App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Jag är gravid! Vad gör jag nu?

Du sitter kanske med graviditetstestet i handen och har precis fått veta att du är gravid! Stort grattis! Då är det här en början på en lång, spännande, rolig, krävande och fantastisk resa. Det är redan dags att boka tid hos barnmorskan.

När du eller ni landat i att ni väntar barn kan det vara bra att kontakta mödravården. Många vill också veta så mycket som möjligt om vad som sker i kroppen, om förlossningen, om barnets utveckling, amning och om andras upplevelser. Som medlem i Liberoklubben får du massor av spännande läsning som rör graviditet och bebis, du kan också träffa och prata med andra i samma situation. Vill du följa graviditeten och ställa frågor om vad som händer vecka för vecka kan du göra det via vår röstassistent.

Kontakt med barnmorskemottagningen

Du kan när som helst ringa till mödravården där du bor. Barnmorskorna svarar på alla frågor och föredrar du att få hjälp med att göra ett graviditetstest, kan du göra det här. Nu är det dags att boka tid för ett inskrivningssamtal lite längre fram. Det brukar ske runt graviditetsvecka 10, men kan variera lite beroende på vilka rutiner din barnmorskemottagning har.

Bra att veta är att även om du blöder lite som en lätt menstruation och graviditetstestet är positivt – är du förmodligen gravid. Det kan vara hormonerna som spelar dig ett spratt eller småblödningar som kan bli när ägget gräver sig in i slemhinnan. Det är helt normalt. Prata med din läkare eller barnmorska om du är osäker och/eller orolig. Kanske får du göra ett extra ultraljud.  
Läs gärna också:  
Träffa barnmorskan första gången  

Att vänta barn - en ny liten människa skapas

De flesta kvinnor utvecklar ett befruktningsdugligt ägg varje månad. Mannen kan däremot producera miljarder sädesceller under samma tid. Varje utlösning kan innehålla upp till 500 miljoner spermier. Av dessa har ungefär var tionde spermie de rätta förutsättningarna för att nå fram till ägget och befrukta det.

Ägget mognar i en av äggstockens äggblåsor. När denna brister kastas ägget ut och fångas upp av äggledartratten. I äggledaren lägger sig ägget redo i väntan på att bli befruktat. I denna näringsrika miljö kan ägget leva ungefär två dygn. Om det inte sker någon befruktning fortsätter ägget ner i livmodern för att försvinna ut genom livmoderhalsen och slidan.

När spermierna tränger igenom ägget sker befruktningen

Spermierna kan behålla sin förmåga att befrukta ett ägg i upp till fem dygn. Det tar allt från en halvtimme till två dygn för en spermie att nå fram till ägget. För att underlätta den strapatsrika färden, förändras slemmet i livmodern till att bli mer genomsläppligt just kring ägglossningen. Till en början kan det vara många spermier som sida vid sida kämpar med att tränga igenom det skyddande, näringsrika höljet som omger ägget.

När den första spermien tränger igenom skalet och tar sig in i själva ägget sker befruktningen. Spermien skakar på kort tid av sig “svansen”, dess huvud växer till och är snart lika stort som äggets kärna. De båda kärnorna letar sig mot varandra och smälter samman till en enhet. Processen leder fram till att ett nytt liv kan ta sin början. En ny människa skapas. Det finns kvinnor som säger att de kände när de blev befruktade...
 

Ägget delar sig om och om igen

Det befruktade ägget stannar kvar i äggledarens yttre del några dygn. Det delar sig om och om igen. Efter ett par dygn har fyra celler bildats, efter ytterligare ett dygn åtta och så vidare. På graviditetens fjärde dag liknar det befruktade ägget ett mullbär eller ett björnbär och kallas ”morula”. Det är stort som ett knappnålshuvud och 32 celler har bildats. En del av cellerna har till uppgift att utveckla själva embryot, en del till att skapa moderkakan.

Morulan suger upp vätska och liknar snart en liten bubbla. På graviditetens femte dag passerar det befruktade ägget ner till livmodern. Färden tar några timmar. Här finns det betydligt mer plats och livmodern är väl förberedd med en väl utvecklad slemhinna för det befruktade ägget att landa i. Det innehåller nu cirka 100 celler. Från ägglossningen fram till detta ögonblick har det tagit ungefär en vecka.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...