App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Om att få bebisen att sova gott

Det finns inte någon universalmetod som får alla små barn att sova hela natten utan avbrott, men om de grundläggande behoven hos bebisen är tillgodosedda har ni kommit en god bit på väg.

Vanligtvis dröjer det tills att barnet är omkring sex månader innan det kan sova hela natten igenom.

Mata smart för att hjälp bebisen att sova

Nyfödda äter lika mycket på natten som på dagen, vare sig de får flaska eller ammas. Det kan vara en fördel att amma barnet ordentligt mot slutet av dagen, så att det blir mätt och kan sova längre i sträck på natten. Det kan handla om fyra eller fem timmar och ibland ännu mer, till glädje för både barn och föräldrar. Men vanligtvis dröjer det tills att barnet är omkring sex månader innan det kan sova hela natten igenom.

Barn som får modersmjölkersättning sover vanligtvis längre åt gången än barn som ammas, eftersom modersmjölk förbränns snabbare än modersmjölksersättning. Om ditt barn får flaska, antingen med mammas mjölk eller med modersmjölkersättning, kan det behöva mer hjälp med att somna om efter ett nattmål än ett barn som har ammat. Det beror förmodligen på att barn som matas med flaska måste vänta på att flaskan ska bli klar och hinner därför vakna ordentligt.

Bebis sover inte - tre saker som får bebisen att somna

Så länge ert barn är under halvåret kommer det förmodligen behöva en trygg famn för att kunna somna.

  • Kroppskontakt, värme och stillsamma rörelser är tre saker som verkar lugnande på både barn och vuxna.
  • Ert barn kanske lättare lugnar sig om den av er som ger mat samtidigt har hudkontakt med barnet.
  • På samma sätt kanske barnet lugnas om det vaggas innan ni lägger det i sängen.

Bed in bed eller ”Sidovagn” vid sängen

Undersökningar visar att antalet fall av plötslig spädbarnsdöd har minskat markant i samband med att Socialstyrelsen rekommenderar spädbarn under tre månader att sova i egen säng för att minska risken.

Många löser det genom att ha en spjälsäng som med långsidan säkras längs med mammans sängsida, med spjälorna borta och madrasserna i nivå, kan fungera fint som en “sidovagn” den första tiden. Eller också kan man ha en bed-in-bed som ligger i sängen.  Mor och barn har då nära till varandra, vilket också underlättar nattamningen, samtidigt som barnet skyddas från att klämmas.

När en bebis periodvis sover oroligt

När barnet behöver lång tid för att somna, har svårt att somna eller sover oroligt kan det bero på:

  • att något i barnets omgivning förändrats
  • att det sker en stor utveckling hos barnet som kanske lär sig nya saker, till exempel att krypa eller att gå
  • överstimulering i form av för många nya intryck under dagen
  • att situationen runt hela läggningen ger för mycket intryck

Fundera på om ni kan begränsa mängden intryck vid läggningen mer än ni redan har gjort. Särskilt de som kommer i form av ljud och ljus.

Bebisens sömn

Ett nyfött barn glider snabbt över från ett tillstånd till ett annat. Det är inte vaket och lugnt särskilt länge åt gången och blir snabbt oroligt. Ett nyfött barn sover en stor del av tiden men i korta perioder, vanligtvis på två till tre timmar. 

De här relativt korta perioderna av sömn avbryts av andra korta perioder när barnet äter, blir bytt på och ibland också är redo att utforska världen.  Många nyfödda barn sover mellan 16 och 18 timmar per dygn. Det här skiljer sig mycket från barn till barn, och efter ett par månader förändras sovvanorna.

En harmonisk avslutning på dagen ger bättre sömn

Ert barns känslor blir i hög grad era egna. Dess glädje smittar av sig, och när det är oroligt kan ni märka en oro i er egen kropp. På samma sätt påverkar era känslor ert barn. När barnet ska läggas är det bra om stämningen är god och trygg.

Sträva efter att avsluta dagen på ett mysigt sätt och hitta den där känslan av att det är en skönt att få komma i säng efter en hel dag. Smidigast och enklast för alla i familjen är att följa bebisens behov och naturliga sätt att somna i en vuxens famn.

Mer om sömn

När barnet är i balans och sover gott är det gott för alla. Här kan du finna fler tips och råd.

Kortfilmer:
Om att natta barnet
Att trösta barnet

Artiklar:
Bättre sömn för bebisen
Goda sömnvanor
Skapa rutiner för din bebis
Bebisens sömn 3–6 månader 
Bebisens sömn 6-8 månader

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...