GettyImages-1150297203_retusch_v3

Nattskräck hos barn

Att barn vaknar på nätterna hör småbarnslivet till och är nog snarare regel än undantag. Oftast vill de ha mat, trygghet och närhet. Men barn kan också vakna och vara jätteledsna, arga eller rädda av anledningar som för en förälder är svåra att förstå sig på. För hur vet jag att det rör sig om nattskräck – och finns det något jag kan göra för att förhindra det?

Alla småbarnsföräldrar upplever tillfällen någon gång när deras barn skriker otröstligt på natten. Ofta finns inte så mycket mer att göra än att finnas nära, trösta och lugna det lilla livet. Det kan såklart kännas väldigt frustrerande när man är dödstrött själv – och ibland ganska läskigt att se sitt barn så otröstligt – men om det bara händer då och då är det egentligen inget man behöver bekymra sig om. Kanske var barnet kissnödigt, hade ont i halsen eller drömde en obehaglig dröm? Det kan ju ofta vara ganska svårt att veta vad det handlade om, så då får man nöja sig med att det gick över till slut och ni kan somna om. Men det finns några få barn som under barndomen utvecklar sömnstörningen pavor nocturnus – också kallad nattskräck.

Vad är nattskräck?

Nattskräck visar sig genom att barnet vaknar till i början av natten (ungefär 1-2 timmar efter det somnat) och är skräckslaget. Det kan se ut som att hen är vaken och ibland kan ögonen vara öppna, men till skillnad från om barnet drömt en mardröm - då man vaknat, är kontaktbar och faktiskt går att trösta - så är det mycket svårt att nå fram och kunna trösta ett barn som har nattskräck. Ansiktsuttrycket kan visa stark rädsla och barnet kan vifta omkring sig med armarna eller putta bort den som försöker trösta. Det kan verka som att barnet försöker fly och nattskräcken kan också ge fysiska symptom på kraftig rädsla och panik, som blekhet, kallsvettning och att hjärtat slår snabbt. En episod av nattskräck kan pågå i allt mellan en och 20 minuter ungefär och när den sen släpper somnas det ofta om lugnt. Dagen efter är det vanligt att barnet inte alls minns att det har hänt.

Det är fortfarande oklart vad nattskräck beror på. Det verkar finnas en ärftlig komponent inblandad men annars vet man inte varför vissa barn drabbas. Däremot så vet man att det finns vissa faktorer som kan trigga nattskräcken, som feber, kissnödighet eller övertrötthet. Oavsett anledning så räknas det som en sömnstörning och har släktskap med sömngång och andra tillstånd där någon hamnar i ett läge som är mittemellan vaken och sovande.

Vid vilken ålder är nattskräck vanligast?

En del barn kan få episoder redan från ettårsåldern, men vanligast är nattskräck hos barn som är mellan 3-12 år. Det kan vara skönt att veta att det är en ofarlig åkomma som vanligtvis växer bort, ofta redan när barnet är litet men för en del försvinner nattskräcken först när de närmar sig puberteten. Några få kan sen ha kvar nattskräck även i vuxen ålder.

Tips på vad du kan göra under en nattskräcksepisod

Att se sitt barn under en nattskräcksepisod kan vara både obehagligt och stressande. Dels är man inte van att se sitt barn helt skräckslaget och att sen inte nå fram och kunna trösta och trygga sitt barn blir liksom dubbelt jobbigt. Därför kan det kanske vara bra att känna till att under en nattskräcksepisod är barnet egentligen bara halvvaket, och det är det som gör att det blir så svårt att få kontakt.

Det bästa du kan göra som förälder under en nattskräcksepisod är att försöka behålla lugnet själv och sitta intill ditt barn - som en trygg, varm sköld - tills det gått över. Även om det känns jobbigt så försök inte väcka den som har nattskräck det går nämligen inte över för det utan det kan istället förvärra episoden. Däremot kan det ibland funka att lyfta upp barnet och sen lägga ner det igen – testa och se hur just ditt barn reagerar på det. En annan sak man kan jobba med är att se till så att miljön i sovrummet är trygg och att det inte finns något farligt som barnet kan skada sig på om hen får panik.

Så kan du förebygga nattskräck

Nattskräck sätter alltså oftast igång 1-2 timmar efter insomnandet, under den så kallade non-REM-sömnen, som är en djupsömn. Märker du att ditt barn regelbundet vaknar med nattskräck ett tag efter läggning, så kan det vara värt att testa att väcka barnet lite snabbt ungefär en halvtimme innan förväntad attack. Om barnet vaknar till så bryts nämligen sömncykeln och en ny påbörjas, vilket verkar kunna förebygga nattskräck i viss grad.

Eftersom nattskräck också kan triggas av kissnödighet så är det bra att barnet har kissat innan det är dags att sova, och inte dricker så mycket precis innan läggdags.

Kan små bebisar ha nattskräck?

Det hör inte till vanligheterna att bebisar har nattskräck, men däremot är det väldigt vanligt att bebisar har perioder av orolig sömn och att de då kan vakna med ett gallskrik och vara väldigt svåra att lugna eller få kontakt med. Och även om små som är under året inte har sömnstörningen nattskräck i egentlig mening så kan det absolut finnas likheter – framförallt när det kommer till att bebisen känns som att den är i ett halvsovande tillstånd.

Förutom goda sömnrutiner så är närhet till förälder (gärna hud-mot-hud), mätt mage och något att suga på - sådant som ledsna små bebisar kan tycka är lugnande på natten. Testat att gunga bebisen i famnen eller bära i sele/sjal om den lilla bebisen har svårt att lugna sig efter ett nattligt uppvaknande med väldigt starka känslor.

Faktagranskad av Tova Winblandh, legitimerad psykolog

Dela artikel