App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

close

Samspelet mellan föräldrar och barn

Ett litet barn som bara vill vara hos den ena föräldern kan vara tufft för båda föräldrarna. Den ena som alltid behöver finnas till hands och sällan får vila och den andra som blir lite avvisad.

Att utgå från barnet och barnets behov är en bra grund när man tillsammans formar ett föräldraskap.
Båda föräldrarna har samma möjligheter att knyta an till barnet och det gör ingen skillnad för barnet vem som är den närmaste föräldern. Det finns forskning som visar att bebisen behöver knyta an till en person i början och att den personen blir den viktigaste under de första åren. Det här är något som kan ändras flera gånger under barnets uppväxt. 

Samspelet med det nyfödda barnet sker på olika sätt
• Med hud-mot-hud-kontakt
• Med fysisk beröring
• Vid ögonkontakt
• Genom ljud som prat och sång
• Under amningsstunden eller vid flaskmatningen
• När ni byter blöja
• Vid sängläggningen
• Under alla andra små nära ögonblick under dagen

Mamman får oftast första kontakten
Oftast är det mamman som blir den viktigaste relationen för det lilla barnet i början om hon ammar. Kanske får den andra föräldern stå ut med att vara en viktig andraspelare på bebisens favoritlista ett tag. Konsten är att inte ta det personligt utan vara med sitt barn med fokus på barnets behov.

Det är också viktigt att finnas som stöd för den förälder som sällan får vila. Som pappa eller partner kan du vara barnets trygga famn efter amning och hjälpa det att komma till ro, att rapa barnet, byta blöja, trösta eller gå promenad. De flesta föräldrar mår bra av att ibland få umgås ensamma med sitt barn. Ni har båda behov av att hitta er själva i den nya rollen som förälder och det är värdefullt att få en alldeles egen relation, var och en, med ert gemensamma barn.

Om ni båda blir utmattade av trötthet efter omställningen och störd nattsömn är det bra om ni kan hjälpas åt och stötta varandra. Båda har säkert behov att sova några timmar ostört och kanske ta en tupplur mitt på dagen på helgen. Försök att växeldra i början när allt är nytt och inga rutiner ännu finns. Hjälps ni åt får ni snart tid till den där lilla pratstunden i soffan när barnet sover. Det är viktigt att ni tar hand om varandra också.

Ge varandra möjlighet till vila och att lära känna barnet
Är du favoritföräldern? Tycker du att det omöjligt att inte komma med råd när din partner byter blöja eller myser med barnet? Ta ett djupt andetag och ta ett steg tillbaka ibland. Det kanske verkar som om din partner inte har något emot att ge upp så lätt när du vill ta över barnet. Men i själva verket känner sig många lite utanför och som att de inte duger. Även om det är du som känner barnet mest efter den första tiden är det viktigt att barnet får lära känna och lita på sina båda föräldrar. Och när det fungerar kan du få vila och ta hand om dig en stund.

Möta barnet med fokus på barnets behov
Är du föräldern som just nu kommer tvåa? När barnet är moget att få mer kontakt med dig börjar din tid. Känn vad barnet behöver och ta tillfället i akt att utveckla er speciella relation. Samtidigt kan din partner få lite välförtjänt vila och ensamhet, vilket hela familjen säkert mår bra av. Man kan trösta ett gråtande barn på flera olika sätt.

Man kan också byta blöjor, mata, krama och leka på olika sätt. Och det är viktigt att barnet får lära känna sina båda föräldrar. Att vara jämställd förälder innebär så mycket mer än att göra samma saker, på samma sätt eller vid samma tid. Ni är olika som människor och skapar er egen relation till barnet. Dela upplevelser och prata om förväntningar så ökar förståelsen hos varandra och ni kommer närmre varandra som familj.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...