App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Skorv

En del barn får skorv i hårbotten. Det ser ut som gråvita skorpor och bildas av döda hudceller och talg från hudens körtlar. Skorv är helt ofarligt.

Skorv behöver inte behandlas om inte barnet besväras av den. Ibland kan det klia. Då kan du smörja in hårbotten med barnolja som får sitta över natten. Nästa dag när du tvättar och kammar håret lossnar skorporna lite lättare. Har barnet utbredd skorv kan du använda salicylsyrevaselin, en receptfri salva som finns på apoteket.

Flagande hårbotten

Oftast är det under sina första månader som barnet får skorv och man vet inte vad det beror på. Det går bort av sig själv, men det kan ta tid och hårbotten kan ramla av i flagor. Det kan liknas vid ett allvarligt angrepp av mjäll, med stora fjällande områden. Skorv är lite fett och gulaktigt till färgen.

Tips på behandling av skorv

Du kan göra på följande sätt:

  • Smörj in barnets hårbotten med barnolja på kvällen.
  • På morgonen tvättar du barnets hår, eventuellt med lite milt, oparfymerat barnschampo. Läs gärna våra tips om att tvätta barnets hår.
  • Därefter gnuggar du barnets hårbotten försiktigt med en handduk eller avlägsnar fjällen mjukt med en fintandad kam.
    • Du kan också smörja in hårbotten med medel som innehåller boragoolja. Oljan hjälper huden att läka och kan också användas förebyggande.

Salicylsyrevaselin 2 %

Om ditt barn drabbas av skorv i pannan och ögonbrynen ska du köpa ett bra oparfymerat schampo eller salicylsyrevaselin 2 % på apoteket. Läs instruktionerna noga.
Om skorven inte försvinner, kontakta BVC.
Läs mer om barns hud - torrheter, eksem, fläckar och prickar.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...