10_Bad_0259_Desktop

Skorv hos barn

I det mjuka fjunet eller kalufsen dyker ljusgula eller mörka flagor upp – då har din bebis med största sannolikt fått skorv i hårbotten. Skorv är helt ofarligt, men kan vara svårt att låta bli att pilla på.

Skorv, eller mjölkskorv som det också kallas, är en typ av eksem som ofta sitter i hårbotten och ibland i bebisens panna och ögonbryn. Det ser lite ut som mjäll med stora fjällande områden, men är inte alls samma sak. Skorv är helt ofarligt, smittar inte och försvinner med tiden av sig själv. Det finns ingen anledning att behandla skorv om du inte vill, barn brukar inte vara besvärade av det så länge det inte blivit väldigt mycket - då kan det klia lite.

Tips på behandling av skorv

Även om mjölkskorv inte är farligt eller stör barnet så kanske du vill ta bort det. Vill du ge dig på att försöka få bort skorv så är vårt bästa tips att smörja in hårbotten med babyolja som du låter sitta en stund.

Såhär gör du:

  1. Smörj in barnets hårbotten med babyolja. Oljan gör nämligen att skorporna mjukas upp och lossnar lite lättare.

  2. Efter en stund tvättar du barnets hår. Många tipsar om att det ska sitta över natten men det riskerar att bli ganska kladdigt i sängen, och behövs faktiskt inte. En halvtimme brukar räcka gott. Ofta räcker det att tvätta med vatten men har din bebis mycket hår så kan du också ta lite milt, oparfymerat barnschampo för få bort fettet från oljan ur håret.

  3. Sen gnuggar du din bebis hårbotten försiktigt med en handduk eller avlägsnar fjällen mjukt med en fintandad kam, en luskam kan vara bra om du är mjuk på handen.

  4. Det här kan du sen göra igen någon eller några dagar senare om det fortfarande är skorv kvar.

Kräm mot skorv

Du kan också få bort skorv genom att smörja in hårbotten med krämer som är baserade på boragoolja. Krämen finns receptfritt på apoteken och hjälper huden att läka men kan också användas förebyggande. Den kan dock lukta ganska starkt så gillar du att snusa in den mysiga bebisdoften från din bebis lilla huvud så kan den eventuellt vara lite av en glädjedödare. I besvärligare fall där skorven inte ger med sig finns det krämer mot skorv som innehåller salicylsyrevaselin. De finns receptfritt på apoteket, men det är viktigt att prata med BVC innan du behandlar.

Varför får bebisar skorv?

Man vet faktiskt inte helt säkert vad det är som gör att skorv är så pass vanligt. Det man vet är att det inte har med bristande hygien att göra, allergi spelar inte heller någon roll. Det kan bero på att huden saknar fett och därför har ett mindre skydd. Den här bristen växer bort med tiden – och så gör även skorven. Hos en del barn kan det dock sitta kvar länge, det är inte ovanligt att även lite äldre barn har skorv i hårbotten. Man tror också att det kan bero på en slags svamp, som finns naturligt i huden, men i större mängder hos de bebisar som har mycket skorv. 

Faktagranskad av Maria Frid, Barnläkare

Dela artikel