essity7711_desktop

Hjälp, jag är gravid!

Positivt graviditetstest i handen, hjärtat skenande och en hissnande känsla i maggropen! Det är början på en lång, spännande, rolig, krävande och fantastisk resa - en resa som förändrar livet. För varje gång ett barn föds, föds också en förälder.

Jag är gravid - de är stora ord att uttala eftersom de förändrar allt. Och kanske behövs det inte sägas högt än, kanske får de vara en hemlighet en stund medan man landar i att livet kommer att förändras.  Men när landningen skett, när det som växer i magen inte känns overkligt längre kan det vara dags att fundera på vad man ska göra nu.

Att tänka på när man precis blivit gravid

Eftersom det känns som hela livet i ett har förändrats så vill man ofta ha en konkret plan för vad som behöver göras. Det som är bra är att kroppen tar hand om det mesta! Det finns såklart massor med information att läsa; om den viktiga folsyran, bra mat när man är gravid, tips när man mår illa eller mat man ska undvika till exempel. Eller om hur fostret utvecklas, vecka för vecka. Allt det kan man göra - det är flera månader kvar av väntan. Men det som kanske är viktigast när man väl landat, är att kontakta mödravården för att boka en tid hos en barnmorska, eller höra av sig till sin IVF-klinik om man gått den vägen.

Kontakt med barnmorskemottagningen

Det går bra att närsomhelst ringa till mödravården där du bor. Barnmorskorna svarar på alla frågor och kan hjälpa till med att göra ett till graviditetstest. Det bokas också in ett inskrivningssamtal med barnmorskan lite längre fram, ungefär mellan vecka 6-8 - men det kan variera lite mellan olika barnmorskemottagningar. Barnmorskan kommer följa med genom hela graviditeten - så att hitta en man trivs och känner att man kan prata med är bra. 

Hjälp jag blöder!

Det är inte speciellt ovanligt att blöda lite lätt precis i början av en graviditet. Som en blodblandad flytning. Det finns ingen anledning att bli rädd om det kommer en strimma blod på pappret efter toabesöket, utan är troligen hormonerna som spelar dig ett spratt eller småblödningar som kan bli när det befruktade ägget fäster i livmodern. Känns det oroligt med blödningen så är det bara att prata med barnmorska eller en läkare - då kan de kika så att allt är som det ska.

Att vänta barn – varje gång en ny liten människa skapas, skapas också en förälder

Precis i början av en graviditet kan det kännas som att allt ska hända på en gång, samtidigt som det är eoner av tid fram tills den dagen man får träffa sitt barn. Hormonerna går runt i skallen, kroppen känns inte som vanligt och allt kan kännas upp och ner. Kanske är man inte så glad som man trodde? Kanske känner man bara en rädsla över vad som komma skall? Alla känslor är ok, och de flesta av oss har säkert känt dem allihop - det är en stor mental utmaning att bli förälder. Men för de allra flesta så kommer känslorna att gå över, bytas ut och klarna. Att bli förälder, vänta ett barn, är en omställning. Plötsligt kommer välmenande råd från både väntade och oväntade håll, klappar på den växande magen och omtänksamma förebråelser om att kassarna man bär är för tunga eller att man ska ta en portion till, nu när man äter för två…

Försök hitta din egna röst i detta, lita på att kroppen har koll och att känslorna är värda att kännas. Vill man prata av sig finns forumet föräldrarsnack för medlemmar i Liberoklubben - där kan man läsa, prata och utbyta erfarenheter. Är man helt osugen på att dela sina känslor eller läsa om goda råd från andra så är det helt ok, att göra graviditeten till sin egen är viktigt - det är en väldigt personlig resa!

Faktagranskad av Sara Bergman, legitimerad barnmorska

welcome-bag-480x360

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Dela artikel