App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Rökning under graviditeten

När man väntar barn har man en god anledning att sluta röka – kanske den mest motiverande och viktigaste någonsin. Rökning är skadligt för barnet när det ligger i livmodern, när det ammas och när det andas in röken.

Prata med din läkare eller barnmorska om att få hjälp att sluta röka. Det här gäller alla i familjen.  Rökning är vanebildande och det kan kräva mycket fokus och kraft men de flesta lyckas sluta. Många slutar röka under graviditeten och småbarnsåren och en del slutar för gott.

Läs nedan vad som sker med det lilla barnet som utsätts för rökning så får du mer hjälp och stöd i beslutet.

Rökning under graviditeten skadar barnet
Rökning är skadligt för ditt barn redan när det ligger i livmodern eftersom alla giftiga ämnen når barnet via moderkakan och navelsträngen.  Senare får de också i sig alla giftiga ämnen från rökningen genom modersmjölken.

Om du fortsätter att röka under amningen, kommer barnet att få de giftiga ämnena genom bröstmjölken. Det rekommenderas inte att amning avbryts, eftersom dess hälsoeffekter för barnet är stora. Om du inte kan sluta röka, bör det minimeras. Det finns olika sorter av nikotinersättning och även korttidsverkande preparat. Fråga på MVC eller apoteket.

Passiv rökning är skadligt för barnet och ingen i familjen bör röka
Om du eller någon i familjen röker blir ditt barn en passiv rökare. Passiv rökning påverkar barnet på flera sätt. Ett spädbarn som blir utsatt för passiv rökning löper större risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd allergirelaterade sjukdomar, luftvägssjukdomar, öroninflammation och kolik. Sätt upp regler om att rökning bara får ske utomhus och informera familj och vänner om det.

Argument och fakta som stöd och hjälp för att sluta röka
• Koloxid minskar syrehalten i blodet, vilket gör att ditt barn får mindre syre till hjärnan när det ligger i magen.
• Nikotin får blodkärlen i navelsträngen och moderkakan att dra ihop sig, vilket gör att barnet får mindre näring och syre.
• Gravida kvinnor som röker föder som regel tidigt och deras barn har lägre födelsevikt och mindre organ än barn som föds av icke-rökare.

Farligt med rök för barnet efter födseln
• Risken för plötslig spädbarnsdöd är två till tre gånger större om spädbarnet utsätts för passiv rökning. Barnets sovrum ska vara ett helt och hållet rökfritt område.
• Rök kan ge spädbarn ont i magen och kolik.
• Undersökningar har visat att i hem där föräldrarna röker drabbas barnen oftare av astmatisk bronkit i åldern 0 till 18 månader, och en tredjedel av dem drabbas förr eller senare av astma.
• Barnen löper större risk att utveckla allergirelaterade sjukdomar.
• Barn under fyra år drabbas med större sannolikhet av öroninflammation och blir mer mottagliga för öron- och halsinfektioner.
• Barn som utsätts för nikotin kan bli oroliga och gråta mycket.

Det kan krävas en hel del fokus och kraft för att sluta röka. Ta kontakt med din barnmorska eller vårdcentral. Det finns hjälp och stöd!

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...