App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Passiv rökning och bebis

Om du eller någon i familjen röker blir ditt barn en passiv rökare. Passiv rökning påverkar barnet negativt på flera sätt.

Ett spädbarn som blir utsatt för passiv rökning löper större risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd, allergirelaterade sjukdomar, luftvägssjukdomar, öroninflammation och kolik.
Sätt upp regler om att rökning bara får ske utomhus och informera familj och vänner om det.

Passiv rökning är skadligt för barnet och ingen i familjen bör röka
Prata med din läkare eller barnmorska om att få hjälp att sluta röka. Det här gäller alla i familjen.  Rökning är vanebildande och det kan kräva mycket fokus och kraft men de flesta lyckas sluta. Många slutar röka under graviditeten och småbarnsåren. En del slutar för gott. Läs nedan vad som sker med det lilla barnet som utsätts för rökning så får du mer hjälp och stöd i beslutet.

Argument och fakta som stöd och hjälp för att sluta röka
• Risken för plötslig spädbarnsdöd är två till tre gånger större om spädbarnet utsätts för passiv rökning. Barnets sovrum ska vara ett helt och hållet rökfritt område.

• Undersökningar har visat att i hem där föräldrarna röker drabbas barnen oftare av astmatisk bronkit i åldern 0 till 18 månader, och en tredjedel av dem drabbas förr eller senare av astma.

• Nikotinet går även över i bröstmjölken och påverkar barnet negativt.

• Barn som har någon förälder som röker får oftare mer långdragna infektioner.

• Barnen som utsatts för rök löper större risk att utveckla allergirelaterade sjukdomar.

• Rök kan ge spädbarn ont i magen och kolik.

• Barn under fyra år drabbas med större sannolikhet av öroninflammation och blir mer mottagliga för öron- och halsinfektioner.

Hjälp att sluta röka
På många håll i landet finns möjligheter till hjälp för att sluta röka. Fråga din barnmorska eller läkare om du inte klarar att sluta på egen hand. De flesta gravida och småbarnsföräldrar vill sluta och sliter med dåligt samvete. Prata om det och ta med din partner också om ni båda röker eller är rädda att börja igen. På så sätt ökar chanserna att rökstoppet blir permanent.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...