libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_desktop

Så ökar du chansen att bli gravid

Om du längtar efter barn finns det en del saker att både göra och undvika för att öka chansen att bli gravid. Det gäller oavsett om du är den som vill bli gravid eller om du är en förväntansfull partner.

När väl det stora beslutet om att försöka skaffa barn är fattat så brukar otåligheten komma rätt snabbt. Vi är vana att kunna planera för framtiden - i stort och i smått - men en graviditet kommer rätt sällan på beställning. Det finns massor av anledningar (hos både kvinnor och män) till att en graviditet kan dröja och det är bra att känna till att de flesta faktiskt inte blir med barn på första, andra eller ens tredje försöket – även om det man tenderar att lägga på minnet är de som blir gravida direkt. Oavsett i vilken takt det går så finns det en rad olika saker som påverkar möjligheten att bli gravid och en del av dem kan man påverka själv. 

Vad betyder det att vara fertil?

Först och främst kan vi reda lite i begreppet fertil – för vad menas egentligen? Jo när vi pratar om fertilitet och att vara fertil menar vi möjligheten att kunna bli med barn, fertil är alltså något som man bara är under en viss tid i livet. Sen är det såklart fler saker som påverkar om man sen verkligen blir gravid, som exempelvis när under menscykeln man befinner sig. 

När kan man bli gravid?

Det kanske låter som en dum fråga, de flesta vet ju hur barn kommer till - men det är faktiskt lite mer komplicerat än så. Det krävs en hel del för att det där ligget ska resultera i en graviditet. Den rätta tajmingen är som du kanske vet omkring tiden för ägglossning som brukar ske en gång i månaden, ungefär två veckor innan mens. Vill man maxa chansen att bli gravid så ska man försöka redan några dagar innan ägglossning och sen ytterligare en dag efter det - spermier kan nämligen överleva i livmodern i flera dygn och kan alltså ligga och vänta på att ägget ska komma. 

Bland alla spermier så måste slutligen en nå hela vägen fram och befrukta ägget. Det här befruktade ägget ska sen fästa och för att det ska bli av krävs att både ägg och spermie är av bra kvalitet. Det är med andra ord en del som måste klaffa och därför är det heller inte så konstigt att det oftast inte blir en graviditet på första eller ens andra försöket – många behöver försöka flera månader och vissa längre än så. 

Ålder påverkar fertilitet och chansen att bli gravid

Den kanske viktigaste fysiologiska faktorn för kvinnors fertilitet är ålder eftersom äggen blir färre och av sämre kvalité ju äldre man blir. Även menscykeln kan bli mer oregelbunden med åren och det blir svårare att tajma ägglossningen. Efter 35 sjunker fertiliteten ganska drastiskt – sen är det viktigt att komma ihåg att en sämre fertilitet inte alls behöver betyda att man inte kan få barn, men att det kan ta längre tid och att det blir vanligare att man behöver söka hjälp. Som med så mycket annat när det kommer till kroppar så är det här med fertiliteten också väldigt individuellt. Det finns nämligen många exempel på de som blivit gravida på naturlig väg långt efter 40. Har man gått igenom klimakteriet går det dock inte att få biologiska barn eftersom ägglossningen helt har slutat. Hos män finns ingen lika tydlig gräns, men man vet att fertiliteten minskar successivt med åren även där.  

Finns det något jag kan göra själv för att snabbare bli gravid?

Ja, det finns en del saker man kan göra själv om man försöker bli gravid. Att inte vänta för länge med att skaffa barn är ju inget vidare värdefullt tips om man redan börjar närma sig 40, men vi har listat faktorer längre ned på saker som kan påverka fertiliteten där vissa är mer dokumenterade än andra. En väldigt vanlig fråga många ställer sig är om stress påverkar fertiliteten. Enligt vissa studier spelar det roll, enligt andra inte. Men nästan alla stressar från tid till annan och det föds ändå rätt många barn därute. Och all stress är faktiskt inte dålig för oss. Att oroa sig för att man är stressad brukar alltså inte vara speciellt hjälpsamt eftersom det i sin tur kan skapa än mer mer stress och oro, däremot kan det vara bra att försöka hitta verktyg för hur man ska lära sig hantera exempelvis en stressig arbetssituation. 

Så maxar du chansen att bli gravid

Förutom att satsa på sex runtomkring ägglossningen finns det några saker som man kan tänka på för att öka chansen att bli gravid. Det här är bra att veta om fertilitet och livsstil.

