when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_teaser

När kan man ta ett graviditetstest?

När går det att tidigast se en graviditet, spelar det någon roll vilket test jag köper – och går de verkligen att lita på?                

Känns kroppen annorlunda - utebliven mens, illamående eller annat misstänkt tecken på graviditet? Om du har en smygande misstanke, eller en innerlig förhoppning, kan det vara på sin plats att göra ett graviditetstest. Läs vidare för att få reda på hur testerna fungerar och hur du ska tolka svaret.

Så funkar graviditetstester

Även om det finns ett stort utbud av graviditetstester så fungerar alla på samma sätt, nämligen att de mäter gravidhormonet hCG i kroppen. I hemmatester kollas graviditeten alltid via urinen men ett test som utförs hos barnmorska eller på labb kan också göras med ett blodprov eftersom gravidhormon utsöndras i både blod och urin.

Svaret på testet kan man se redan efter några minuter, men för att hemmatesterna ska fungera måste ökningen av graviditetshormonet kommit igång tillräckligt för att det ska vara märkbart i det som vi kissar ut - så här får man ha lite tålamod. Tar man ett test för tidigt så kan det helt enkelt vara så att man får ett osäkert eller felaktigt resultat. Hemmatesterna ser ut ungefär som en plaststicka och du köper det hos någon av apoteken eller i många mataffärer.

När kan man tidigast göra graviditetstestet?

Det vanligaste är att testa en graviditet i anslutning till att mensen inte kommit. För den som är osäker på när mensen borde komma kan man utgå från att det är dags att göra ett graviditetstest när det gått ungefär tre veckor efter oskyddat samlag. Men det finns olika typer av tester och det varierar lite hur känsliga de är, vissa kan detektera gravidhormonet redan någon vecka in i graviditeten. Försöker du bli gravid via IVF så fungerar det lite annorlunda eftersom befruktningen sker utanför kroppen och man brukar då kolla om det blivit någon graviditet ungefär 2 veckor efter att embryot satts in i kroppen.

Hur gör man ett graviditetstest?

Exakt hur testet ska göras för att funka korrekt står alltid på förpackningen. På en del behöver man först kissa i en mugg för att sedan doppa testet i några sekunder, andra kan man kissa på stickan direkt. Det går såklart också att göra testet hos en barnmorska - men dagens hemmatester är precis lika tillförlitliga som de som finns där

Spelar det någon roll vilken tid på dagen som graviditetstestet görs?

Det kan spela roll, på morgonen är nämligen hCG-nivåerna som mest koncentrerade och tas testet innan förväntad mens - alltså tidigt i en eventuell graviditet - så blir det lättare för testet att upptäcka gravidhormonet i kisset. Görs däremot testet när mensen skulle ha kommit (eller efter det) så ger det pålitligt utslag oavsett vilken tid på dygnet det är.

Så tolkar du resultatet av ett graviditetstest

Hur du ska tolka resultatet beror lite på vilket graviditetstest du köpt. En del tester visar resultatet med streck, där ena linjen är ett kontrollstreck för att du säkert ska veta att testet fungerar. Syns fortfarande bara kontrollstrecket efter några minuter (läs på förpackningen hur länge) är testet negativt. Två streck betyder däremot att det är en graviditet. Det finns också digitala graviditetstester som visar i text eller med en symbol om det är positivt eller negativt.

Oavsett vilket test du använder; visar det positivt, även om det syns svagt, så kan du lita på att det är en graviditet. Ett svagt positivt graviditetstest beror bara på att det är tidigt i graviditeten och att det därför inte hunnit bli så mycket graviditetshormon i kroppen ännu.

Om graviditetstestet visar negativt

Görs testet för tidigt kan det som sagt vara så att hormonnivåerna inte stigit tillräckligt för att ge ett säkert svar. Ett negativt graviditetstest kan alltså fortfarande vara en graviditet om det gjorts för tidigt. Om inte mensen kommer och allt ändå pekar på att det är en graviditet är det bara att vänta några dagar och testa igen - eller höra av sig till mödravården.

Vad gör jag om testet visar positivt?

Efter att du eller ni landat i den omtumlande situationen så är det bra att boka ett besök hos barnmorskan för inskrivning och planering av kommande graviditetskontroller. Även i de fall det är en oväntad graviditet kan det ta ett tag att fatta och att landa i ett beslut om vilket håll livet ska ta, men det är alltid en god idé att kontakta mödravården för stöd och hjälp.

Har graviditeten skett via IVF kommer en läkare från kliniken att göra vaginalt ultraljud efter ungefär fem veckor. Sen är det också dags att skaffa sig koll på vilken mat man ska undvika under graviditeten, och såklart att sluta med alkohol och tobak.

Blödning trots positivt graviditetstest

Är det så att det kommer en liten blödning efter att graviditetstestet visat positivt så kan det bero på att livmoderslemhinnan är mer känslig i början av graviditeten. Större blödningar bör däremot kollas upp hos en gynekolog eftersom ett graviditetstest inte med säkerhet kan säga om det rör sig om ett missfall eller inte. Efter ett missfall sjunker nämligen graviditetshormonet i kroppen långsamt och kan därför lura gravditester att visa positivt i flera veckor efteråt.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel