App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Bebisens sömn 6–8 månader

Ljudet av ett litet barn som sover gott är underbart. Barnet växer och kan nu klara sig längre stunder utan mat. Förhoppningsvis innebär det att hen sover bättre på natten. Här nedan följer några tips.

Förhoppningsvis sover barnet nu fler timmar i sträck på natten. 10 till 12 timmars nattsömn är normalt i den här åldern, plus att barnet sover efter maten två gånger under dagen.  Allteftersom tiden går har barnet mindre behov av mat på natten.

Efter sexmånadersåldern är det ur näringsmässig synpunkt inte nödvändigt att barnet äter om natten om vikten är som den ska. Men barnet kanske inte håller med om det för nattens måltider ger inte bara föda utan också trygghet och närhet. Om barnet har börjat få fast föda och kanske får mer bröstmjölksersättning än bröstmjölk kommer det möjligen att sova längre om natten.

Barnet behöver mer trygghet när utvecklingen går fort
Bra att veta är att i 8-månadersåldern kan barnet börja sova mer oroligt. Det händer mycket i barnets liv under den här tiden och det kan påverka sömnen. Hen upplever så mycket och måste vänja sig vid så många saker att dagarna inte räcker till! Då är det viktigt att ni föräldrar finns med som trygghet.

Mjuk träning att somna själv
Vid 6 månaders ålder kan det vara läge att lära ditt barn att mat och sömn inte är kopplade till varandra. Om barnet kan somna utan att få något att äta, kan du oftast få mer egen sömn.
Du kan mjukt börja träna barnet att inte koppla ihop sömn och mat genom att lägga barnet tillsammans med nallen och säga att det är dags att sova.

Du kan hjälpa barnet att komma till ro genom att stryka hen över ryggen, trösta och vara nära. Du kanske stöter på protester, men försök att skapa rutiner och vanor som barnet känner igen och som gör att det känner sig tryggt när det är dags att sova. Och du finns ju med som trygghet hela tiden, vilket är viktigt för barnet.

Mer om sömn
När barnet är i balans och sover gott är det gott för alla. Här kan du finna fler tips och råd.

Kortfilmer:
Om att natta barnet
Att trösta barnet

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...