App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Barnvakt första gången

Att lämna bort bebisen till en barnvakt första gången kan vara svårt. Det gäller att inte göra det för tidigt för barnets skull, men även för din egen. Samtidigt kanske behovet av att få vila och göra vuxensaker är stort. Det är en avvägning - känn in vad som blir bäst för er.

Många psykologer menar att små barn inte ska ha barnvakt över natten. Barn som är runt två-tre år saknar dessutom begrepp om tid, och då är det svårt att förstå att föräldrarna kommer tillbaka nästa dag. Samtidigt så kanske du eller ni verkligen behöver vila och göra något annat en stund.
Läs också: Barnets separationsångest - en del av utvecklingen

13 tips - när du tar beslut om att skaffa barnvakt
• Sunt förnuft och hänsyn till barnet i första hand är viktigt när du eller ni funderar på att lämna barnet för första gången.

• Om du som är mamma ammar på natten och ditt barn inte vill ta flaskan, bör du vänta med att lämna över barnet till någon annan.

• Det är vanligt att barnet behöver extra närhet efter att föräldrarna varit borta. Låt det ta tid och var observant på om det håller i sig länge. Då kanske det är bra att avvakta med barnvakt till nästa gång.

• Prova att bara vara borta någon timma på dagen första gångerna, och se hur det går. Det är här bra träning för er alla.

• Att äntligen få vara ledig några timmar behöver inte alltid innebära sen kvällstid. Om du eller ni har möjlighet kan det vara smart att i stället komma hem tidigt och slippa vara trött dagen efter. En härlig lunch eller fika på ett kafé med en långpromenad kan vara ett härligt sätt att rå om varandra på.

• Det är viktigt att berätta för barnvakten om alla rutiner barnet är van vid.  Ditt barn känner sig tryggare om barnvakten håller sig till de välkända rutinerna.

• Barn känner sig tryggare om de får lov att somna och vakna i samma miljö och med samma människor – undvik att lämna över ditt barn till en barnvakt medan det sover.

• Ett gosedjur eller ett av förälderns klädesplagg att mysa med kan hjälpa barnet att känna sig tryggare, den stund ni eller du är borta.

• Man ska vara tydlig med att man går, absolut inte smita iväg. Stå hellre ut med att barnet kanske är ledset en stund, det är en naturlig känsla.

• Kontakta en barnvakt som du känner dig trygg med och som barnet verkar gilla också.

• Ett äldre syskon måste vara tillräckligt moget för att klara av det stora ansvaret att ta hand om ett litet syskon. Det får inte ske för tidigt och här handlar det om att skydda dem båda från en svår situation.

• Kom överens med barnvakten om att du kan nås på mobilen hela tiden.

• Mor- och farföräldrar kan ha olika uppfattningar om vad barn får och inte får lov att göra när de är barnvakt, men du bestämmer i ditt hem. Hemma hos far- och morföräldrarna kan det däremot vara deras regler som gäller. Det här brukar både barn och vuxna förstå och kunna rätta sig efter.

Mor- och farföräldrar som barnvakt
Att bli mor- eller farförälder kan vara något av det största man har upplevt och relationen mellan den nya och den äldsta generationen kan vara lyckosam och glädjerik för alla. Det är en gåva till både barn och deras far- och morföräldrar om ni ger dem möjligheten att få ett eget nära förhållande till varandra.

Många far- och morföräldrar är fortfarande i arbete när de får barnbarn och en del bor långt bort. Då kan det vara svårare att få en nära kontakt och hjälp med barnvakt. Har ni förmånen att ha den äldre generationen mer tillgänglig på närmare håll, har de förhoppningsvis möjligheter och lust att vara barnvakt.

Kanske vill de ta hand om sitt barnbarn en hel dag i veckan – om barnet är tillräckligt stort för det. Det kan då bli barnets fridag från förskolan eller dagmamman, samtidigt som förhållandet dem emellan stärks när de träffas ofta.

Kanske kan de hjälpa till om barnet blir sjukt och måste vara hemma. Ta till er och gläds åt den hjälp ni kan få av mor- och farföräldrarna. Dra er inte för att be dem om hjälp, det är en god och trygg avlastning att få och oftast en glädje för alla parter när det känns rätt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...