App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Barnets separationsångest är en del i utvecklingen

I den här åldern kan du inte lämna rummet utan att ditt barn blir oroligt. Tiden är inne för att leka tittut.

Har du varit med om att ditt barn blir utom sig och gråter om du lämnar rummet? Det är det första tecknet på separationsångest som är en viktig del i barnets utveckling. Läs också: Barnvakt första gången

Allt är i sin ordning om du är i närheten, men i samma ögonblick som du försvinner ur barnets närhet uppstår en mindre kris inom barnet. Det beror på att när du försvinner tror barnet att du inte längre finns. Känslan kan vara svår att uthärda. Hur stor separationsångesten är påverkas i viss grad av barnets personlighet.

Ge barnet trygghet och stöd

Många barn börjar visa tecken på separationsångest i sex- eller sjumånadersåldern och den kan komma och gå under de första åren. Separationsångesten är normalt som starkast i 12- till 18-månadersåldern och brukar försvinna när barnet är två till två och ett halvt år.

Om det lilla barnet gråter och på så sätt protesterar mot att lämnas ensamt så är det barnets naturliga och medfödda reaktion på att bli lämnat. Det är ett helt naturligt och medfött beteende och inte en dålig vana. Lyssna alltid till barnets behov för att bevara tilliten och för att du själv också skall må bra. Barn och föräldrar mår bäst när tilliten finns.

Prova följande för att ge barnet stöd under den här utvecklingsperioden:

  • Tänk på att din ro och ditt välbehag sprider sig till ditt barn.
  • Tala med barnet även när du är utom synhåll så att det hör att du finns där.
  • Lek ofta titt-ut. Den leken lär barnet efter ett tag att du finns där även när du inte syns.
  • Gör ingen stor affär av barnets ängslan och ge ett lugnt och tryggt intryck. Du gick bara iväg en kort stund – och du kom tillbaka.
  • Ge barnet massor av kramar och kärlek och ge det extra trygghet när det är som ängsligast.
  • Låt barnet följa efter dig och följa med överallt som det har lust till. Om man skjuter ifrån sig ett barn när det är oroligt eller ledset skapar det bara ännu mer rädsla och barnet vill klänga ännu mer.
  • Le när barnet rör sig från dig och ta emot det när det kommer tillbaka. Under den här tiden är barnet nyfiket men behöver komma tillbaka och känna att du finns där, för att sedan ta en ny runda för utforskning. Undvik att skynda på händelseförloppet. Låt barnet veta att du är i närheten och att allt är som det ska.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...