App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Läkemedel under graviditeten

Blir du sjuk kan du ibland behöva ta medicin medan du är gravid. Men det finns vissa sorter du bör undvika, även bland receptfria läkemedel och naturläkemedel.

Sluta aldrig ta ett läkemedel som du är van vid utan att först tala med en läkare.

När du är gravid är det viktigt att du alltid berättar det när du har kontakt med vårdpersonal eller köper receptfri medicin på apoteket. Nästan alla läkemedel passerar över till moderkakan och kan påverka barnet, även om långt ifrån alla är skadliga. Du bör också vara försiktig med naturpreparat under den här tiden.

Värktabletter och smärtstillande vid graviditet

Undvik att ta smärtstillande läkemedel i onödan. Om du har huvudvärk, ryggvärk eller ont i lederna kan det kanske hjälpa med vila eller massage. Du kan ta värktabletter mot huvudvärk vid enstaka tillfällen, men undvik sådana som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl och Treo.

Alvedon och Ibuprofen

Undvik också den typ som kallas cox-hämmare (NSAID), till exempel Ibuprofen och Ipren.
Läkemedel som bygger på substansen paracetamol, till exempel Alvedon eller Pamol, anses ofarliga vid graviditet. Om du får hög feber kan du ta febernedsättande medicin, till exempel Alvedon, men försök hellre vila bort en lättare infektion.

Medicin mot magbesvär under graviditet

Har du ont i magen, så prova även då med att vila i första hand, kanske med en skön värmedyna på magen. Massage eller ett varmt bad kan lindra vissa typer av magont. Om du har gaser i magen kan det vara bra att röra på sig. Värktabletter som Alvedon kan hjälpa som sista utväg.
Får du halsbränna trots att du undviker starkt kryddad eller fet mat, kaffe och te så finns det receptfria läkemedel som du kan ta även om du är gravid. Läs mer om graviditet och halsbränna.

Många kvinnor mår illa under första delen av graviditeten. Det finns en rad knep och huskurer som du kan prova, men om de inte hjälper kan du behöva läkemedel. Receptfri medicin mot åksjuka och illamående finns på apoteket - fråga efter en typ som lämpar sig för gravida. Prata gärna med din barnmorska innan du börjar med medicinen.

Sluta inte med din vanliga medicin

Om du redan tar medicin regelbundet, till exempel mot astma, allergi eller depression, så kontakta läkare så snart du upptäcker att du är gravid. Har du astma är det viktigt att du fortsätter ta mediciner. Men vissa allergimediciner är mer lämpliga än andra under graviditet – rådfråga läkare, eller på apoteket tills du får tid hos läkare. Detsamma gäller om du tar läkemedel mot exempelvis depression eller ångest – läkaren kan föreslå en alternativ medicin ifall den du brukar ta inte anses lämplig.

Antibiotika under graviditeten

Det är inte ovanligt att du råkar ut för en infektion som kräver behandling med antibiotika. Det kan handla om en bihåleinflammation, en urinvägsinfektion eller ett infekterat sår. Men det finns många olika sorters antibiotika. Tala om för din läkare att du är gravid så kan du få en sort som är lämplig för dig just nu.

Naturläkemedel och vitaminer under graviditet

Använd inte kosttillskott eller naturläkemedel utan att först diskutera med din barnmorska eller läkare. De är oftast inte lika noga testade som vanliga läkemedel. Du bör särskilt undvika preparat med ginseng och algprodukter medan du är gravid. Om du tar vitamintabletter så var noga med att inte överdosera, och kontrollera att tabletterna inte innehåller mer än 1 milligram A-vitamin per dagsdos.

Undvik onödiga läkemedel även när du ammar

Rekommendationerna här ovan gäller också när du ammar. Berätta alltid för vård- eller apotekspersonal om du ammar och måste använda medicin. Många läkemedel, även naturpreparat, går över i modersmjölken.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...