App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Första besöket hos barnmorskan

Barnmorskans två huvuduppgifter är att hålla koll på graviditeten och stötta dig som blivande mamma.

Under besöken hos barnmorskan följs ditt och barnets tillstånd. Man gör det för att kontrollera att barnet växer och utvecklas som det ska och att du mår bra och får det stöd du behöver.

Barnets far eller en annan närstående person är välkommen att följa med på besöken hos barnmorska och läkare. Många blivande föräldrar har tankar och frågor som de gärna vill ta upp med läkare eller barnmorska. Det är också bra att kunna dela upplevelser och erfarenheter från besöken med någon annan eftersom det är många råd och mycket information som ges.

Inskrivningen sker ungefär i graviditetsvecka 8-12
När du är i vecka 8-12 får du eller ni för första gången komma och möta den barnmorska som kommer att följa dig under hela graviditeten. Det är bra och dessutom roligt om båda föräldrarna kommer tillsammans. Det ger barnmorskan möjligheter att ställa frågor och få svar från båda samtidigt. Dessutom är det ju en milstolpe i era liv!

Nu gör man upp en plan för hur kommande undersökningar och kontroller kommer se ut. Om du behöver träffa en läkare bokar man en tid för det. Barnmorskan tar de första proverna som är blodtryck, vikt, urinprov och blodprov. Ni pratar också om era känslor och förväntningar och får möjlighet att ställa frågor. Dessutom ställer barnmorskan en hel del frågor om sjukdomshistorik och eventuell medicinering.

Efter det första besöket kan det dröja ända till graviditetsvecka 25 innan ni ses för nästa kontroll. Det kan kännas avlägset och väcker kanske oro, men glöm inte att du när som helst kan ta kontakt med din barnmorska om du har frågor och funderingar. Det är viktigt att man känner sig trygg och att det finns ett telefonnummer att ringa.

Kontroll hos barnmorskan
Ni träffar er barnmorska cirka 8 till 10 gånger under graviditeten. Barnmorskan frågar då om din hälsa, om hur du mår och du får själv ställa alla de frågor du har behov av att få svar på. Man gör också olika kontroller för att se att graviditeten fortlöper väl.

Träffarna sker enligt det så kallade basprogrammet under förutsättning att du är frisk och graviditeten är utan komplikationer. Skulle något hända som kräver tätare besök avgörs det av barnmorskan och läkaren och anpassas då efter just dig.

Mödravårdsjournal
På mödravården lägger man upp en mödravårdsjournal.  Där dokumenteras uppgifter om din hälsa och allt som kan vara viktigt för din graviditet. Syftet är att barnmorskan vill bilda sig en uppfattning om hur du mår och hur din vardag är nu när du ska genomgå stora förändringar. Det är viktigt att få veta om du haft eller har någon sjukdom och eventuell medicinering som kan vara av betydelse för dig eller ditt barn.

Eller om du har något problem som kan göra graviditeten mer komplicerad eller kräva noggrannare övervakning. Man antecknar om det finns ärftliga sjukdomar i familjen, hur du lever och hur du är van att sköta din hälsa. Barnmorskan frågar dig hur din livssituation ser ut. Man noterar om det finns allergier eller överkänslighet mot läkemedel. Inställningen till tobak och alkohol diskuteras. Det är mycket att prata om. 

Passa på att ställa alla frågor
Vad ni som blivande föräldrarna själva tänker och vill fråga om styr också samtalet. Ni erbjuds även information om fosterdiagnostik. Mödravårdsjournalen följer dig under hela graviditeten. Barnmorskan fyller i nya uppgifter vid varje besök. Det kan vara vikt, blod- och sockervärde, blodtryck och hur fort barnets hjärta slår.

Man mäter också magen för att få en uppfattning om att barnet växer som det ska. Dessa värden förs in på en kurva i journalen. Allt som händer med dig och barnet noteras i den här journalen som sedan följer med dig in till förlossningsavdelningen när det är dags att föda.
Idag förs mödravårdsjournalerna elektroniskt och i många fall är man sammankopplad med sitt lokala sjukhus.

Som blivande förälder kan det vara både spännande och lärorikt att hänga med i vad som händer under graviditeten, vecka för vecka. Med vår röstassistent kan du följa och dela resan tillsammans med din partner eller annan närstående.
Du kan också följa graviditeten och bebisens utveckling via Liberoklubben.


Läs också:
Tips om du mår illa under graviditeten  
Att jobba eller ta ledigt under graviditeten
Fosterdiagnostik med ultraljud, KUB, NUPP och andra undersökningar

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...