libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_mobile

Nidblödning eller mens?

Ibland kan en blödning dyka upp ungefär när mensen borde komma. Den kallas nidblödning och är alltså inte mens utan faktiskt ett tecken på tidig graviditet. Men hur kan man veta skillnaden? Här lär du dig känna igen utseendet på en nidblödning och får koll på hur du skiljer den från mensen.

När får man nidblödning?

En nidblödning, eller en implantationsblödning som det också kallas, kan komma när ett befruktat ägg fäster i livmoderns vägg. Får man en nidblödning så kommer den som lite - med betoning på lite - blod ungefär 1-2 veckor efter befruktningen, alltså ganska nära i tiden när man annars skulle haft mens.

Hur vet jag skillnaden på mens och nidblödning?

Trots att det tidsmässigt är lätt att tro att det handlar om mens så går det att se tydliga skillnader på mens och nidblödning. Nidblödningen ger nämligen en lättare blödning jämfört med vanliga mensen, oftast bara några få droppar. Sen skiljer det sig också åt i utseende eftersom en nidblödning är mer brun eller ljusrosa i färgen.

Ibland kan man också få lite mensliknande ont i magen vid en nidblödning men det handlar inte om några kraftiga smärtor. Men det kan vara bra att veta att det alltså inte är omöjligt att missta en nidblödning för mensen.

Får alla gravida en nidblödning?

Även om det är vanligt med nidblödningar så är det långt ifrån alla som märker av någon blödning när ägget fäster. Att inte få en nidblödning är alltså ingen garanti för att man inte är gravid (såvida det inte är mensen som kommer alltså). Men om du tror att du skulle kunna vara gravid och dessutom får en blödning som påminner om nidblödning i färg och omfattning är det rätt klokt att snart göra ett gravidtest. Inte sällan ger en graviditet också andra symptom, som illamående och trötthet, så skulle testet visa negativt men du ändå känner att det är något som är lite annorlunda så kan det vara en god idé att testa om ett par dagar igen. Det beror på att graviditeten behöver ha pågått några dagar för att det skall ge utslag på stickan.

Nidblödning eller missfall?

Ibland kan en blödning under tidig graviditeten också komma av ett missfall vilket såklart kan väcka enormt mycket oro om man misstänker att det är vad blödningen handlar om. Men det kan vara bra att veta att ett missfall som regel brukar ge mycket kraftigare blödningar än en nidblödning, ibland i form av klumpar, och ofta ihop med stora magsmärtor. Sen ska du såklart kolla upp med mödravården för säkerhetsskull om du är gravid och blir orolig över blödningen! Är man inte gravid och får en blödning som inte stämmer in med mensen så är det ju klokt att alltid kolla upp det med - så att man vet att allt är som det ska.

Faktagranskad av Anna Falkenström och Sofie Gustafsson, legitimerade barnmorskor

Dela artikel