App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Spädbarnskolik

Spädbarnskolik, ibland kallat tremånaderskolik är egentligen ingenting farligt. Den brukar försvinna vid tre till fyra månaders ålder. Men det kan vara extremt påfrestande och tröttande för nyblivna föräldrar att ta hand om ett otröstligt barn kväll efter kväll.

Om barnet upprepade gånger får häftiga gråtanfall och rör sig på ett sätt som tyder på magsmärtor kan det röra sig om kolik. 

Barnet kan drabbas av den här typen av besvär från två veckors ålder. Vid tre till fyra månader brukar koliken ha gått över. Men det kanske inte är stor tröst att veta just när barnet har sina värsta skrikperioder. Försök att hålla ut. Prova olika sätt att lindra besvären, se tips här nedan. Och ta gärna hjälp av andra för att få sova ut själv emellanåt.

Kolik, övertrötthet eller bara vanligt skrikande?

Det är lätt hänt att man förväxlar övertrötthet eller vanliga spädbarnsskrik med kolik. För små barn skriker – ganska mycket. Vid sex veckors ålder brukar de flesta normala barn skrika sammanlagt ungefär två timmar per dygn. Gråt- och skriktiden avtar sedan långsamt med stigande ålder. Se gärna vår film med tips om att lugna ett gråtande barn.

Vid kolik gråter barnet vanligen minst tre timmar per dag under minst tre dagar i veckan, i minst tre veckor. Barnets gråtanfall kommer vanligtvis sent på eftermiddagen eller på kvällen i ett återkommande dygnsmönster.

Andra tecken på att det är kolik är att barnet drar upp knäna mot magen eller spänner benen så att de sträcks. Barnet kan ha gaser i en kurrande, bullrande mage.

Vad beror koliken på?

Experterna vet faktiskt inte riktigt vad spädbarnskolik beror på. Länge har man trott att små barn med kolik skriker för att de har ont i magen, men den förklaringen är långt ifrån bevisad. Vad man däremot kunnat konstatera är att spädbarnskolik nästan bara finns i västvärlden. I Skandinavien drabbas ungefär vart femte till vart tionde spädbarn.
Om barnet ammas eller får modersmjölksersättning verkar inte påverka risken för kolik – alla barn kan drabbas.

Ibland kan det ändå handla om just magbesvär. Barnet kan till exempel vara känsligt för komjölksprotein. Då kan det hjälpa om du som ammande mamma undviker att äta eller dricka mjölkprodukter. Ifall ditt barn får modersmjölksersättning kan du diskutera med din läkare om det kan vara värt att prova en mjölkfri variant som kan köpas på apoteket.
Ämnen i gasbildande livsmedel som kål, lök och bönor kan också tänkas passera över till bröstmjölken – undvik sådant i din egen kost under en period och se om ditt barn mår bättre.

Olika tips på hur du kan lindra kolikbesvär

Här följer lite tips på vad du kan göra för att försöka lindra barnets besvär. Prova gärna en sak i taget så att du verkligen ser vad som fungerar.

• Lugn och ro. Utsätt barnet för mindre nya intryck under en period.

• Prova ständig närhet - att bära barnet över armen i magläge, låt det hänga över axeln, sitta i bärsjal eller bärsele.

• Komjölk kan vara en av orsakerna, prova att plocka bort den från din egen kost eller byt modersmjölksersättning.

• Undvik att själv äta mycket gasbildande mat ifall du ammar.

• Om du ammar - drick mindre av drycker som innehåller koffeinhaltiga drycker som kaffe, te och coca-cola.

• Ge ditt barn kolikmassage, ibland kallat spädbarnsmassage. Det är massage utan biverkningar som de flesta föräldrar till barn med kolik provar, med varierande resultat.
Se gärna vår korta film om hur du kan ge ditt barn massage.

• Vissa menar att en del kolikbarn blir lugnare av att lindas på ett visst sätt. Be BVC-sköterskan att visa dig hur man kan göra för att prova.

• Magdroppar som innehåller mjölksyrebakterier har visat sig kunna hjälpa vid kolik. Det brukar ta en till två veckor innan man vet om dropparna fungerar för just ditt barn. Dropparna finns att köpa receptfritt på apotek.

• Minifom är ett läkemedel i droppform som används mot gasbesvär. Det kan också köpas receptfritt men har en omtvistad effekt vid kolik.

• Håll barnets mage varm med en dyna, en lätt filt – eller varför inte ett varmt bad.

• Åk en sväng med barnet i bilbarnstol eller kör barnvagnen på en ojämn väg ifall det brukar lugna barnet.

Be om hjälp 

Det är väldigt påfrestande att ha ett barn med kolikbesvär. För vilken förälder som helst är det plågsamt och frustrerande att se sitt barn gråta timme efter timme utan att kunna trösta. Ibland verkar det inte finnas någonting som hjälper.

Be släkt och vänner om en stunds avlastning, turas om att få sova ut, eller sök hjälp på BVC. Det är särskilt viktigt om du känner sådan maktlöshet och kanske ilska att du ibland har svårt att hantera dina känslor. Skaka aldrig ett litet barn i frustration – det kan ge obotliga skador.

Det finns forum på internet där föräldrar med barn som har kolik kan få stöd och tips av varandra. Ta en dag i taget. Håll ut och tänk på att kolik inte varar för evigt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...