App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
close

Blyga barn

Att vara blyg är en del av personligheten. Kanske är ditt barn försiktigt av sig och det tar tid med tilliten till nya människor. Avvisa aldrig barnets känslor, de är definitivt inte fåniga. Här får du lite tips om hur du kan hjälpa ditt blyga barn.

Barnet klamrar sig fast vid ditt ben. Det vägrar fullständigt vara med på aktiviteter som andra deltar i. Barnet gömmer sig bakom dig. Vill inte släppa taget. De andra barnen kastar sig däremot in i leken – provar rutschkanan, tar varandras leksaker och gräver i sandlådan. 
Ibland kan det vara en frustrerande upplevelse att ta med ett blygt barn till lekparken. Du önskar förmodligen att du kunde göra något åt det - hjälpa till.

Blyghet kan innebära ängslan i nya situationer
Blyghet är ganska vanligt. Under vissa perioder är vi alla mer eller mindre försiktiga i vårt umgänge med andra, särskilt i separationsfaserna.
En del barn är av naturen mindre utåtriktade än andra. De behöver längre tid för att anpassa sig till en ny miljö. De tvekar och undviker grupper. De kan bli oroliga i nya, främmande situationer, såsom träffar med andra barn på förskolan. De kan bli besvärade av för mycket uppmärksamhet. Att lämna mamma eller pappa kan vara ett jätteproblem.

En försiktig inställning till livet
Ibland varar blygheten bara en kort tid, och därför är det alltid bra att ha tålamod. Att skälla på, eller avvisa barnet, hjälper inte. Tvärtom kommer det förmodligen att förlänga blyghetsperioden och få barnet att känna sig ännu mer osäkert.
Läs om hur du kan ge ditt barn en bättre självkänsla.
Om det inte bara är en fas, måste du ha ännu större tålamod och hoppas på att barnet med tiden växer ifrån sin blyghet. Undersökningar har visat att bara 40 procent av de småbarn som är blyga har övervunnit sin blyghet när de börjar på förskola. De flesta av de blyga barnen har en försiktig inställning till livet även därefter.
Orolig för att ditt barn kan ha autistiska drag? Läs om autism och adhd här.

Blyga barn behöver tålmodiga föräldrar
Hur kan du hjälpa till? Undersökningar visar att föräldrar som försiktigt försöker motivera barnen och håller ett öga på barnens aktiviteter på avstånd lyckas bättre än föräldrar som i hög grad styr och övervakar barnen. Det innebär att blyga barn behöver föräldrar som inte är så pådrivande. De behöver föräldrar som är lugna, förstående och känsliga.

Prova följande:

• Berätta att du förstår hur det känns. Bekräfta lugnt barnets känslor. Undvik att bli frustrerad.
• Se till att det finns gott om tid för invänjning på förskolan. Kom gärna dit extra tidigt på morgonen, innan det redan finns en stojande grupp barn där. 
• Låt barnet leka med en i taget. I stället för att tvinga barnet att vara socialt kan du försöka ordna tillfällen som inte är för överväldigande, till exempel genom att låta ditt barn leka med bara en kamrat.
• Låt barnet betrakta de andra en stund så att det förstår vad som pågår. Kom med ett eller två förslag på hur barnet kan komma i gång med leken, men låt barnet själv bestämma när det ska börja delta. Ha tålamod. Skynda inte på – effekten kan bli den rakt motsatta.
• Beröm barnet när det söker kontakt.
• Om det är ett äldre barn kan ni prata om hur man beter sig i sociala sammanhang.
• Ibland kan det hjälpa till att du som vuxen är med och leker en stund, så att barnen får öva sig i de nya sociala färdigheter som du kanske visar upp.
• Sluta inte med era försök till att delta i sociala sammanhang, även om ert barn bara observerar vad som händer från sidan. Med tiden blir han eller hon mer och mer förtrogen med tanken på att delta i de andra barnens lekar.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...