App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Hud mot hud

Hudkontakt är livsviktigt för små bebisar, och ett fantastiskt sätt att stärka bebisens immunförsvar, få igång amning och stärka anknytning.

Hudkontakt har på ett nästan magiskt sätt enorma fördelar för små bebisar. Det är olika saker som bidrar till att hudkontakten är så bra, och idag används det till och med som medicinsk metod för att ta hand om för tidigt födda barn.

Så vad är då så bra med hudkontakt?

  • Det frigör oxytocin, vilket också brukar kallas lugn-och rohormon. Det gör både bebis och förälder lugna, glada, och mindre smärtkänsliga. Dessutom stimulerar det tillväxt och läkning.
  • Att läggas hud mot hud med en förälder efter förlossningen gör omställningen till världen utanför livmodern lite mindre dramatisk för barnet och andning och hjärtrytm blir stabilare. Ytterligare en fördel är mindre skrik och en lugnare bebis.
  • Bakteriefloran på förälderns hud överförs till barnet om det får ligga hud mot hud, vilket stärker barnets immunförsvar.
  • Om bebisen får ligga hud mot hud med mamman brukar det vara lättare att komma igång med amningen. Just hudkontakten och doften av mammans hud och bröstmjölk stimulerar bebisens amningsreflex.
  • Bebisen får lättare att reglera blodsocker och kroppstemperatur när den ligger hud mot hud.
  • Anknytningen mellan förälder och barn stärks genom att ha barnet nära och hud mot hud. Det gäller både den som fött barnet och anhöriga som står barnet nära, t.ex. förälder och syskon.
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...