  • Uteslut tobak 
    Att tobak är skadligt vet du säkert redan, men det är bra att ha koll på att det även påverkar fertiliteten negativt hos både kvinnor och män - och inte bara om man själv röker utan också när det kommer till snus och passiv rökning. Dessutom är det så att missfallsrisken ökar om fostret utsätts för tobaksrök, så ett tips till alla blivande föräldrar är att sluta röka när man bestämt sig för att försöka bli med barn.
  • Undvik vissa smärtstillande läkemedel 
    Några av våra vanligaste smärtstillande läkemedel (cox-hämmare) ska undvikas om man försöker bli gravid eftersom de tillfälligt tycks kunna påverka ägglossningen. Läs på förpackningen eller prata med personalen på ett apotek om du känner dig osäker. 
  • Över- eller undervikt kan påverka 
    Är man över- eller underviktig kan det påverka ägglossningen och göra det svårare att bli gravid. 
  • Undvik stora mängder alkohol
    Här handlar det ofta inte om att sluta helt (om man inte vill) men däremot så har man i studier sett att hög alkoholkonsumtion kan påverka både ägglossning och spermier. Sen är det såklart mycket viktigt att den som sen ska bära barnet slutar helt med alkohol om graviditeten blir ett faktum. 
  • Undvik stora mängder koffein
    Ett stort intag av koffein kan minska ens fertilitet, blir sen graviditeten av finns även rekommendationer om att begränsa ens koffeinintag för att minska risken för missfall. Koffein finns ju dessutom i andra saker än i kaffe exempelvis energidrycker och te.
  • Vad vi äter kan spela roll
    Det finns inga tillskott man kan äta för att lättare bli med barn och heller ingen mirakelmat för att bli gravid. Däremot är det är bra att försöka äta varierat och näringsrikt eftersom vi mår bättre av det rent generellt (vilket också kan gynna fertiliteten). Sen så vet man faktiskt att under- eller övervikt kan göra det svårare att bli gravid, så måste man ta itu med det är kosten ofta en bit som kommer behöva justeras.
  • Fysisk aktivitet är bra
    Att få in rörelse och motion i vardagen är bra och kan påverka ens fertilitet. En lagom nivå med både pulshöjande aktiviteter och någon form av styrka brukar vara mycket bra. Sen är det viktig att inte ta i för mycket, allt för hård träning ska undvikas eftersom även det kan påverka både menscykel och spermieproduktion. 
  • Undvik för hög temperatur kring testiklarna
    Spermieproduktionen hos män kan bli sämre om testiklarna är för varma, exempelvis på grund av många varma bad eller feber. 
  • Hantera stress
    Det är som sagt lite oklart hur stort samband som stress egentligen har när det kommer till fertiliteten, och vad som är hönan eller ägget. Men rent generellt kan sägas att det är nyttigt om livet inte går på högvarv hela tiden och att det kan vara bra att hitta verktyg för att lära sig hantera stressen. 
  • Vissa arbetsplatser är inte lämpliga
    Det kan finnas vissa arbetsplatser som är mindre lämpliga om man planerar att bli gravid, mer specifikt handlar det om miljöer där man utsätts för tungmetaller, strålning eller kemikalier. Prata med din arbetsgivare eller företagshälsovård om du undrar över din arbetssituation eller vänd dig till någon av de arbets- och miljömedicinska kliniker som finns. 

Sjukdomar kan påverka fertiliteten

Det är också bra att ha koll på att vissa sjukdomar kan påverka fertiliteten, för kvinnor handlar det bland annat om endometrios, PCOS och sköldkörtelsjukdomar. Hos män kan exempelvis pungbråck och tidigare könssjukdomar göra det svårare att bli med barn. Vet man med sig att man har någon sjukdom så kan man ibland få snabbare hjälp med en fertilitetsutredning. Men kom också ihåg att det inte alls behöver betyda några svårigheter att få barn i just ditt fall – trots sjukdomshistorik. 

Både kvinnor och män som står under behandling eller regelbundet tar mediciner bör också prata med sin läkare och berätta att de vill försöka att få barn, ibland finns det nämligen ersättningsmediciner man kan ta om de man använder påverkar fertiliteten negativt. Sluta däremot aldrig upp med en viktig medicin på egen hand utan att först ha rådfrågat läkare. 

Folsyra för den som planerar att bli gravid

Du har kanske hört att kvinnor som vill bli gravida ska börja ta extra folsyra? Det är en vitamin som är bra att börja med när man planerar en graviditet eftersom det minskar risken för missfall. En brist på folsyra hos foster kan också leda till missbildningar som ryggmärgsbråck.

När kan man söka hjälp om det är svårt att bli gravid?

Vill det sig inte och man står utan graviditet efter ett års försök så kan man kontakta en klinik för en fertilitetsutredning (också kallad barnlöshetsutredning). Är man kvinna och över 36 så kan man söka och få en fertilitetsutredning tidigare, samma sak gäller om man misstänker att det finns medicinska orsaker som försvårar chansen att bli med barn. Isåfall ska du vända dig till en gynmottagning, kvinnoklinik, infertilitetsklinik eller kontakta vårdcentralen för att få hjälp.


Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel