App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Alkohol under graviditeten

Alkohol tränger igenom moderkaksbarriären och man vet att alkohol kan ge skador på det ofödda barnet. Alkohol påverkar bland annat barnets tillväxt och hjärnans celler negativt. Rekommendationen är att helt avstå från alkohol under graviditeten.

Om du har alkoholproblem och är gravid finns det hjälp. Ta kontakt med en barnmorskemottagning så guidar de dig rätt.

Moderkakan kommer att transportera näring, syre och vatten till barnet under hela graviditeten. Även om moderkakan fungerar som en barriär för att förhindra att skadliga ämnen från mammans blod passerar över till barnet, stoppas inte allt som är farligt.

Det den gravida dricker – dricker också det ofödda barnet
Kom ihåg att nikotin, alkohol och läkemedel i sin fulla koncentration passerar till det växande barnet. Det ofödda barnet är mycket känsligare för alkohol än en vuxen. Eftersom barnets lever är omogen och har svårt att bryta ner alkoholen innebär det att barnet utsätts för alkoholen under längre tid än kvinnan.

Avstå helt från alkohol under graviditeten - barnet kan skadas
Alkoholmissbruk under graviditeten leder så gott som alltid till någon form av skada på barnet. Eftersom man inte vet hur mycket en gravid kvinna kan dricka innan hennes barn blir skadat är den allmänna rekommendationen att helt avstå från alkohol när man är gravid.

Om det är svårt finns det hjälp att få och det är aldrig för sent att sluta dricka. Kanske underlättar det att känna till riskerna och att veta att det finns professionell hjälp att få.

Alkoholskador hos barn
Barn som föds med alkoholskador har ofta missbildningar, låg födelsevikt, mindre huvudomfång och senare också inlärningssvårigheter. Alkohol kan skada de växande nervcellerna i hjärnan. Då kan barnets beteende och utveckling påverkas så att det blir överaktivt och får svårt att koncentrera sig. Skadorna kan också påverka ansiktets utseende, synen och minnet.

Om du druckit alkohol innan du visste att du var gravid
Det kan naturligtvis inträffa att man druckit alkohol innan man fick veta att man väntar barn. Om man har druckit en mindre mängd alkohol vid något enstaka tillfälle är sannolikheten för att det ska skada fostret mycket liten.

Om man ändå känner sig orolig kan man kontakta en barnmorskemottagning. Det viktiga är att man undviker alkohol under resten av graviditeten.

Gravid och behöver hjälp eller har frågor?
Du kan vända dig till en barnmorskemottagning om du behöver prata om eller har tankar runt dina alkoholvanor. Man behöver inte vara orolig eller skämmas för att berätta. Barnmorskan är van vid den här sortens frågor och har till uppgift att ge stöd om allt som rör graviditeten.

Behöver du professionellt stöd för att sluta dricka kan barnmorskan hjälpa till med att hitta rätt inom vården. Ibland finns det speciella mottagningar för kvinnor med missbruksproblem.
Det går också bra att till exempel prata med en läkare på vårdcentralen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...