App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Barnets motoriska utveckling 6-18 månader

Krypa, gå, hålla stå…det finns ingen mening med att försöka skynda på barnens utveckling, barn är olika, även syskon emellan. Om barnet är friskt sker allt när det ska.

När barnet passerat ett halvår förbättras balansen. Det kan oftast sitta, rulla och kan snart förflytta sig bakåt och senare framåt i sidled när de ligger på magen. Barnet kan lyfta magen genom att sträcka på armarna.

Börja lära sig krypa
Snart är barnet uppe på alla fyra och det är viktigt att de får krypa och att deras kryprörelser blir stimulerade. Under den här perioden när barnet övar som mest kan det bli frustrerat när det inte fungerar men brukar lugna sig när det fått koll på armar och ben.

Barnet håller leksaker i handen och använder båda händerna till att skaka och banka med. Köksredskap som bunkar i olika storlekar, slevar och plastmuggar, leksaker som låter, klossar att stapla på höjd är bra leksaker nu. Låt barnet få röra sig mycket.

Barnet lär sig mest genom att få vara med och undersöka sin omgivning. Öppna skåp, titta i lådor, suga och smaka på saker och undersöka sin omgivning under en vuxens uppsikt – är den bästa vägen till inlärning nu.

Att ställa sig upp
När barnet lärt sig förflytta sig framåt genom att krypa eller hasa kommer nästa steg – att ställa sig upp. Oftast brukar det handla om att dra sig upp och hålla i möbler som stöd eller få stöd av någon vuxen. Efter ett tag kan barnet ställa sig upp själv, stå med stöd eller förlytta sig i sidled. Fast i början går det fortfarande snabbare att krypa eller hasa och många fortsätter med den under en längre period just för att det går fortare.

Lära sig gå
Nästa steg som många barn nu tar är att gå med hjälp av att hålla någon eller något i handen, till exempel en förälder eller en lära-gå-vagn. Barn brukar nu ha ganska bra balans och kunna stå en kort stund utan stöd. En del barn börjar gå utan hjälp redan före ett års ålder. Men många behöver ha några månader till på sig.

Efter ett tag kommer barnet på att man kan använda fötterna för att ta sig fram och lär sig att sätta den ena foten framför den andra. Armarna används för att hålla balansen. Många barn tränar också på att sätta sig ned från stående. I början behövs något stadigt eller en vuxen att hålla i så klart.

Pincettgreppet
Nu lär sig också barnet som tidigare använt hela handen när det har tagit i någonting att använda pincettgreppet, genom att använda tummen och pekfingret. Barnet börjar då kunna plocka upp småsaker med fingrarna och vill oftast undersöka precis allt som det ser.

Gå själv
Att gå utan stöd är svårt och kräver både mognad och teknik. Barnet ska kunna lyfta ena foten och sätta ner den framför den andra samt balansera kroppen. Samtidigt ska barnet kunna flytta sin tyngd från den bakre foten till den främre.

De första stegen är ofta lite bredbenta, stela och stappliga, men så småningom lär sig barnet att gå, springa, klättra och hoppa. När barnet vill börja klättra kan man visa hur det ska krypa bakåt, backa nerför trappor, sängar och soffor. En vuxen behöver förstås vara med i början och stötta baktill så inga olyckor sker.

Läs också
Barnets motoriska utveckling 1,5 – 4 år
Det nyfödda barnets reflexer
Schema - Barnets motoriska utveckling från 0-18 månader

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...