190917_libero_CF3_283_Desktop

Bebisens sömn 6–8 månader

Bebisen har kanske slutat äta på natten men nätterna har börjat strula igen - plötsligt står man där klockan tre och undrar vad som händer. Vi går igenom om varför många 6-, 7- och 8-månaders bebisar sover oroligt och ger lite tips om vad man kan göra åt det.

Behovet av sömn är fortsatt stort hos en bebis i 6-, 7- eller 8-månaders åldern. Men hur många timmar de sover varierar ganska mycket mellan olika barn. Vissa behöver så mycket som 17 timmar medan andra bebisar i samma ålder tycker det räcker utmärkt med 12. Lite av sömnen behöver komma in under dagtid, men inte i lika stor utsträckning som innan. Efter ettårsdagen är behovet inte fullt lika stort utan landar någonstans mellan 12-14 timmar per dygn beroende på barn.

Bebisar 6-8 månader sover ofta oroligt

Även om bebisen nu inte blir hungrig lika lätt under natten och vaknar av det, så är det vanligt att de i den här åldern sover oroligt och vaknar ofta. Det händer nämligen mycket i bebisens liv nu och det påverkar såklart också sömnen. Saker som att föräldraledigheten kanske byts av kan spela roll, samtidigt blir också förmågan att ta in omvärlden bättre hos bebisen och det faktum att hen ofta börjar förflytta sig för egen maskin på ett helt annat sätt än tidigare är av stor vikt. Plötsligt så kanske man som liten råkar krypa ur sikte för föräldrarna och blir superledsen för att man tror att de övergivit en där på vardagsrumsgolvet - känslostormar som måste bearbetas. Det är helt enkelt så väldigt många saker för den lilla krabaten att upptäcka och ta intryck av nu, och det brukar påverka sömnen på alla sätt och vis. Det kan bli svårare att komma till ro, sömnen blir ytligare och bebisen vaknar ofta för att kika så att en förälder finns i närheten och inte övergivit en igen…

Hur frustrerande det här än kan vara så kanske det ändå är skönt att veta att den här oroliga sömnen är helt normal, och det här med att bebisen blir förtvivlad för att en förälder försvinner ur ens synfält för en millisekund är faktiskt ett tecken på att anknytningen funkar som den ska. Det du som förälder kan tänka på för att underlätta för en orolig bebis att sova är att fylla på med närhet, närhet och ännu mera närhet. Har bebisen flyttat ut från föräldrasovrummet kan det vara värt att fundera på om det inte är läge att sova tillsammans igen tills att ni tagit er igenom den mest oroliga fasen. Glöm heller inte bort att hud mot hud fortfarande ett superknep för att lugna en orolig bebis. Alla sätt för bebisen att få tanka närhet är bra!

I den här åldern brukar också de första förkylningarna dyka upp – vilket såklart också påverkar sömnen rejält. Förutom att få koll på om hur du bäst kan hjälpa en förkyld bebis med sin hosta eller snoriga lilla näsa är det även här bra att komma ihåg att vara extra generös med närhet, kramar och gos.

Fortsätta mata en 7-månaders bebis på natten?

Efter sexmånadersåldern så har många bebisar slutat att äta på natten. Det hänger ofta ihop med att de börjar äta mer fast föda på dagen och klarar sig därför galant rent näringsmässigt utan nattmat. Men det finns inget som säger att man måste sluta amma eller flaskmata om man trivs med det - och det blir enklare att få bebisen att somna om. Att få ligga i en förälders famn och bli matad handlar ju om så mycket mer än att bli mätt – det är en trygghet, ett sätt att bli tröstad och att få vara nära. Så känn ingen press på att sluta nattmata om det är vad som funkar bäst för er.

Faktagranskad av Tova Winbladh, legitimerad psykolog

Dela artikel