when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_image

När det är svårt att bli gravid igen

Efter ett tag kanske längtan efter fler barn kommer och det är dags att försöka skaffa ett syskon. Men ibland kan det vara svårt att bli gravid igen. Läs om sekundär barnlöshet, vad det kan bero på och vilken hjälp som finns att få. 

För den som inte haft några problem med att få ett första barn kanske det är lätt att utgå ifrån att det ska vara lika lätt nästa gång. Det har ju funkat tidigare och borde alltså funka igen. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte alltid och det är inte ovanligt med sekundär barnlöshet, eller sekundär infertilitet som det också kallas. 

Varför blir jag inte gravid igen?

För många som drabbas av sekundär infertilitet beror det på samma sorts orsaker som är vanliga vid ofrivillig barnlöshet, man kan alltså ha haft ett problem sen tidigare som helt enkelt inte upptäcktes då eftersom man hade turen på sin sida och blev gravid i alla fall. Olika typer av fertilitetsproblem innebär nämligen rätt sällan att man inte kan få barn alls, men att det kan vara svårare att bli gravid. Sen kan det också ha hänt något sedan du eller ni blev gravida förra gången, något som kan ha gett problem med fertiliteten. En del underlivsinfektioner hos kvinnor kan exempelvis påverka livmodern och ibland (även om det inte är speciellt vanligt) så kan komplikationer efter en förlossning göra det svårare att bli med barn en andra gång.

Ålder kan påverka sekundär barnlöshet

En annan sak som kan spela in är ju ålder, den kan också vara anledningen till att det är svårt att bli gravid igen. Fertiliteten sjunker nämligen med åren, det gäller särskilt kvinnor men även män, och eftersom man ju är äldre än man var med första barnet så kan det spela roll för varför det är svårt att få ett syskon. Skulle det vara så att det är svårt att bli gravid med andra barnet ska du därför inte vänta för länge med att söka hjälp, speciellt inte om du som ska bära barnet är över 35 år.

Sen är det ju så att en graviditet behöver både ägg och spermier, och båda behöver vara av bra kvalité. Så har man bytt partner så kan det såklart spela en avgörande roll om det är svårt att bli gravid en andra gång. 

Syskonbehandling – vad gäller?

Om du har en ny partner sen sist du fick barn går det ofta att få hjälp med fertilitetsutredning och behandling via den offentliga sjukvården, men är man däremot ett par som har ett gemensamt barn sen tidigare så får man bekosta en så kallad syskonbehandling själv hos en privat fertilitetsklinik. 

Sorgen när det inte kommer ett syskon

När livet inte blir som man hoppats på eller tänk sig så kommer ofta en sorg över en. Det kan kännas konstigt, både för en själv och omgivningen att det kan vara en så stor sorg att det inte kommer ett till barn – eftersom att det ju redan finns ett. Men att man är ledsen, stressad och frustrerad över att det inte kommer ett syskon har ju absolut inget att göra med att man inte är oerhört tacksam över, och älskar, det barn som finns! Det är helt normalt att vara ledsen och inte ett dugg konstigt om allt kämpande påverkar ens tillvaro. Hur länge man sen ska försöka få ett syskon till är väldigt individuellt, inte minst ålder och orsaker spelar in, så här behöver man ha en nära dialog med sin läkare. För vissa blir det ett syskon till slut, men för andra vill inte livet det man själv vill och alla försöken kan sluta med ett konstaterande att det inte blev några fler barn. Då kan det vara skönt att låta besvikelsen och sorgen få ta plats i livet ett tag. Vi människor behöver ofta få sörja först innan vi går vidare! Och när du sörjt en stund över att livet inte blev som du hoppades på så kan du nog enklare fokusera på att vara i nuet med det barn du har och älskar. 

Att växa upp som ensambarn 

Det som kan vara fint att vila tanken mot är att för barnets skull så finns det inget som tyder på att det skulle vara sämre att växa upp som ensambarn. Syskon kan vara kul men också jobbiga och ta föräldrars ork och energi. Syskon kan vara lekkamrater men också bittra fiender… Ditt barns uppväxt är inte på något sätt sämre för att det inte finns syskon runtomkring utan det viktiga för barn är att de har trygga vuxna att skapa relationer med, och möjlighet att leka med och lära känna andra barn på förskola och senare skola. 


Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel