App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Ofrivillig barnlöshet - Chans till graviditet vid ägglossning

Ibland blir det ingen graviditet trots att man längtar efter barn och har slutat med preventivmedel och försöker vid varje ägglossning. Receptet är i regel att planera in sex vid ägglossning, leva som vanligt - och ha tålamod.

Barn är inte alltid så lätta att planera in. Det tar ofta något år innan graviditeten är ett faktum - även om ni båda är fullt fertila. Det kan vara frustrerande och påfrestande. 

Rådet från omgivningen blir ofta att det nog kommer att gå vägen ”bara man slutar tänka på det så mycket”. Det är lättare sagt än gjort, särskilt när man behöver ha samlag vid rätt tidpunkt för att optimera chansen till graviditet.
Ju äldre ni som vill bli föräldrar är, desto tidigare bör ni också fundera på vad ni ska göra om det inte blir som ni tänkt er.

Chans till graviditet vid ägglossning

Att spermierna når ägget i rätt tid är en förutsättning för att en befruktning ska kunna ske. Försök att kartlägga ägglossningscykeln för att kunna pricka in samlag under rätt dagar. Allra störst möjlighet till befruktning är det under tiden två dygn före till ett dygn efter kvinnans ägglossning. Chansen är ungefär 30 procent under dessa dagar.

Men det går att bli gravid även dagarna före och efter de optimala. Ett ägg kan leva i äggledaren i upp till 48 timmar medan spermierna kan överleva upp till fem dygn. Det kan alltså skilja ett par dagar mellan samlag och själva befruktningen.

Hur vet man när det är dags för ägglossning?

Ägglossningen brukar inträffa runt 12-16 dagar före väntad mens. Men olika kvinnor har olika menscykler. Därför kan det vara klokt att kolla mer exakt när det är dags för ägglossning. Enklast är att köpa ett ägglossningstest. Ett annat sätt är att mäta kroppstemperaturen varje morgon för att se ett tydligt mönster - temperaturen stiger nämligen någon halv grad dygnet efter ägglossningen.

Ett tecken på ägglossningen är också klara, sega flytningar med en konsistens som rå äggvita.
Sex på förutbestämda tider kanske inte alltid är så romantiskt, men försök att se det positiva med det och kanske också med en gnutta humor när ni planerar in det i kalendern.

Gynekologbesök eller fertilitetsutredning

I allmänhet bör man vänta minst ett år innan man börjar fundera på fertilitetsutredning, men om du som kvinna är äldre än 36 kan du söka tidigare. Som första åtgärd brukar gynekologen skriva ut hormoner som framkallar ägglossning. För vissa kvinnor räcker det med den här åtgärden för att de ska bli gravida.

Ni bör också söka hjälp direkt ifall ni vet eller misstänker att det finns medicinska orsaker till att ni inte kan få barn, såsom till exempel tidigare sjukdom. Tänk på att det är vanligare med nedsatt fruktsamhet än total infertilitet.

Kvinnans fertilitet börjar minska vid 30-32 års ålder och sjunker allt snabbare från 35 års ålder. Hos de flesta, men inte alla, är fertiliteten mycket låg vid 40-42 års ålder. Hos mannen finns ingen sådan tydlig gräns, men fertiliteten minskar successivt med åren.

Under de senaste 30 åren har åldern på förstföderskor i Sverige ökat med ungefär fem år. Genomsnittlig ålder för att skaffa första barnet har ökat från 24 år till 29 år. Det gör att allt fler söker hjälp för att bli gravida.

När graviditeten dröjer

Det är ofta svårt att prata om sin oro för barnlöshet eftersom det är så personligt. Att mensen fortsätter att komma månad efter månad är ofta en stor besvikelse som tär på hopp och humör. Inte blir det bättre av att släkt och vänner kanske frågar lite nyfiket: ”När ska ni...”
Det finns många husmorsknep som används för att öka chansen till graviditet. En del är ren hokus-pokus. Andra kan vara värda att prova. Det bästa rådet är att låta livet gå vidare som det brukar men att tänka på de faktorer som faktiskt kan påverka fruktsamheten, läs om hur man kan öka chansen att bli gravid.

Ta kontakt med en gynekolog för att höra vad som finns att göra vidare för dig eller er.
Du kan också på olika sätt ta kontakt med andra i samma situation. Det hjälper ofta att veta att man inte är ensam och det finns ett värde i att dela och bearbeta erfarenheter.

Läs gärna artiklarna om provrörsbefruktning - IVF eller om adoption.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...