App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Börja förskolan

Att börja på förskolan innebär en ny tid i livet för alla. Sätt av ordentligt med tid för inskolning så får barnet en bättre start.

Fyra av fem svenska barn börjar i förskola någon gång mellan ett och tre års ålder. På förskolan lär sig ditt barn att leka i grupp, att visa hänsyn och mycket annat. 

De första besöken på förskolan gör ni förmodligen redan något halvår innan barnet ska börja, då ni ska välja mellan olika tänkbara verksamheter. 
Titta gärna förbi flera gånger under veckorna före skolstart, även då förskolan är stängd om ni kan leka på lekplatsen utanför. Ju fler roliga minnen barnet kopplar till förskolan, desto bättre.

Inskolning måste få ta tid
Vissa förskolor rekommenderar så kort tid som tre dagar för inskolning. Räkna med att det kan ta längre tid. Barnpsykologer brukar betona att det är först när barnet etablerat en trygghet med någon vuxen på förskolan som det kan slappna av, komma in i leken och utvecklas på ett bra sätt.

I regel besöker du och ditt barn förskolan tillsammans under de första dagarna, men det är inte du som ska visa barnet alla roliga saker som finns här. Oftast är en av pedagogerna utsedd till att ha extra fokus på ditt lilla barn. Hon eller han måste få en chans att vinna barnets förtroende.

Efter inskolningsveckans första dagar kommer förskolans personal förmodligen att be dig gå en promenad. Successivt förlänger ni de stunder som barnet får klara sig utan dig.

De första lämningarna
Kanske blir ditt barn ledset och oroligt när du vinkar hejdå de första gångerna. Förmodligen blir du detsamma, men om barnets gråt sliter i ditt hjärta så bör du undvika att visa det. Avdramatisera avskedet. Tveka inte i dörren, det ger bara barnet mer ångest.
Upprördheten kan ofta gå över om pedagogen avleder med någonting spännande, men det kan ta ett tag. Förhoppningsvis lyckas hon eller han förmedla känslan av trygghet.
Snart upptäcker barnet att du faktiskt alltid kommer tillbaka.
Bedömer pedagogen det som att ditt barn mår direkt dåligt efter en lämning så är det att rekommendera att du alltid finns tillgänglig på telefon.

Ha koll på ditt barns vardag
Det är bra om du lär dig förskolans rutiner och namnen på de andra barnen. Då blir det lättare att prata med barnet om roliga eller jobbiga saker som hänt där.
Om ditt barn berättar om något problem eller en orättvisa på förskolan så ska du alltid lyssna och bekräfta att du förstår. Det är viktigt - även om du inte alltid kan göra något åt saken eller ge barnet något råd.
Pedagogerna hjälper dig att få lite inblick i hur ditt barns dagar ser ut, till exempel hur måltiderna och middagssömnen fungerar. Du kan ju också alltid vara med en dag! Det brukar vara väldigt spännande och kul – för både barn och förälder.
Har barnet svårt med kompisar på förskolan, bjud hem något barn och låt dem träffas i en lugnare miljö.

Gossedjur och ombyten
De flesta förskolor tillåter att små barn har med sig ett gossedjur eller en snuttefilt till middagsvilan. Andra ber om bilder att sätta upp – på familjen, husdjur eller liknande - vid barnens klädplats. Det kan ge barnet trygghet att titta på under dagen, och tänka på att allt det där finns kvar där hemma.

Räkna med att det kan behövas fler ombyten som ska hänga på förskolan, ni får förmodligen en lista på vad förskolan vill att ni tar med dit. Det kan till exempel vara:
- Regnkläder och gummistövlar.
- Torra kläder och strumpor att ta på efter vatten- eller utelek.
- Extra underkläder för läckage i blöja eller byxa.
- Innetofflor - halkfria och lätta att sätta på.
- Blöjor (på de flesta förskolor).

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...