App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Bärsele och bärsjal

En bärsele på magen eller en bärsjal är ett fantastiskt hjälpmedel de första månaderna. Ditt barn får möjlighet att vara tätt intill dig, samtidigt som du får mer frihet och kan röra dig enklare.

Bärsele på magen eller en bärsjal är en bra lösning. Den lugnar och omsluter barnet, vaggar det stilla när du rör dig och gör dig lite mer rörlig. Ditt nyfödda barn vill gärna vara så tätt intill dig som möjligt under livets första månader. Att känna din kroppsvärme, höra ditt hjärta slå och uppleva din unika doft är mysigt och rogivande.

Hjälp att bära barnet
De flesta tycker att det är en underbar känsla att bära sitt nyfödda barn. Ett bärhjälpmedel kan vara en god investering om ni vill ha ett alternativ till att bära ert barn på armen. Det är tryggt och skönt för barnet att vara tätt intill sin förälder och det verkar särskilt lugnande på barn som har svårt att komma till ro.

Kroppskontakten och bruksanvisningen viktig
Flertalet studier visar att tidig ögonkontakt och nära kroppskontakt mellan föräldrarna och deras nyfödda barn utvecklar en nära samhörighet med det lilla barnet som är gynnsamt både för barnets utveckling och för familjens gemenskap. Att bära sitt barn har visat sig viktigast de första sex månaderna. I dag finns det ett stort utbud av bärselar och bärsjalar på marknaden. Vad man väljer är en smaksak. Var noga med att läsa bruksanvisningen ordentligt.

När barnet är 5–6 månader är det redo att vända sig ut mot världen. Var uppmärksam på tecken till oro och börja med korta stunder i början för att vänja barnet. Alla nya intryck och det allmänna virrvarr som möter spädbarnet kan snabbt göra det trött och bli för mycket. Du kan fortsätta använda bärsele eller bärsjal så länge din rygg klarar av det eller tills maxvikten är uppnådd.

Bärsjal
De flesta bärsjalar tillverkas av ett enkelt stycke trikå, men en del består av en bit vävt bomullstyg. Oavsett vilken sjal du väljer ska du läsa bruksanvisningen noga innan du lägger barnet i den.

I många kulturer används bärsjalen så att barnet antingen ligger eller sitter på mammans rygg stor del av dagen. Den kan användas redan till ett nyfött barn och kan också bäras på magen. Här ligger barnet ner, ihopkrupen som i mammas mage. Var uppmärksam på att barnet bärs i en säker position så att det kan andas fritt.

Det är viktigt att knyta rätt och kontrollera så att barnet inte blir för varmt. När det blir lite större kan barnet själv röra sig och ändra läge om det behöver. Var alltid uppmärksam på barnets signaler. Tänk på att det är bärsjalen som ska anpassas efter barnet och inte tvärtom. När barnet blir större kan det också sitta mer upprätt och se ut mot världen.

Bärsele
Det finns ett stort utbud av bärselar, men välj en som ger bra stöd åt rygg och nacke och där ben och armar har full rörelsefrihet. Detta är viktigt för både värmereglering och tarmfunktion. Tänk på att välja en bärsele som också kan justeras efter hur barnet växer.

Det första halvåret ska ditt barn alltid sitta med ansiktet vänt mot din mage och i en sådan höjd att du kan pussa det på huvudet. Se till att huvudet har ordentligt stöd. Om du använder bärsele på magen ska du undvika att låta barnet sitta i den alltför länge i början.

Spädbarn kan inte byta ställning utan hjälp och långa stunder i selen kan fresta på barnets rygg, ben och höfter. Var också alltid uppmärksam på om barnet på något sätt signalerar obehag genom att det blir mer oroligt, grimaserar, gråter, ger ifrån sig missbelåtna ljud eller försöker ändra läge.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...