviditeten, berättar för vård- och apotekspersonal om man ammar och behöver använda medicin. Det beror på att många läkemedel och naturpreparat går över i modersmjölken.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel